Ga naar de inhoud

300 PostNL brievenbussen verdwijnen: waar moet je straks met je post heen?

Update:
PostNL verwijdert 300 brievenbussen

De oranje brievenbussen van PostNL verdwijnen uit steeds meer wijken en dorpen in Nederland. Dit is het gevolg van een afnemend gebruik van fysieke post. Waar moet je straks met je brief of verjaardagskaart naartoe?

Waarom verdwijnen de brievenbussen?

Door heel Nederland worden brievenbussen van PostNL weggehaald. In totaal gaat het om zo’n 300 bussen. Vanaf vandaag worden aankondigingsstickers geplaatst op de bussen die gaan verdwijnen. Eind augustus worden de eerste brievenbussen verwijderd in Noord-Holland, Friesland en Groningen.

Hoe ver moet je lopen voor een brievenbus?

PostNL kijkt naar locaties waar de bussen nauwelijks worden gebruikt. Deze kosten alleen maar tijd en geld. PostNL houdt rekening met de Postwet: in woonwijken met meer dan 5000 inwoners staat er altijd een brievenbus binnen een kilometer, en in wijken met minder dan 5000 inwoners binnen 2,5 kilometer.

Reacties uit de gemeenschap

Yad Amin (27) vertelt dat ze regelmatig kaartjes per post verstuurt. Ze houdt ervan dat kerstkaarten en post heel persoonlijk zijn en vindt het jammer dat de brievenbussen verdwijnen. Amin merkt dat haar leeftijdsgenoten minder bezig zijn met fysieke post, maar zij vindt het belangrijk, vooral als ze denkt aan ouderen.

Op sociale media uiten mensen ook hun zorgen. Veel mensen vinden het leuk om een kaartje te krijgen en maken zich zorgen over ouderen die geen gebruik kunnen maken van e-mail of WhatsApp.

De tekst gaat onder het bericht verder >>



Ook interessant om te lezen: PostNL verhoogd tarieven.

PostNL’s reactie en pakketautomaten

PostNL benadrukt dat er goed wordt overlegd met gemeenten en ouderenbonden. Op plekken waar mensen veel fysieke post versturen, zoals in de buurt van ziekenhuizen of zorginstellingen, blijven brievenbussen staan.

Pakketautomaten groeien

Ondertussen groeit het aantal pakketautomaten op straat. Het postbedrijf ziet een verschuiving naar het versturen van pakketjes. Veel van deze automaten hebben ook een gleuf voor brieven. Deze automaten staan op strategische plekken en maken het makkelijker voor mensen om pakketten en brieven te versturen of op te halen op elk gewenst moment.

Toekomst van de brievenbussen

Hoewel het volgens PostNL moeilijk is om te zeggen wat het weghalen van de brievenbussen oplevert, benadrukt het bedrijf dat er nog steeds veel brievenbussen blijven staan. PostNL past zich aan aan de veranderingen in de manier waarop mensen post en pakketten versturen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Gevolgen voor landelijke gebieden

In landelijke gebieden, waar de afstand tot de dichtstbijzijnde brievenbus vaak al groter is, kan het verwijderen van de brievenbussen een nog grotere impact hebben. Voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit wordt het versturen van post hierdoor een stuk lastiger.

PostNL verzekert echter dat zij rekening houden met deze doelgroepen en ervoor zorgen dat er in regio’s met minder dan 5000 inwoners nog steeds een brievenbus binnen een straal van 2,5 kilometer beschikbaar is.

De tekst gaat onder de video verder >>

Alternatieven voor fysieke post

Hoewel het aantal brievenbussen afneemt, zijn er alternatieven voor het versturen van fysieke post. Veel inwoners maken gebruik van digitale diensten zoals e-mail en sociale media.

Voor degenen die liever fysieke post versturen, bieden bedrijven zoals Hallmark en Greetz de mogelijkheid om kaarten online te ontwerpen en per post te versturen. Sinds kort kun je ook al digitale postzegels gebruiken, om het gemakkelijker te maken.

Bron: NOS

Meer over: