De Flexibele Interventie Teams (FIT) van de Nederlandse politie hebben in de afgelopen 5 jaar maar liefst 46,8 miljoen euro aan crimineel geld in beslag genomen tijdens gerichte wegcontroles. Deze controles, vaak uitgevoerd op basis van ervaring en intuïtie, spelen een cruciale rol in de bestrijding van georganiseerde misdaad en witwaspraktijken.
Geld verborgen in sporttassen en geheime compartimenten
De Nederlandse drugsindustrie, die jaarlijks miljarden euro’s omzet, maakt veelvuldig gebruik van de wegen om grote hoeveelheden contant geld te vervoeren. Dit geld wordt vaak verstopt in koffers, sporttassen en speciaal ingerichte geheime compartimenten in voertuigen. Het Flexibele Interventie Team speurt dag en nacht naar verdachte situaties op snelwegen en maakt gebruik van een scherp ontwikkeld ‘fingerspitzengefühl’ om criminelen te identificeren.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Het Flexibel Interventie Team (FIT) heeft dit jaar ruim 8 miljoen euro contant geld onderschept op de Nederlandse wegen en in de afgelopen 5 jaar bijna 50 miljoen in totaal. Het FIT pakt problemen aan zoals witwassen en handel in drugs en wapens. https://t.co/XbqGPmqzAi pic.twitter.com/RCuzpJeFLH
— Politie Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (@Pol_Exp_Ope) December 20, 2024
In 2024 alleen al nam het team 8,2 miljoen euro aan contanten in beslag. Soms gaat het om kleinere bedragen van enkele duizenden euro’s, maar er worden ook vondsten gedaan van een half miljoen of zelfs meer dan een miljoen euro per keer.
Witwassen en ondergronds bankieren
Contant geld wordt door criminelen vaak gebruikt om illegaal verkregen inkomsten wit te wassen. De handel in verdovende middelen en ondergronds bankieren zijn veelvoorkomende redenen voor het transport van grote sommen geld. De verdachten zijn tijdens controles aangehouden op verdenking van witwassen, en de straffen variëren van taakstraffen tot gevangenisstraffen van gemiddeld een jaar.
De tekst gaat onder de video verder >>
Een woordvoerder van de politie licht toe: „Door dit geld in beslag te nemen, raken we criminele netwerken in hun kern. De informatie die het FIT verzamelt, ondersteunt andere politieteams bij het aanpakken van financiële criminaliteit en georganiseerde misdaad.”
Meer dan alleen geld: drugs, wapens en arrestaties
Naast contant geld ontdekken de Flexibele Interventie Teams ook grote hoeveelheden drugs en wapens. In 2024 boekte het FIT de volgende resultaten:
- 1.400 kilo harddrugs
- 860 kilo softdrugs
- 9.000 xtc-pillen
- 22.000 illegale pillen
- Tientallen vuurwapens en munitie
Daarnaast zijn 879 personen aangehouden voor diverse delicten, en zijn er 100 rijbewijzen ingevorderd wegens gevaarlijk of verdacht rijgedrag.
Lees ook: Waar gaat het geld heen dat de politie in beslag neemt?
Strategie en samenwerking
De FIT-teams werken nauw samen met de dienst Infrastructuur en regionale eenheden bij grootschalige controleacties. De focus ligt op het herkennen van verdacht rijgedrag, voertuigtypes die vaak worden gebruikt voor smokkel, en het tijdstip en de locatie van vervoersbewegingen. Dankzij deze aanpak wordt de Nederlandse weg minder aantrekkelijk voor criminelen.
Nederland: knooppunt voor handel én misdaad
Door de uitstekende infrastructuur en grote mainports zoals de Rotterdamse haven, is Nederland een aantrekkelijk knooppunt voor zowel legale als illegale handel. Criminele organisaties maken gebruik van deze handelsroutes om drugs, geld en wapens te vervoeren.
De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) zorgt ervoor dat de infrastructuur zowel zichtbaar als onzichtbaar wordt bewaakt. Hiermee draagt de politie actief bij aan het verstoren van criminele netwerken en het veiliger maken van de Nederlandse wegen.
Bron: De Telegraaf. Politie.nl I Foto: Canva