Ga naar de inhoud

Supermarktprijzen in Nederland blijven stijgen: boodschappen in Duitsland stuk goedkoper

Supermarkt prijzen stijgen, boodschappen goedkoper in Duitsland Bron: © RossHelen Canva 

De prijzen van boodschappen in Nederland blijven stijgen en zullen in 2025 zelfs harder stijgen dan in 2024. Dit voorspelt ING-econoom Marten van Garderen op basis van recente ontwikkelingen. Consumenten merken de impact van deze prijsverhogingen in hun portemonnee, vooral gezinnen die steeds meer moeite hebben om rond te komen.

De politiek eist antwoord maar krijgt het niet. Lees hieronder hoe het zit:

Oorzaken van de prijsstijgingen

Volgens Van Garderen zijn er verschillende factoren die bijdragen aan de stijgende supermarktprijzen:

  • Stijgende FAO Food Price Index: Dit is een belangrijke indicator voor voedselprijzen wereldwijd. Een hogere index betekent vaak dat consumenten in de toekomst meer gaan betalen.
  • Duurdere grondstoffen: De prijzen van zuivel en cacao stijgen al geruime tijd, en met vertraging zien we dit terug in de supermarktprijzen.
  • Hogere lonen en energiekosten: Supermarkten hebben te maken met stijgende personeelskosten en energierekeningen, wat uiteindelijk doorberekend wordt aan de consument.

Wat kunnen we verwachten in 2025?

ING Research verwacht dat de prijzen in 2025 gemiddeld met 3,3% zullen stijgen, wat overeenkomt met de inflatieverwachting van het Centraal Planbureau (3,2%). Door stijgende huurprijzen en loonkosten blijft de inflatie in Nederland boven het historische gemiddelde van 2%. Tot en met 2028 blijven de prijzen waarschijnlijk stijgen.

Invloed van overheidsbeleid op prijzen

Naast economische factoren spelen ook overheidsmaatregelen een rol:

  • Verhoging van de btw: Dit maakt boodschappen duurder en zorgt ervoor dat de prijzen minder snel dalen.
  • Minimumloonstijgingen: Dit heeft impact op de loonkosten van supermarkten en leveranciers, wat weer leidt tot hogere consumentenprijzen.

Geopolitieke risico’s en voedselprijzen

Ook internationale ontwikkelingen hebben invloed op de prijzen in de Nederlandse supermarkten:

  • Oorlog in Oekraïne: Dit zorgt voor verstoringen in de graanproductie en handel.
  • Conflict tussen Israël en Hamas en Houthi-aanvallen op schepen: Dit leidt tot duurdere transportkosten en onzekere handelsroutes.
  • Klimaatverandering en El Niño: Slecht weer en mislukte oogsten kunnen zorgen voor een lagere productie en dus hogere prijzen.

Specifieke producten worden extra duur

Sommige producten worden extra hard getroffen door prijsstijgingen:

  • Koffie en cacao: De wereldmarktprijzen blijven stijgen door schaarste en hogere productiekosten.
  • Groenten en fruit: Transportkosten en weersomstandigheden spelen hier een grote rol.
  • Zuivelproducten: Hogere energiekosten voor productie en opslag werken door in de prijzen.

Lees ook: Koffieprijzen stijgen weer, dit zijn de goedkoopste soorten.

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Waarom zijn boodschappen in Duitsland goedkoper?

Veel consumenten in grensregio’s trekken naar Duitsland om boodschappen te doen, waar de prijzen aanzienlijk lager zijn. In Nederland betalen consumenten voor dezelfde producten vaak veel meer. Dit heeft meerdere oorzaken:

  • Lagere btw in Duitsland: Dit zorgt voor lagere consumentenprijzen.
  • Minder loondruk: In de Duitse supermarktsector.
  • Grotere markt en concurrentie: De prijzen lager blijven.

Consumenten voelen zich machteloos

Veel Nederlanders vragen zich af waarom er niets verandert aan de hoge supermarktprijzen. Ondanks oproepen uit de Tweede Kamer om supermarkten en leveranciers ter verantwoording te roepen, blijft de prijsstijging doorgaan.

Steeds meer mensen voelen zich gedwongen om naar Duitsland te rijden voor hun wekelijkse boodschappen. Ze besparen op boodschappen soms honderden euro’s per maand, terwijl ze zich afvragen waarom de prijzen in Nederland niet eerlijker kunnen. Zolang er geen structurele veranderingen komen, lijkt het erop dat supermarktprijzen in Nederland voorlopig hoog blijven.

Hart van Nederland: Waarom zijn boodschappen hier zoveel duurder?

Bekijk de uitzending hieronder terug >>

Lees ook: Ravijnjaar 2026, dat betekent bezuinigingen en hoge kosten.

Bronnen

Talpa, nu.nl, ING

Eerder schreven wij >>


27 november 2023

Boodschappen in Nederland duurder: leverancier van A-merken vaak de boosdoener

Nederlandse consumenten betalen voor boodschappen in de supermarkt meer dan nodig. De schuld ligt bij leveranciers van A-merken, blijkt uit onderzoek. Lees wat dit voor jou als consument betekent.

Deze bedrijven maken het de winkeliers praktisch onmogelijk om over de grens in te kopen. Hierdoor blijven de prijzen van producten in de schappen stijgen.

Prijsverhoging van 10% op boodschappen in Nederlandse winkels

Consumenten ervaren duurdere boodschappen in supermarkten. Dit komt doordat fabrikanten van A-merken het onmogelijk maken voor winkels om over de grens in te kopen. Dit geldt niet alleen voor supermarkten, maar ook voor drogisterijen, doe-het-zelfzaken en elektronicawinkels. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Hoewel Nederlandse winkels theoretisch producten in het buitenland mogen aanschaffen – als ze daar voordeliger zijn – belemmeren leveranciers dit vaak. Dit resulteert in een prijsverhoging van 2 tot 4 procent voor ongeveer 10 procent van de producten in Nederlandse winkels. De exacte extra kosten voor de klant zijn onduidelijk. Mag Hak in Nederland voor producten meer vragen dan in Duitsland?

Leveranciers dwingen om in Nederland in te kopen

Leveranciers dwingen winkelketens zoals Albert Heijn en Jumbo om in Nederland in te kopen. Ze weigeren soms zelfs leveringen van buitenlandse producten. Winkelbedrijven vermoeden dat fabrikanten dit bewust doen om de prijzen op de nationale markt hoog te houden. Met name bij A-merken die consumenten in de schappen verwachten.

Dit fenomeen doet zich ook voor bij grote elektronicamerken die barrières opwerpen voor winkeliers die buiten Nederland inkopen.

Grote fabrikanten profiteren van Europese interne markt

Michiel Muller, CEO van online-supermarkt Picnic, uit zijn frustratie over de grensobstakels. Muller illustreert dit met het voorbeeld van een fles Coca-Cola, die in Nederland vaak 50% duurder is dan in Duitsland.

Muller wijst ook op trucjes van fabrikanten. Eeen voorbeeld zijn de verpakkingen met verschillende kleuren per land, waardoor klanten in het ene land gewend zijn aan paprikachips in blauwe zakken, terwijl het in een ander land rode zakken zijn.

Minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens deelt de zorg over de conclusies van het onderzoek, vooral gezien de huidige hoge prijzen. Hij benadrukt dat de prijzen nu al hoog genoeg zijn.

Boodschappen steeds duurder: ‘Wanneer stopt dit?’

Van vlees, zuivel en granen tot groenten, olie en andere huishoudelijke boodschappen: de prijzen van essentiële zaken gaan nog steeds omhoog. De prijzen stegen vorig jaar al met maar liefst 10 procent ten opzichte van 2021. Een record uit de jaren ’70 werd daarmee gebroken. En wie pakt er niet regelmatig een brood, zakje snoepgoed of smeerkaas uit het schap en denkt “Wanneer stopt dit?”

Voor een eenvoudig stokbrood betaalden we een paar jaar geleden in de Albert Heijn rond 1 euro. Datzelfde stokbrood is nu 1,75 euro. Het goedkoopste bakje kruidenkaas kostte daar 59 eurocent en kost nu 1,10 euro. En ga zo maar door.

Bron: CBS, Nu.nl.

Meer over:

Reacties zijn gesloten.