Vind jij het ook zo leuk om kaartjes te schrijven én te ontvangen? Dan is postcrossing misschien wel wat voor jou. Schrijf een kaartje naar iemand die je niet kent en ontvang een kaartje terug. Zo reis je vanuit je eigen woonkamer naar alle landen die je maar kunt bedenken. Wat is postcrossing precies en hoe meld je je aan?
1. Leer over de wereld en verschillende culturen
Postcrossing is een trend – en wij snappen waarom! Met Postcrossing ontvang je kaartjes van mensen uit de hele wereld. Hoe het werkt? Je schrijft je in en maakt een kaartje voor iemand die je niet kent. Je ontvangt vanzelf weer een kaartje terug, van een andere ‘postcrosser’. Zo stuur jij een kaartje naar iemand in Frankrijk en ontvangt een kaartje terug uit Australië. Het blijft dus elke keer spannend van wie er een kaartje op de deurmat valt! Door deze leuke manier van menselijk contact leer je veel over landen en culturen, waar je nu misschien nog nooit van gehoord hebt!
10 voordelen van postcrossing
- Oefen je talen
- Contact met anderen
- Leuke hobby
- Bepaal zelf hoeveel tijd je erin steekt
- Ontvang postkaarten van over de hele wereld
- Laat al je creativiteit erop los
- Altijd spannend wat er op de deurmat valt
- Leer meer over andere landen en culturen
- Ontvang mooie kaarten en postzegels
- Leuk om te verzamelen
2. Mensen met elkaar verbinden
Het ontstaan van postcrossing is een ontzettend leuk verhaal. We nemen je mee terug naar 2005. Student Paulo Magalhães was dol op brievenbuspost. Dan bedoelen we niet de dikke folderpakketten, maar echte, handgeschreven kaartjes. Alleen deed men dit zo weinig. Hier wilde de Portugees wat aan doen. Zo bedacht hij een computerprogramma en een website waarbij mensen naar een willekeurig persoon in de wereld een kaartje sturen en van een andere willekeurige persoon in de wereld een kaartje terugkrijgen. Dit was gelijk een groot succes.
Inmiddels zijn er 608.000 actieve postcrossers, in 211 verschillende landen. Deze groep heeft al meer dan 34 miljoen kaartjes verstuurd. Leuk feitje: al deze kaarten bij elkaar hebben tot nu toe 172,8 biljoen kilometer gereisd!
3. Postcrossing, zo werkt het!
Als je op de website van Postcrossing een adres aanvraagt, ontvang je al snel een willekeurig postcard ID en een adres en profiel van een andere postcrosser in je mailbox. Hier staat vaak wat extra informatie op over deze persoon. Zo leer je deze postcrosser een beetje kennen. Kim uit Japan is bijvoorbeeld gek op sushi en werkt bij de plaatselijke fietsenmaker. Hij ontvangt het liefst kaartjes met dieren, want hij is dol op honden! Deze informatie is erg leuk, want dan kan je het kaartje personaliseren. Aan jou de taak om er een leuk kaartje van te maken.
Laat je creativiteit de vrije loop. Of je nou aan de slag gaat met karton en stickers of dat je een kant-en-klare kaart koopt, alles is goed. Schrijf er een leuke tekst op en stuur het kaartje (met een leuke postzegel!) naar het adres dat je gekregen hebt. Laat vervolgens via de website weten dat je het kaartje verzonden hebt. Dan is het wachten tot de andere postcrosser het kaartje ontvangt! Wanneer de postcrosser dit heeft aangegeven, ontvangt een andere postcrosser jouw adres. Dan is het wachten op jouw kaartje en begint het weer opnieuw! Gaan je oren hiervan gloeien? Aanmelden is gratis en doe je op www.postcrossing.com.
Leuk: Elke postcrosser kan maandelijks een favoriete kaart kiezen. Aan het einde van de maand ontvang je een mail met een overzicht. Hier staat hoeveel kaarten je hebt verstuurd en ontvangen én of jouw kaart favoriet is.
4. Wat schrijf je op zo’n kaartje?
Een kaartje schrijven naar een onbekend persoon is best lastig. Gelukkig heb je al een houvast door het meegezonden profiel. Mocht je hierdoor nog niet geïnspireerd zijn, neem dan een kijkje op de website van Postcrossing. Deze website staat vol ideeën. Waarom schrijf je niet wat over je favoriete boek of de laatste keer dat je moest huilen van het lachen? Het kan allemaal! Aan het begin kan dit wat onwennig zijn, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, gaat het allemaal vanzelf. Schrijf over iets wat jullie gemeenschappelijk hebben, een verhaal over het land waar je in woont, je huisdier of een spannend vakantieverhaal.
Weet jij al wat je gaat schrijven?