Op de A3 in Duitsland raakten 3 Porsches in een slip en crashten. Bij het ongeluk kwamen 4 nederlanders om het leven. Het had kort ervoor hard geregend, waardoor er veel water op de weg lag. Een woordvoerder van de Duitse politie zegt dat er waarschijnlijk sprake is geweest van aquaplaning,
In welk type automerk je ook rijdt: zó voorkom je aquaplaning en dit zijn de gevaren voor iedereen.
Groot ongeluk met verschillende Porsches – hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Afgelopen zondagochtend werd opnieuw duidelijk hoe gevaarlijk aquaplaning kan zijn, toen 4 Nederlanders omkwamen bij een crash net over de Duitse grens. De eerste Porsche (Cayman) raakte door aquaplaning in een slip en botste. Toen een Nederlandse bestuurder stopte om te helpen, raakte de tweede Porsche (911 Turbo) op dezelfde plek waarschijnlijk ook door aquaplaning in de slip. De tweede Porsche botste tegen de Nederlander die probeerde te helpen en ramde vervolgens op de vluchtstrook tegen de eerder gecrashte Porsche. Dit met dodelijke gevolgen. Volgens een politiewoordvoerder is het ongeluk mogelijk ontstaan doordat de auto’s hun snelheid niet hadden aangepast aan de grote hoeveelheid water op de snelweg.
Opmerkelijk: 1 van de auto’s was een Porsche 911. Alle moderne Porsches 911 zijn sinds 2019 uitgerust met een knop (wet modus) die specifiek is ontworpen om aquaplaning te voorkomen. Toch is het ongeluk gebeurd. De enige manier om aquaplaning te voorkomen was het verminderen van de snelheid en uit te wijken naar de rechterbaan. Veel Porsche-bestuurders zijn hier echter niet aan gewend. Ze denken vaak ten onrechte dat rijhulpsystemen, zoals ESP, het voertuig helpen stabiliseren. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend. De politie is nog bezig met onderzoek. Het is ook nog onbekend of de Porsche 911, die zondag verongelukte, was voorzien van deze wet modus knop en of het aan stond.
Nachtmerrie van elke automobilist bij regen: aquaplaning
Voor iedere automobilist is het een nachtmerrie: rijden door de regen en opeens merken dat de voor- of achterwielen geen grip meer hebben. Meestal gaat het goed en merk je alleen dat je auto een beetje naar links of rechts trekt. Of je hoort aan de motor dat de aangedreven wielen even doorslippen. Als je te hard rijdt voor de omstandigheden, als je banden te weinig profiel hebben of als een stortbui het wegdek verandert in één grote waterplas, kan aquaplaning fataal zijn.
Wat te doen bij aquaplaning?
Meestal ontstaat aquaplaning door een te hoge snelheid op een nat wegdek. Als je dreigt de controle te verliezen, wat moet je dan doen? Hoe te handelen bij aquaplaning zonder ‘wet modus’ in je auto? Heel simpel: voorkom dat je in zo’n situatie terechtkomt. Dit doe je door goede banden met voldoende profiel onder je auto te hebben, zodat het regenwater snel afgevoerd wordt en de grip behouden blijft. Daarnaast moet je je snelheid aanpassen bij regenachtig weer. Mocht je toch in een aquaplaning situatie belanden? Vermijd dan hard remmen om te voorkomen dat de wielen blokkeren en de auto nog meer glijdt. Dit maakt het moeilijker om de controle terug te krijgen.
5 Tips om aquaplanning te voorkomen:
Om te beginnen moet je de borden slipgevaar goed in de gaten houden, die geven al aan dat de weg waar je op rijdt meer risico heeft.
Tip 1: kijk en bedenk goed waar je heen wilt
Waar je naar kijkt, heeft grote invloed op de richting waarin je rijdt tijdens het slippen. Veel mensen richten hun blik op het gevaar waardoor ze er vaak recht op af sturen. Het is beter om te kijken (anticiperen) naar de oplossing: waar wil je naartoe? Door zachtjes in die richting te sturen, stuur je je auto vanzelf die kant op. Blijf naar de uitweg kijken en stuur rustig daar naartoe. Snelle reacties zijn belangrijk, maar probeer niet overmatig te sturen of te remmen. Een abrupte stuurmanoeuvre kan zorgen voor een nog grotere onbalans in de auto.
Tip 2: ontkoppelen
Het is het beste om je rem zo voorzichtig mogelijk te gebruiken tijdens aquaplaning. Het gaspedaal laat je uiteraard los. Het indrukken van het koppelingspedaal helpt wel. Door de koppeling in te drukken gaan je wielen rollen en heb je de beste kans dat ze weer grip krijgen op het wegdek. Dit is echter niet relevant voor automatische versnellingsbakken. Bestuurders van een automaat kunnen proberen de versnellingsbak in neutraal te zetten (de N-stand). Het begrijpelijk dat je tijdens een slip beide handen aan het stuur wilt houden. Dan moet je het gas loslaten.
Tip 3: stuur mee
Bij het bepalen van de juiste stuurbeweging tijdens het slippen, is het belangrijk om te weten in welke richting de auto begint te glijden. Als de voorwielen wegglijden en de auto in de bocht rechtdoor gaat in plaats van mee te draaien, dan moet je meesturen in de richting van de glijdende auto en voelen wat er gebeurt. Wanneer de wielen weer grip krijgen, kun je de auto rustig terug de bocht in sturen. Als de achterwielen wegglijden en de auto een bocht van 180 graden maakt, dan moet je tegensturen en de auto sturen naar de richting waar je heen wilt.
Tip 4: zorg voor een goede zithouding
Een correcte zithouding is belangrijk. Hierdoor kun je letsel voorkomen wanneer er iets misgaat. Het is belangrijk om op een afstand van het stuur te zitten waarbij je je armen niet volledig kunt strekken terwijl je het stuur vasthoudt. Mensen hebben namelijk de neiging om in paniek het stuur krampachtig vast te houden als ze ergens tegenaan rijden. Wanneer je armen gestrekt zijn, krijgen je ellenbogen en polsen de volledige impact te verduren.
Tip 5: kruis je armen bij omrollen
Als je auto over de kop slaat, is het belangrijk om je armen gekruist over je borst te houden. Tijdens het over de kop slaan, probeer je namelijk instinctief om steun te zoeken met je armen. Dit kan leiden tot letsel aan je armen en handen als deze onder de auto terechtkomen. Door je armen gekruist over je borst te houden, bescherm je deze ledematen en minimaliseer je het risico op letsel.
Om echt te voorkomen dat je overvallen wordt door aquaplanning en om meer zekerheid tijdens het autorijden te hebben is een antislipcursus wellicht een idee voor je. Ze worden regelmatig voordelig aangeboden op diverse handelsites zoals Social Deal of vakantieveilingen.