Ga naar de inhoud

Prijzen seizoenskaarten rijzen de pan uit door btw-verhoging: supporters haken af

Seizoenskaarten duurder door hogere btw

Clubs en supporters maken zich zorgen over de aangekondigde btw-verhoging van 12 procent op seizoenskaarten en andere wedstrijdtickets. Sport wordt voor de man met de kleine portemonnee onbetaalbaar, zo luidt het.

Liefhebbers van het kijken naar sportevenementen of voetbalwedstrijden betalen volgend jaar een stuk meer. Dit ga je meer betalen voor jouw cluppie:

Seizoenskaarten tientallen euro’s duurder

Het nieuwe kabinet kondigt aan de btw op wedstrijdtickets te verhogen van 9 procent naar 21 procent. Dat betekent dat de seizoenskaart tientallen euro’s duurder wordt. 

Eerste berekeningen wijzen het volgende uit: 

  • Feyenoord: van 385 euro naar 427 euro (+42 euro)
  • Ajax: van 240 euro naar 266 euro (+26 euro)
  • PSV: van 320 euro naar 355 euro stijgen (+35 euro)
  • Go Ahead Eagles: van 270 euro naar 299 euro stijgen (+29 euro)
  • Sparta: van 240 euro naar 266 euro stijgen (+26 euro)
  • FC Twente: van 280 naar 310 euro (+30 euro)
  • FC Utrecht: van 244 euro naar 270 euro (+26 euro)

(Berekend met prijzen voor aankomend Eredivisie-seizoen 24/25 voor het voordeligste vak met het huidige btw-tarief van 9% en de voorgenomen 21%) 

Lees verder onder bericht >>

Minder supporters in de stadions

De KNVB vreest dat de opgelegde prijsstijging leidt tot minder bezoekers. Dit raakt de mensen met een kleine portemonnee en die haken eerder af door de hogere kosten, zeker in tijden van al stijgende kosten. Daarmee wordt de rekening nu neergelegd bij de supporters, clubs en voetballers, zegt een woordvoerder tegen het AD.

‘Iets voor de elite’

Supporterscollectief Nederland baalt van de tariefverhoging. Voorzitter Matthijs Keuning vreest dat het publiek bij voetbalwedstrijden daarmee verandert. “Het mooie van voetbalstadions is dat daar veel mensen met verschillende achtergronden bij elkaar komen, een afspiegeling van alle lagen van de samenleving. Gevaar is straks dat een volkssport als voetbal iets voor de elite wordt.”

Aanslag op kleinste portemonnee 

Ook Kees Lau, voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord ziet het als een aanslag op de portemonnee van gezinnen met minder financiële middelen. Voetbal is een afspiegeling van iedereen in de samenleving. Dit zorgt ervoor dat mensen met de kleinste portemonnee niet meer komen, aldus Lau bij het radioprogramma Spraakmakers.

Lees verder onder bericht >>

‘Zonder supporters geen voetbal’

“Voetbal is niets zonder supporters. Zonder supporters bestaat voetbal niet meer”, stelt Lau. Met de onbetaalbare seizoenskaarten verdwijnt de sfeer uit de stadions en wordt het voortbestaan van clubs bedreigt. Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal bij de KNVB, vreest voor impact op jeugd- en amateurvoetbal. “Die gaan hieronder lijden.” Daarom wil ze hierover in gesprek met het nieuwe kabinet.

Bronnen: Hart van Nederland, NPO Radio1, AD. Foto: Canva

Meer over: