Ga naar de inhoud

Positieduizeligheid herkennen én verhelpen

Positieduizeligheid
In samenwerking met:

Duizeligheid ontstaat door allerlei verschillende oorzaken, hoe weet je dan waar jij last van hebt? Het kan zijn dat je te maken hebt met positieduizeligheid: een veelvoorkomende vorm van duizeligheid waarbij je vaak misselijk wordt.

Margriet.nl legt uit hoe je positieduizeligheid herkent, maar ook hoe je er weer zo snel mogelijk vanaf komt.

Wat is positieduizeligheid?

Positieduizeligheid staat in de wetenschap ook wel bekend als Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid (BPPD). Deze naam legt ook meteen uit wat voor soort aandoening deze vorm van duizeligheid is. Benigne staat voor goedaardig en paroxismale geeft aan dat de duizeligheid in aanvallen komt. Het positieafhankelijke geeft aan dat je vooral last krijgt van duizeligheid wanneer je van positie verandert of je hoofd snel draait.

Verstoord evenwichtsorgaan

Dit komt door een probleem in je evenwichtsorgaan. Dit orgaan bestaat uit drie cirkelvormige buisjes in je binnenoor. Deze buisjes bevatten een vloeistof, die meebeweegt met de bewegingen die je maakt. Hierdoor weten je hersenen in wat voor positie je je bevindt. Als je last hebt van positieduizeligheid, dan is de vloeistof in de buisjes vervuild met gruis.

Verkeerde prikkels

Dit gruis bestaat uit kalkkristallen, die zich van nature in je evenwichtsorgaan bevinden. Normaal gesproken zitten ze op een soort haartjes, die signalen naar onze hersenen sturen over onze hoofdbewegingen. Soms raken deze kristallen los, en komen ze in de vloeistof van je evenwichtsorgaan terecht. Hierdoor veroorzaken ze verkeerde prikkels, en denken je hersenen bij iedere hoofdbeweging onterecht dat we draaien. En daardoor ontstaat een duizelig gevoel.

Symptomen van positieduizeligheid

Deze kristallen laten soms los als gevolg van een oorontsteking, ongeluk of ooroperatie. Maar soms heb je ook gewoon vette pech, en laten ze zonder reden los. Hoe weet je of dit bij jou het geval is, en je last hebt van positieduizeligheid? Let dan op de volgende symptomen:

  • Het lijkt alsof alles om je heen beweegt. Het is een ander soort duizeligheid dan wanneer het zwart voor je ogen wordt, of wanneer je een licht gevoel in je hoofd krijgt. Dat betekent namelijk vaak dat je een tekort aan iets hebt: vocht, zout, of ijzer, bijvoorbeeld.
  • Je krijgt vaak een aanval nadat je je hoofd snel hebt bewogen, dus bijvoorbeeld wanneer je draait, omhoog kijkt of naar achteren hebt gekeken.
  • De aanvallen duren niet lang: meestal maar een minuut, en het gaat ook vanzelf weer over. Het is wel mogelijk dat je nog een tijdje misselijk bent.
  • Zolang je je langzaam beweegt, heb je nergens last van. De klachten verminderen.

Denk je dat je last hebt van positieduizeligheid? Geen zorgen: het is niet schadelijk, en gelukkig ook maar tijdelijk. Vaak gaan de klachten binnen 4 weken vanzelf over. Als je in het dagelijks leven veel last hebt van de aanvallen, dan kun je wel een aantal dingen doen om het ongemak te verlichten. Zo helpt het om op 2 kussens te slapen, en niet te liggen op het oor waar je last van hebt. Probeer verder zoveel mogelijk door te gaan met het dagelijks leven.

Behandeling van positieduizeligheid

Lukt dit niet? Overweeg dan om een behandeling te ondergaan bij de huisarts of fysiotherapeut. Deze behandeling bestaat uit de Epley-beweging: een opvolging van bepaalde houdingen, die ervoor zorgen dat het gruis in je evenwichtsorgaan zich verplaatst. Zo moet je bijvoorbeeld je hoofd naar beneden laten hangen, een aantal keer draaien, en weer rechtop gaan zitten. Het duurt maar een paar minuten en maakt de klachten een kortere tijd erger: je kunt bijvoorbeeld erg misselijk worden of overgeven. Maar hierna is de kans groot dat je positieduizeligheid verholpen is. Bij de helft van de mensen werkt deze behandeling namelijk al na 1 keer.

Andere symptomen

Als je langer dan 4 weken last blijft houden en behandelingen niet lijken te helpen, dan kan er misschien iets ernstiger aan de hand zijn. Vooral als je bijkomende klachten krijgt, zoals hoofd- en nekpijn, gehoorverlies, dubbelzien of krachtsverlies in je arm of been. Neem in zo’n geval direct contact op met je huisarts.

Verlies je je evenwicht wel eens? Dit kan te maken hebben met je evenwichtsorgaan. Lees hier de meest voorkomende oorzaken van een evenwichtsstoornis.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

In samenwerking met:

Meer over: