Langs de drukke straten van Utrecht zitten ze, bedelaars met identieke kartonnen bordjes waarop ze om hulp vragen. Wat schuilt erachter: van oplichting tot geweld en mensenhandel. Is een verbod op bedelaars de oplossing?
De strategische keuzes van bedelaars
Deze groep Roemeense bedelaars is goed georganiseerd. Ze kiezen strategische plekken langs de drukste looproutes van de stad, zoals in het hartje van Utrecht. Dit zorgt ervoor dat ze opvallen en veel mensen passeren, wat hun kansen op het krijgen van geld vergroot.
Ontstaan van argwaan in de gemeenschap
Inwoners van Utrecht en voorbijgangers zijn sceptisch geworden. De politie waarschuwt dan ook om niets te geven aan deze bedelaars. Het vermoeden bestaat dat er meer achter zit dan louter armoede. Dit voedt de argwaan onder de bevolking, die zich afvraagt wie deze mensen zijn en waarom ze juist hier bedelen.
Een glimp van hun levensstijl
Een langer onderzoek heeft interessante inzichten opgeleverd. Ondanks dat ze zich voordoen als dakloos en hongerig, blijkt dat veel van deze bedelaars daadwerkelijk een huis hebben.
Deze woningen bevinden zich echter niet in Nederland, wat opnieuw vragen oproept over hun daadwerkelijke nood.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Ze hebben iPhones, eten met zijn allen bij KFC en worden – als ze geluk hebben – opgehaald met busjes na hun dienst. Lees dit bijzondere verhaal van @ArdSchoutenAD, die de Roemeense bedelaars in Utrecht maandenlang volgde 👇🏻https://t.co/mu17GGS0PE
— Marije van 't Hoog (@marijevth) October 20, 2024
De financiële kant van bedelen
De kwestie van hun inkomsten is ook onder de loep genomen. Wat verdienen deze bedelaars werkelijk? Is het bedrag dat ze dagelijks ontvangen genoeg om hen te voorzien van hun essentiële behoeften?
De verhalen zijn uiteenlopend en geven aanleiding tot verdere onderzoeken naar hun financiële leefomstandigheden.
Een verbod op bedelaars
In de video geven voorbijgangers in Utrecht antwoord op de vraag: moet er een verbod op bedelaars komen?
De tekst gaat onder de video verder >>
De rol van regelgeving en handhaving
De discussie over het herinvoeren van een bedelverbod in Utrecht is opnieuw opgelaaid, vooral omdat het voor sommige bewoners en winkeliers leidt tot overlast.
De gemeente heeft herhaaldelijk benadrukt dat er geen effectief beleidsinstrument is in een simpel verbod: het bemoeilijkt de situatie voor legitieme bedelaars en lost het probleem van ‘commerciële bedelarij’ en mogelijke mensenhandel niet op.
- Om deze redenen blijft de focus liggen op toezicht, handhaving tegen hinderlijk gedrag en het bieden van hulp via zorginstanties.
De bredere impact van georganiseerde bedelarij
Bedelaars in Utrecht, en vergelijkbare verschijnselen in andere steden, geven aanleiding tot bredere maatschappelijke vraagstukken.
Gedwongen om te bedelen
Er zijn aanwijzingen dat deze bedelarij een deel is van een groter netwerk van georganiseerde criminaliteit dat ook in andere Europese steden actief is. Het inzicht dat sommigen van hen, vaak vrouwen, in een cyclus van afhankelijkheid en uitbuiting zitten, werpt een licht op diepgewortelde sociale problemen.
De combinatie van schijnbaar individueel leed met georganiseerde structuren maakt effectieve aanpak complexer en vraag naar grondige en gecoördineerde beleidsinterventies.
Lees ook: meesteroplichters door de eeuwen heen.
Ook in Amsterdam hebben ze last van bedelaarsbendes
Bekijk de video hieronder en lees verder >>
Eerdere uitzending van SBS6 Undercover
Alberto Stegeman waarschuwde een paar jaar geleden, in aflevering 5 – seizoen 17, al eerder voor dezelfde zwendelpraktijken. Hij confronteerde een oplichtster.
Bekijk de uitzending hieronder terug >>
Ook interessant om te lezen: wijnflessen van € 15.000 blijkt oplichterij.
Bronnen:
ad.nl, sbs6 I Hoofdfoto: Canva