De aankomende prikronde tegen corona staat gepland voor het najaar. De campagne is gestart en de komende weken krijgen naar verwachting 4,8 miljoen mensen van het RIVM een een uitnodiging op de mat voor een nieuwe booster.
De GGD’s zijn momenteel alweer druk bezig met het aannemen van personeel om de priklocaties, zoals sporthallen, te bemannen. Wat is het belang van de nieuwe vaccinatieronde? Je leest het in dit artikel.
70-plussers krijgen uitnodiging met afspraak
De nieuwe vaccinatieronde heeft als doelgroep mensen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden als gevolg van een COVID-19 besmetting. Deze groep omvat niet alleen personen boven de 70 jaar, maar ook zorgmedewerkers die regelmatig in contact komen met patiënten.
Herhaalprik voor zwangere vrouwen het hele jaar door
Opmerkelijk is dat zwangere vrouwen gedurende het hele jaar de kans krijgen om zich te laten vaccineren tegen het virus. Bovendien is er voor sommige individuele gevallen de mogelijkheid voor een herhaalvaccinatie, met name voor mensen met een kwetsbaar gezinslid die buiten de eerder genoemde doelgroepen valt.
De vaccinaties zijn deze ronde een specifiek mRNA-vaccin dat is aangepast aan de huidige Omikron subvariant (XBB) van het virus dat is ontwikkeld door BioNTech/Pfizer. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins en de noodzakelijke voorbereidingstijd, is het doel om de eerste COVID-19 vaccinaties in week 40, in de 1e week van oktober, te starten.
De veranderende impact van het virus
Met de voortschrijdende tijd is de impact van het virus merkbaar afgenomen, mede dankzij de brede bescherming die is opgebouwd door middel van vaccinaties en eerder doorgemaakte infecties. Het coronavirus blijft circuleren en de 1e meldingen bij huisartsen van mensen – voornamelijk ouderen met onderliggend lijden – met covid zijn alweer gedaan. Het blijft belangrijk om risicogroepen te beschermen tegen corona om zo ziekenhuisopnamen te voorkomen.
Tip: wees de komende maanden (en liever nog: het gehele jaar) verstandig door rondom de griepseizoen (sept, oktober, februari en maart) je immuunsysteem op een natuurlijke manier een extra oppepper te geven. Je kunt dit doen op vele manieren zoals: door regelmatig te sporten, door gezond te eten, stress te verminderen, veel buiten door te brengen en op tijd naar bed te gaan.
Meer tips en adviezen vind je in onze blogs:
7 tips om je immuunsysteem te versterken
Met deze 7 drankjes geef je je immuunsysteem een oppepper
Wie komt er in aanmerking voor de herhaalprik?
De vaccinatieronde richt zich dit najaar op verschillende risicogroepen:
- Personen van 60 jaar en ouder
- Volwassenen en kinderen met medische aandoeningen
- Volwassenen die jaarlijks een uitnodiging ontvangen voor de griepprik
- Zorgmedewerkers die direct cotact hebben met corona patiënten
- Zwangere vrouwen
Voor zwangere vrouwen wordt de vaccinatie aangeboden in de 22e week van hun zwangerschap. Personen jonger dan 60 jaar hebben doorgaans een hoog niveau van bescherming, dankzij een eerdere besmetting en/of vaccinatie. Desondanks is er de optie voor een herhaalvaccinatie voor individuen buiten deze groepen, zoals mensen met kwetsbare gezinsleden.
Vooruitzichten bij een tekort aan vaccinaties tijdens prikronde
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) streeft ernaar om in oktober te beginnen met de eerste vaccinaties, afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins en de voorbereidingstijd bij de GGD’en. Mocht er onverhoopt een tekort aan nieuwe vaccins zijn, dan komt het Outbreak Management Team (OMT) met alternatieve opties.
Het belang van jaarlijkse evaluatie voor nieuwe prikronde
Vanwege de onzekerheid die het virus met zich meebrengt, adviseert de Gezondheidsraad om jaarlijks te beoordelen wie in aanmerking komt voor vaccinatie tijdens een nieuwe prikronde. De beslissing over een mogelijk jaarlijks vaccinatieprogramma wordt genomen door de minister van VWS, Ernst Kuipers.
Let op: Het nemen van een vaccinatie ter voorkoming van corona (COVID-19) is niet verplicht!
Tot slot: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts. Geen nieuws meer rondom corona en gezondheid missen? Schrijf je dan in voor de Startpagina nieuwsbrief.
Bronnen: Rijksoverheid, GGD, RIVM, OMT.