Ga naar de inhoud

Geen courgettes, paprika’s en tomaten in supermarkt door hevige regen in Spanje

Update:
paprika-regenval

Hevige regenval en hagelstormen hebben in Spanje voor flinke schade gezorgd, niet alleen aan huizen en infrastructuur maar ook aan landbouwgebieden. Dit betekent dat groenten zoals paprika’s, courgettes en tomaten mogelijk duurder worden of tijdelijk minder goed verkrijgbaar zijn in Nederland.

Hieronder lees je wat er precies aan de hand is en wat de gevolgen kunnen zijn voor onze voedselprijzen en beschikbaarheid van verse producten.

Extreem weer in Spanje: Schade aan tuinbouwgebieden

De afgelopen weken hebben zware regenval en hagelbuien het oosten en zuiden van Spanje geteisterd. In deze gebieden, waaronder de provincie Almería, bevindt zich een van Europa’s grootste kassencomplexen voor de teelt van tomaten, paprika’s en courgettes.

Door de overstromingen zijn veel kassen beschadigd, en diverse landbouwvelden staan onder water. Daken zijn ingestort, gewassen zijn bedolven onder het puin en distributiecentra kampen met beschadigde wegen.

Spanje is een belangrijk exportland voor Nederlandse supermarkten, zeker in de wintermaanden wanneer veel Nederlandse producten niet lokaal worden geteeld. Door de stormschade in Spanje zouden paprika’s, courgettes en tomaten deze winter duurder kunnen worden of zelfs tijdelijk niet verkrijgbaar zijn.

Waarom Spanje belangrijk is voor de Nederlandse markt

De Spaanse tuinbouwgebieden, vooral in Almería, zijn essentieel voor de Europese markt. Bart van den Bosch, een Nederlandse tomatenteler, benadrukt dat de kasgebieden in Zuid-Spanje “het grootste aaneengesloten kassengebied ter wereld” vormen. Dit gebied voorziet vele Europese landen, waaronder Nederland, van verse groenten tijdens de wintermaanden.

Jan de Ruyter, tuinbouwspecialist bij ABN Amro, geeft aan dat Nederland sterk afhankelijk is van Spanje voor paprika’s en courgettes in de winter. Tomaten zijn iets minder problematisch, aangezien Nederland ook zelf tomaten teelt in kassen, zelfs tijdens de winter.

Paprika’s en courgettes, die minder goed in koude omstandigheden groeien, worden echter vrijwel volledig geïmporteerd.

Lees meer over het winterweer in Spanje en lees daarna verder >>

Verwachte effecten: hogere prijzen en mogelijk lege schappen

De gevolgen van de Spaanse regenbuien en hagelstormen kunnen we op verschillende manieren merken in Nederland.

  • Ten eerste zouden de prijzen van geïmporteerde groenten flink kunnen stijgen. “De prijzen kunnen stijgen, al is er een limiet aan wat consumenten bereid zijn te betalen,” stelt De Ruyter. Hij legt uit dat extreem hoge prijzen – bijvoorbeeld 5 euro voor een paprika – de vraag kunnen verminderen, wat op zijn beurt kan leiden tot lege schappen.
  • Daarnaast bestaat het risico dat door de langdurige waterschade schimmels in de gewassen ontstaan, wat de opbrengst verder kan beperken. De Ruyter geeft aan dat het moeilijk is om op dit moment de exacte schade in te schatten. Naar schatting zou wel 10% procent van de Nederlandse import uit Spanje weg kunnen vallen.

Wat zijn de langetermijngevolgen?

De schade die Spaanse tuinders nu oplopen kan ook op langere termijn impact hebben. Als de situatie verslechtert en meer gewassen verloren gaan, zou dit een blijvende stijging in de prijzen van deze groenten kunnen veroorzaken.

Tuinders in Spanje hopen momenteel op droog weer om verdere schimmelvorming te voorkomen, maar het blijft afwachten of de huidige gewassen nog kunnen worden gered.

Lees hier hoe de bevoorrading van een supermarkt werkt >>

Wat zonder paprika, courgette en tomaten?

De beste manier om als consument met deze mogelijke tekorten om te gaan is door flexibel te zijn in onze keuzes. In plaats van paprika’s of courgettes zouden consumenten tijdelijk andere seizoensgebonden en lokaal geteelde groenten kunnen kiezen.

Daarnaast zou dit een goed moment kunnen zijn om bewust om te gaan met voedselverspilling, door slim te plannen en restjes te benutten.

Lees ook: koken met kliekjes.

Foto: Canva

Meer over: