Ga naar de inhoud

PowNed journalisten aangevallen op Ameland

Politie

Op het rustige Waddeneiland Ameland, escaleerde een lokaal feest, het Sunneklaasfeest, op een bijzonder onverwachte en gewelddadige manier. 3 journalisten van de publieke omroep PowNed zijn aangevallen.

De journalisten, die naar het eiland waren gekomen om verslag uit te brengen van het lokale feest, kwamen terecht in een onaangename situatie.

Tekst gaat onder de video verder >>

Aanval bij aankomst

Zodra de PowNed-journalisten voet aan wal zetten, werden ze belaagd door een grote groep eilandbewoners. De groep bestond uit 20 tot 30 individuen, die de journalisten achtervolgden en hun auto klemreden. De journalisten raakten gevangen zonder onmiddellijke hulp van de lokale autoriteiten.

PowNed beweert dat de lokale politieagenten in eerste instantie niet wilden helpen, wat de situatie nog gevaarlijker en verontrustender maakte. Pas toen PowNed-voorzitter Dominique Weesie persoonlijk contact op nam met demissionair justitieminister en VVD-leider, Dilan Yeilgz, kwam de hulp van de politie.

Onderzoek en respons

Na het incident is de politie een grondig onderzoek gestart naar de gebeurtenissen. Zowel de journalistenvakbond NVJ als de NPO hebben hun afschuw uitgesproken over het incident en riepen op tot strengere maatregelen. De NVJ heeft benadrukt dat het belang van persvrijheid besproken moet worden met de bewoners van Ameland. De vakbond roept de gemeente op een bijeenkomst te organiseren om het belang van respect voor de journalistiek en de vrije pers onder de aandacht te brengen.

Aangifte en gemeentelijke reactie

PowNed heeft aangekondigd donderdag aangifte te doen van het incident. De omroep zal niet alleen aangifte doen tegen de mensen die hun journalisten hebben aangevallen, maar ook tegen de politie, die ze beschuldigen van nalatigheid voor hun gebrek aan actie tijdens de aanval.

De gemeente Ameland weigert momenteel commentaar te geven op het incident. De officiële reactie is dat ze geen verklaringen uitbrengen zolang het politieonderzoek naar de voorvallen loopt.

Bron: Dvhn

Meer over: