Het glas is half vol. Iets is beter dan niets. Elke donkere wolk heeft een zilveren randje. Lepel alle clichés maar op. Raak je in een dip door negatieve berichten op het nieuws of tegenvallers in je leven, doe dan je voordeel met deze tips om te leren hoe je positief kunt denken. Positief blijven doe je zo!
1. Bekijk het van een andere kant
Boeken uitgeven, een theatertournee verzorgen of zakelijke trainingen geven: bij Omdenken doen ze dat. De bedoeling van Omdenken is dat je op een andere manier gaat kijken naar problemen. Berthold Gunster is de oprichter van deze beweging die helpt om wat positiever in het leven te staan. Het heeft alles te maken met verwachtingen: je had het idee dat iets zó zou lopen, blijkt het zús uit te pakken. Dan kun je je verwachtingen veranderen, of je kunt iets anders ondernemen.
Voorbeeld: je had een lang weekend weg gepland, maar door de drukte op Schiphol is dit reisje geannuleerd. Balen, natuurlijk. Draai het om: nu kun je die dagen iets anders doen waar je normaal niet aan toe komt. Of je maakt van je eigen huis een kuuroord, waar je partner en jij deze dagen van genieten – ongestoord, want iedereen denkt dat jullie weg zijn.
2. Probeer elke dag even te lachen
Positiviteits-expert Mark Verhees stuurt elke dag een positieve boodschap de wereld in via social media. Met een vrolijke spreuk, een wijze les of een grappige observatie probeert hij iedereen een beetje positiviteit te geven. Door hem te volgen – of een van de andere positiviteits-goeroe’s op internet – krijg je in elk geval af en toe een brede grijns op je gezicht. Is er iets anders waar je elke dag even om kunt grinniken? Doe dat dan, want zelfs een flauwe glimlach zorgt er al voor dat je een beetje gelukshormoon aanmaakt.
3. Realiseer je waar je dankbaar voor bent
Hoezeer het ook allemaal tegenzit, hoe beroerd het ook allemaal gaat, er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Een dankbaarheidsdagboek drukt je met de neus op die (positieve) feiten. Het idee van zo’n dagboek is dat je elke dag, liefst op een vast moment, een paar dingen opnoemt waar je dankbaar voor bent. Je kunt dat samen met je partner doen, om even aan elkaar te laten weten wat je vandaag vrolijk heeft gestemd of je schrijft het op in een boekje, bijvoorbeeld aan het einde van de dag. Een prima parkeerplek vlak voor de deur? Een warme douche na een lange werkdag? Had je een mooi en diepzinnig gesprek met een goede vriend, of kon je het laatste zegeltje van een spaaractie in het boekje plakken? Grote of kleine gelukjes, ze tellen allemaal mee in het dankbaarheidsdagboek.
4. Er is geen goed of fout, dus laat dat oordeel vallen
Website SoChicken.nl is helemaal gewijd aan een positief leven, bedenker Jelle Hermus geeft pagina’s vol tips om een leuk leven te leiden. Zijn visie op positief denken? Niks is goed of fout, die labels moet je vergeten. Dingen zijn zoals ze zijn. Je zou kunnen denken: positief denken is ook aanvaarden wat er nou eenmaal is. Hij adviseert om aan negatieve gedachten, waarin je jezelf de schuld geeft van dingen die mislopen of piekert over negatieve zaken, geen tijd te besteden. Sluit je ervoor af, want door te piekeren verander je helemaal niks. Sterker nog: volgens Jelle kan het helemaal geen kwaad om een tijdje geen nieuws te volgen, als je door de actualiteiten juist in een negatieve bui komt. Hij noemt dat een nieuws-dieet of een media-dieet. Het geeft hem rust en bespaart hem een hoop ellende. Is het ook iets voor jou?
5. Onderzoek de negatieve gedachte grondig
Ben je over iets aan het piekeren, onderzoek dan die gedachte door een paar vaste vragen te stellen. Is het waar? Weet je zeker dat het waar is? Wat voel je daarbij? En hoe zou je je voelen als wat je denkt, niet waar is? Die gedachtenoefening heet The Work, en is ontwikkeld door Byron Katie. Zij realiseerde zich na een jarenlange depressie dat ze geen last had van de wereld om haar heen, maar van haar ideeën over die wereld. Die ideeën en gedachten is ze gestructureerd gaan onderzoeken. Een hele stapel boeken, een online programma en een groep therapeuten die werken volgens haar denkbeelden kunnen mensen helpen om ook zo te leren kijken naar negatieve gedachten. Niet makkelijk, wel interessant.
In het kort: hoe krijg je een positieve instelling?
- Bekijk je tegenslag van de andere kant, probeer om te denken
- Elke dag even lachen is goed voor je gelukshormonen, zelfs als het maar een glimlach is
- Train je veerkracht met een dankbaarheidsdagboek
- Wat is goed? Wat is fout? Denk daar overna
- Stop met het nieuws volgen, als je daar terneergeslagen van wordt
- Onderzoek je negatieve gedachten grondig, om ervan af te komen