Sta je op het punt om potplanten aan te schaffen voor balkon en terras? En ga je de plantenpotten van vorig jaar hergebruiken? Weet dan dat je je potgrond beter niet hergebruikt. Hoe zit het eigenlijk met potgrond? Dit zijn onze tips voor de beste start in het voorjaar.
Het belang van goede potgrond/potaarde
Het is goed om stil te staan bij het belang van goede potgrond. Dat doen denk ik veel mensen liever niet. En geef ze ongelijk. Het is een werkje dat verpotten. Het geeft rommel en krijg zo’n plant maar eens uit de pot. Daarom is het slim om je eerst eens goed te verdiepen in potgrond. Dan komt de motivatie voor het verpotten daarna vanzelf.
Hoe eerder je planten in buitenpotten neerzet hoe belangrijker het is om verse potgrond te gebruiken. Ze gaan dan langer mee, waardoor je ook langer geniet van je groen op je balkon of terras.
Soorten grond voor planten in potten
Er zijn verschillende soorten aarde/grond beschikbaar, elk ontworpen om aan de specifieke behoeften van verschillende planten voor binnen en buiten te voldoen.
Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten potgrond:
- Algemene potgrond: Dit is een veelzijdige potgrond die geschikt is voor de meeste binnen- en buitenplanten. Het biedt een goede balans tussen luchtigheid, vochtretentie en voedingsstoffen.
- Specifieke potgrond: Voor bepaalde plantensoorten zijn er speciale potgronden verkrijgbaar. Zo is er potgrond voor bijvoorbeeld cactussen en vetplanten, orchideeën, en citrusplanten. Deze potgronden zijn samengesteld om te voldoen aan de specifieke behoeften van deze planten, zoals een goede drainage voor cactussen en vetplanten, of een lage pH-waarde voor orchideeën.
- Biologische potgrond: Voor wie milieubewust met groen bezig is, zijn er biologische potgronden beschikbaar. Deze potgronden zijn gemaakt van natuurlijke materialen en bevatten geen synthetische toevoegingen of chemicaliën.
- Zaai- en stekgrond: Deze potgrond is speciaal samengesteld voor het zaaien van zaden en het stekken van planten. Het heeft een fijne structuur die geschikt is voor het ontwikkelen van wortels en biedt een licht medium waarin zaden makkelijker ontkiemen.
- Moestuin- en groente potgrond: Voor wie groenten en kruiden gaat kweken, is er speciale potgrond verkrijgbaar die is verrijkt met voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede groei en smaakontwikkeling van groenten en kruiden.
Bij het kiezen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van je planten. Kies een soort die geschikt is voor het type plant en zorg ervoor dat de grond van goede kwaliteit is en vrij is van ziekteverwekkers en onkruidzaden. Met de juiste potgrond leg je een goede basis voor gezonde en bloeiende planten in je tuin, op je balkon of in huis.
Hoe ruim moet ik een plant in een pot zetten?
Het is belangrijk om een plant voldoende ruimte te geven in een pot, zodat de wortels kunnen ontwikkelen en de plant gezond kan groeien. Als algemene richtlijn kun je ervoor zorgen dat de diameter van de pot minstens 2 keer zo groot is als de diameter van de kluit van de plant. Hierdoor krijgen de wortels voldoende ruimte om zich te verspreiden en water en voedingsstoffen op te nemen.
Bij het verpotten van een plant naar een grotere pot is het raadzaam om de potmaat geleidelijk te vergroten. Zo past de plant zich sneller aan zijn nieuwe omgeving aan.
Nieuwe potgrond gebruiken in het voorjaar
Het ideale tijdstip voor het gebruik van potgrond hangt af van de behoeften van je planten. Vooral in het vroege voorjaar hebben planten een boost aan voedingsstoffen nodig.
Merk je dat je planten niet meer zo vitaal ogen als voorheen en lijken ze wat treurig? Dan is het hoog tijd om de potgrond aan te vullen of te voorzien van de juiste voeding! Over het algemeen bevat potgrond voldoende voedingsstoffen voor maximaal 2 maanden. Wil je dat je planten langer profiteren van voedingsstoffen? Gebruik dan plantenvoeding.
Wanneer moet je potgrond gebruiken om te planten? Dit varieert per plant. Zo plant je fruitbomen bijvoorbeeld het best tussen september en november, terwijl voorjaarsplanten meestal tussen maart en juni worden geplant. Het is essentieel om te weten welke zorg je planten nodig hebben voordat je aan de slag gaat met potgrond en het planten zelf.
Waar komt potaarde vandaan?
Aarde voor potplanten bestaat grotendeels uit veen, maar Nederland heeft niet veel veen meer over, omdat het in het verleden voornamelijk is afgegraven voor turf. De meeste potaarde die bij ons in de winkels komt uit:
- Denemarken
- Duitsland
- Zweden
Verschillende soorten potgrond
Hoewel universele potgrond prima werkt, hebben sommige planten behoefte aan specifieke voedingsstoffen. Dit zijn de verschillende soorten potgrond:
- Waterproof potgrond: Deze potgrond neemt water goed op en houdt het vast, waardoor je planten voldoende vocht kunnen opnemen, zelfs tijdens droge periodes.
- Kokos potgrond: Kokos zorgt voor een luchtige grondstructuur, ideaal voor het ontwikkelen van sterke wortels.
- Hortensia potgrond: Geschikt voor planten die een lichtzure bodem nodig hebben, zoals hortensia’s, rododendrons en magnolia’s.
- Mediterrane potgrond: Speciaal ontwikkeld voor planten uit Mediterrane regio’s, zoals palmen en olijfbomen.
- Buxus potgrond: Ideaal voor groenblijvende planten zoals buxusstruiken, die alle benodigde voedingsstoffen uit deze potgrond halen.
Als je op zoek bent naar een alternatief voor potgrond, kan tuinaarde een goede optie zijn voor planten die van een lichtzure bodem houden, zoals hortensia’s en rododendrons. Tuinaarde is over het algemeen goedkoper.
Potgrond bewaren
Bewaar potgrond op een koele, donkere plek zoals de garage of schuur om uitdroging te voorkomen. Als de grond toch uitdroogt, kun je het mengen met water om het opnieuw te hydrateren. Let wel op dat de kwaliteit dan vermindert!
Kan ik potgrond van vorig jaar hergebruiken?
Goede potgrond is een essentieel onderdeel van het succes van je planten, maar hoe zit het met het hergebruiken van potgrond van vorig jaar?
Het is verleidelijk om de aarde van vorig jaar opnieuw te gebruiken in potten, maar het is eigenlijk geen goed idee. Na verloop van tijd raakt de voeding in de grond uitgeput. Bovendien hopen zouten zich op door watergift en bemesting, wat de gezondheid van je planten aantast. Ook de zuurgraad van de potgrond verandert na verloop van tijd, wat een negatieve invloed heeft op de groei en bloei van je planten.
Stel dat je vorig jaar potgrond hebt gekocht en het nu weer wilt gebruiken. In dat geval is het risico groot dat de potgrond niet meer de nodige voedingsstoffen bevat voor je planten. Vooral als je de potgrond vorig jaar in maart hebt gekocht, is het verstandig om geen risico te nemen voor dit volgende voorjaar.
- Heb je je potgrond pas vorig jaar na de zomer gekocht, is de werking nog wel optimaal.
Gooi oude potaarde niet weg
Kan ik ook ophogen met gewone potgrond? werd ons gevraagd. En het antwoord is ja. Je kan oude potgrond heel goed hergebruiken om delen van je tuin of border op te hogen. Dit helpt ook de structuur van de grond verbeteren en de oude potgrond biedt extra voedingsstoffen voor nieuwe planten.
Let op potgrond is niet een manier om je tuin mee op te hogen. Het is alleen een bodemverbeteraar. Jurgen legt het hier uit >>
Je kunt er voor je tuin ook compost van maken. Meng de oude potgrond met ander organisch materiaal, zoals gemaaid gras, bladeren of keukenafval, en je hebt nieuwe compost voor in je tuin. Gebruik de compost als bodemverbeteraar voor specifieke planten die speciale eisen stellen aan de bodem, zoals rozen of azalea’s. Meng het met de bestaande grond.
Door de oude potgrond te hergebruiken, bespaar je geld voor nieuwe zakken tuinaarde. Ga aan de slag en geef je planten de liefde en zorg die ze verdienen!
Ga je je planten in huis ook opfleuren dit voorjaar? Geef ze met deze adviezen een langer leven!
Hoofdfoto: Jari Hindstron voor Canva