Ga naar de inhoud

Politie waarschuwt voor crisis zonder extra financiering: 200 miljoen hard nodig

Politie financiële crisis 200 miljoen tekort

De Nationale Politie luidt de noodklok: zonder extra financiering dreigt er een veiligheidscrisis. Korpschef Janny Knol en de politiebonden maken zich grote zorgen over de uitvoerbaarheid van het nieuwe onderhandelingsakkoord en de dringende noodzaak van de eerder gevraagde 200 miljoen.

Dit bedrag is hard nodig om veranderingen toe te passen die de veiligheid in Nederland waarborgen.

Ambitieuze plannen maar realiteit check nodig

De korpschef van de Nationale Politie, Janny Knol, reageert kritisch op het recente onderhandelingsakkoord van het nieuwe kabinet. Hoewel zij de ambitie in het akkoord erkent, waarschuwt ze voor de uitvoerbaarheid ervan.

Zichtbaarheid in de wijk en op het web is voor de politie enorm van belang

benadrukt Knol

De korpschef is echter bezorgd over de toewijzing van middelen. Ze stelt dat de politie structureel 200 miljoen euro nodig heeft om haar huidige taken te vervullen. “Ik wil voorkomen dat meer agenten uit het straatbeeld verdwijnen en dat de opsporing achteruitgaat,” zegt Knol. “Stabiele financiering van de politie is een voorwaarde om niet noodgedwongen te hoeven schrappen in onze formatie.”

De tekst gaat onder het bericht verder >>

De politie en politiebonden dringen aan op inspraak

De politie en politiebonden willen betrokken worden bij de uitwerking van het voorlopige regeerakkoord. Ze vrezen dat de druk op politiemensen zal toenemen door de ambitieuze plannen van de coalitie en stellen dat enkele honderden miljoenen euro’s nodig zijn voor investeringen in het politieapparaat.

“Het benoemen van veiligheid als topprioriteit biedt ons hoop. Maar het realiseren van de ambities uit het hoofdlijnenakkoord gaat veel van ons vragen,” schrijven Knol en de voorzitters van de Centrale Ondernemingsraad en politievakbonden in een brief aan de partijen in de Tweede Kamer.

De nodige miljoenen en de gevolgen van tekortkomingen

De Nationale Politie en de bonden vragen in totaal om 200 miljoen euro extra. Dit bedrag is opgesplitst in 2 delen:

  1. Om de huidige tekorten aan te vullen
  2. Voor toekomstige investeringen

Deze investeringen zijn nodig om de politie toekomstbestendig te maken, met een focus op digitale ontwikkelingen en systeemvernieuwing.

“De druk op de politie is enorm. We moeten meer doen met minder mensen,” zegt Loes Thissen, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie. “We trekken ons steeds verder terug uit de wijk, wat we juist niet moeten willen om de veiligheid te waarborgen.”

De belangrijke rol van zorg voor verwarde personen

Een van de cruciale punten in het akkoord is de zorg voor personen met onbegrepen gedrag. De politie heeft veel te maken met deze groep, maar benadrukt dat deze problematiek thuishoort bij de zorgsector. “Die mensen hebben eigenlijk geen politie maar zorg nodig,” zegt Thissen. Het kabinet erkent dit, maar er is meer nodig om de zorg te versterken zodat de politie zich kan concentreren op haar kerntaken.

Arbeidsomstandigheden en professionalisering

Betere arbeidsvoorwaarden zijn ook een belangrijk punt van aandacht. Politiemensen hebben te maken met hoge risico’s, waaronder posttraumatische stressstoornissen. “Politiemensen dienen met trots en overtuiging de samenleving en rechtsstaat, maar er moet een balans zijn tussen wat er van hen wordt gevraagd en wat zij hiervoor aan waardering en erkenning terugkrijgen,” stelt de brief van de bonden.

De weg vooruit: dialoog en investeringen

De Nationale Politie en de politiebonden dringen aan op een constructieve dialoog met de formerende partijen. Ze willen voorkomen dat er nog meer bezuinigd wordt en pleiten voor de noodzakelijke investeringen. “Om een gezonde organisatie te blijven, komen wij structureel 200 miljoen euro tekort,” aldus de politie.

Conclusie

Het onderhandelingsakkoord bevat veelbelovende plannen voor de politie, maar zonder de benodigde financiering blijven deze ambities onhaalbaar. De politie en de bonden roepen daarom op tot stabiele en structurele financiering om de veiligheid in Nederland te waarborgen en de druk op politiemensen te verlichten. “De tijd van pleisters plakken is voorbij,” concludeert Thissen.

Door middel van een gezamenlijke brief aan de formerende partijen hopen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en 4 politiebonden dat hun oproep voor extra financiering en betere arbeidsomstandigheden gehoord wordt. De toekomst van de politie hangt immers af van de beslissingen die nu genomen worden.

Politie: er is geen financiële dekking

Bekijk de uitzending hieronder terug >>

Bron: Politie.nl, wnl

Meer over: