Ga naar de inhoud

Politie: Flinke toename meldingen seksuele misdrijven

Aanranding Bron © Canva. Toename meldingen seksuele misdrijven. 

Het aantal seksuele misdrijven neemt behoorlijk toe. In totaal registreerde de politie vorig jaar 14.802 meldingen van seksuele misdrijven. Dat zijn er 800 meldingen meer dan in 2023, toen waren het er 14.015 meldingen. Cijfers van de politie geven dit aan.

Wel of geen seks

Vorig jaar trad de Wet seksuele misdrijven (WSM) in werking. Daarin staat dat je al strafbaar bent als je weet of behoort te weten dat de ander geen seks wil. Dit wordt een schuld- of opzetdelict genoemd.

Er is sprake van schuld als je er, ten onrechte, vanuit gaat dat de ander wel seksueel contact met je wil. Dat de ander dat niet wilde had je bijvoorbeeld kunnen opmaken uit signalen zoals heel stil liggen of opmerkingen zoals ‘ik vraag me af of ik hier wel aan toe ben’.

Eerst niet strafbaar, nu wel

Zaken die eerst niet strafbaar waren, maar sinds de invoering van de nieuwe wel wel zijn:

1. Verkrachting en aanranding

Zonder dat er sprake is van dwang door middel van geweld of bedreiging maar waarbij wel sprake is van schuld of opzet.

2. Sexchatting

Het door een volwassene seksueel benaderen van kinderen.

3. Seksuele intimidatie

Het in het openbaar een ander indringend seksueel benaderen door middel van opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen op een manier die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend is.

“De nieuwe wetgeving maakt het voor slachtoffers mogelijk om eerder melding en aangifte doen”, legt zedenexpert Carline Monster uit. “En het biedt ons meer mogelijkheden om onderzoeken op te starten.”

Meer aandacht voor seksueel geweld

Of de nieuwe wet oorzaak is van de toename van het aantal misdrijven is volgens zedenexpert Caroline Monster niet duidelijk. Het kan volgens haar kan ook te maken hebben met de grote aandacht voor seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en de aandacht die er tegenwoordig voor is.

Lees verder onder de video >>

Na de uitzending van BOOS over misstanden bij The Voice of Holland in 2022, was er ook een piek in het aantal meldingen. Dat leidde toen tot grote maatschappelijke verontwaardiging en de start van het nationale actieprogramma over seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De stijging die we nu zien, zou dus ook te maken kunnen hebben met de voorlichtingscampagne en aandacht in de media.

Seksuele intimidatie

De politie ontving vorig jaar 3288 meldingen van aanranding en 3391 meldingen van verkrachting. 742 van deze meldingen werden door de politie aangemerkt als een mogelijke schuld-/opzet aanranding (zonder dwang) en 331 meldingen als een mogelijke schuld-/opzet verkrachting (zonder dwang). “Het Openbaar Ministerie beslist echter of deze gedragingen ook daadwerkelijk als een aanranding of verkrachting zonder dwang kunnen worden gekwalificeerd en vervolgd”, benadrukt Monster. “Het is daarom nog te vroeg om uitspraken te kunnen doen over het aantal zaken waarbij sprake is van schuld of opzet.”

In 2024 zijn er 298 incidenten gemeld van seksuele intimidatie in het openbaar. Bij 63 meldingen ging het om online seksuele intimidatie en bij 235 meldingen om offline seksuele intimidatie, ook wel ‘straatintimidatie’ genoemd.

Bescherming voor kinderen tegen seksuele misdrijven

De politie kreeg 131 meldingen van sexchatting. Een van de doelen van de wet is om kinderen en jongeren beter te beschermen tegen online seksueel misbruik. Monster: “Door het strafbaar maken van sexchatting kunnen wij samen met het OM optreden tegen iemand die wel seksueel getinte berichten uitwisselt, maar niet probeert een kind of jongere te ontmoeten. Het gaat hierbij vaak om grotere zaken met meerdere slachtoffers.

Bron: 

Politie.nl

Meer over:

Reacties zijn gesloten.