Mensen met langdurige Covid-klachten kunnen vanaf vandaag terecht in post-covid-expertisecentra voor dringend noodzakelijk onderzoek en behandeling. De eerste 3 centra hebben hun deuren geopend in Maastricht UMC+, Amsterdam UMC en Erasmus MC in Rotterdam.
De vraag is echter of alle belangstellenden ook daadwerkelijk geholpen kunnen worden, aangezien naar schatting 90.000 volwassenen met blijvende klachten kampen.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
📰Leestip: Annelies heeft long covid: "Ik lig 20 uur per dag in bed"
— Long COVID Nederland (@LongCovidNL) October 26, 2024
Treffend artikel vandaag in De Telegraaf @VROUW over long covid. Annelies Bos @annelies_bos -voormalig gynaecoloog en bij de meesten van ons bekend door haar inzet voor Stichting Long Covid- vertelt welke… pic.twitter.com/X2rsnY7hYq
Toekomstplannen van de expertisecentra
Op lange termijn moeten alle universitaire medische centra in Nederland dergelijke expertisecentra openen. Hoewel de eerste patiënten nog enkele dagen moeten wachten voordat ze terecht kunnen, beloven de centra snel resultaten. Deze centra vormen ook een kennisplatform waarin ervaringen en behandelresultaten worden gedeeld met andere zorgverleners. Dit gebeurt in samenwerking met het Post-Covid Netwerk Nederland (PCNN).
Behandelplannen voor volwassenen en kinderen
De centra bieden voornamelijk symptoombestrijding aan. Volwassenen kunnen zich aanmelden als ze al minstens 1 jaar klachten ondervinden die wijzen op een coronabesmetting. Dat kunnen klachten zijn zoals vermoeidheid, benauwdheid, geheugen- en concentratieproblemen, spierpijn en hartkloppingen. Voor kinderen gelden vergelijkbare symptomen, maar zij zijn welkom vanaf een halfjaar met klachten. Aanmelden kan overigens uitsluitend na doorverwijzing door de huisarts.
Lees ook: 1 op de 8 coronapatiënten houdt langdurige klachten: dit is waarom.
De urgentie
Het is cruciaal om deze problemen aan te pakken, gezien de grote impact van langdurige Covid op de samenleving. Met deze centra kunnen zowel volwassenen als kinderen hopelijk snel de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, zodat hun levenskwaliteit verbetert.
Naamgeving en bekendheid van post-Covid
Post-Covid, ook wel als long Covid bekend, betreft aanhoudende symptomen die meer dan 3 maanden na een besmetting met het coronavirus aanwezig blijven. Hoewel de terminologische verschillen tussen ‘long Covid’ en ‘post-Covid’ aanvankelijk verwarring zaaiden, wordt nu ‘post-Covid’ algemeen geaccepteerd, verwijzend naar klachten na de initiële infectie. De precieze oorzaken en mechanismen van post-Covid zijn echter nog onderwerp van intensief wetenschappelijk onderzoek.
De tekst gaat onder de video verder >>
Ondersteuning van het onderzoek door de overheid
De Nederlandse overheid heeft een aanzienlijke som van 27 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de oprichting van poliklinieken en wetenschappelijk onderzoek binnen de post-Covid-expertisecentra. Het doel is om niet alleen behandelingen te verbeteren, maar ook om meer inzicht te verwerven in de aard van post-Covid en effectieve behandelingsmethoden te ontwikkelen.
Dit initiatief vindt plaats in nauwe samenwerking met verschillende zorgverleners, wetenschappers en maatschappelijke partners. Centraal staat het delen van ervaringen en kennis, wat essentieel is voor het verlenen van gerichte zorg aan deze patiëntengroep. Ook wordt er gewerkt aan een landelijke kennisagenda om de meest dringende onderzoeksvragen rond post-Covid aan te pakken.
Bron: NFU, RTL.