Ga naar de inhoud

Waar gaat het geld heen dat de politie in beslag neemt?

Update:
in-beslag-genomen-spullen

Wanneer de politie geld of goederen in beslag neemt, roept dit vaak veel vragen op. Waar gaan deze spullen heen? Wie bepaalt wat ermee gebeurt? En wat gebeurt er met geld dat afkomstig is uit criminele activiteiten?

In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe het proces werkt en geven we antwoord op de vraag: Waar blijft het geld dat de politie na arrestatie(s) in beslag neemt van criminelen eigenlijk?

Wat betekent inbeslagneming?

Als de politie iets in beslag neemt, is dat om verschillende redenen. Vaak gebeurt dit omdat de spullen mogelijk:

  • Bewijs vormen in een strafzaak;
  • Verkregen zijn via criminele activiteiten, zoals drugshandel of witwassen;
  • Verboden zijn, zoals wapens of vervalste documenten.

Bij inbeslagneming ontvangt de eigenaar altijd een bewijs van ontvangst, waarop de in beslag genomen goederen staan vermeld. Deze spullen worden tijdelijk opgeslagen in een bewaarruimte op het politiebureau en daarna verplaatst naar een zogenaamd beslaghuis. Elke politie-eenheid heeft een eigen beslaghuis, waar de spullen zorgvuldig worden bijgehouden. De spullen kunnen daar niet eeuwig blijven. Uiteindelijk gaan alle spullen naar het Beslaghuis in Apeldoorn.

Bekijk hier een van de opslaglocaties van Domeinen Roerende Zaken. Wat een auto’s die in beslag genomen zijn!

De tekst gaat onder de video verder >>

Wie bepaalt wat er met jouw spullen gebeurt?

Hoewel de politie de spullen in beslag neemt, bepaalt de politie zelf niet wat er verder mee gebeurt. Dit is de taak van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM beslist op basis van de situatie wat er met de goederen moet gebeuren.

Het OM maakt 1 van de volgende 4 keuzes:

1. Teruggeven

Wanneer blijkt dat de inbeslagneming onterecht was, of als er geen strafbare feiten zijn gepleegd, krijg je jouw spullen terug. Dit kan ook gebeuren als het onderzoek is afgerond en de spullen niet langer nodig zijn als bewijs.

2. Opslaan als bewijs

Goederen die als bewijs nodig zijn in een rechtszaak, worden opgeslagen bij Domeinen Roerende Zaken, een instantie die gespecialiseerd is in het beheer van in beslag genomen spullen. Als deze spullen later aan je worden teruggegeven, ontvang je hierover een brief van Domeinen met instructies.

3. Verkopen

In sommige gevallen besluit het OM om in beslag genomen goederen te verkopen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de goederen zijn gekocht met crimineel geld, zoals opbrengsten uit drugshandel. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Staat.

4. Vernietigen

Verboden goederen, zoals wapens of vervalste papieren, worden vaak vernietigd. Dit geldt ook voor spullen waarvan het OM oordeelt dat ze geen waarde meer hebben of schadelijk (kunnen) zijn.

Wat gebeurt er met in beslag genomen geld?

Als de politie geld in beslag neemt, wordt dit meestal direct overgedragen aan het OM. Het geld dient als bewijs in een rechtszaak, bijvoorbeeld als wordt vermoed dat het afkomstig is van illegale activiteiten. Na de uitspraak van de rechter bepaalt het OM of het geld:

  • Wordt teruggegeven aan de eigenaar;
  • Wordt toegewezen aan de Staat als opbrengst van criminaliteit;
  • Wordt gebruikt om boetes of schadevergoedingen te betalen die door de rechter zijn opgelegd.

Strenge regels in Nederland, maar misbruik in andere landen

In Nederland is het dus erg strikt geregeld. In sommige andere landen gaat het er echter minder strikt aan toe. Daar duiken verhalen op over politiefunctionarissen die zelf profiteren van in beslag genomen luxe goederen, zoals auto’s of grote sommen contant geld. Denk aan agenten die in een geconfisqueerde Lamborghini rijden of andere waardevolle spullen privé gebruiken. Zulke praktijken zijn in Nederland ondenkbaar. Hier gelden strenge regels en controles om te waarborgen dat crimineel geld en goederen transparant worden afgehandeld en uiteindelijk ten goede komen aan de samenleving.

Wat doe je als jouw spullen in beslag zijn genomen?

Heeft de politie jouw spullen in beslag genomen, en wil je weten wat ermee gebeurt? Dan moet je contact opnemen met het Beslagloket via telefoonnummer 088–15 00 980. Zij informeren je over de status van jouw goederen en waar ze momenteel worden bewaard.

Daarnaast kan je ook juridische stappen ondernemen als je het niet eens bent met de inbeslagneming. Je advocaat dient dan een verzoek in bij de rechter om de goederen terug te krijgen.

Bekijk hier nog een video van in beslag genomen goederen en lees daarna verder >>

Waarom is dit proces zo belangrijk?

Inbeslagneming is een krachtig middel om criminaliteit te bestrijden. Het zorgt ervoor dat crimineel verkregen geld of verboden goederen uit de samenleving worden verwijderd. Tegelijkertijd is het een strikt gecontroleerd proces, waarbij de rechten van de eigenaar worden gewaarborgd.

Meer informatie

Voor meer gedetailleerde informatie over de beslissingen van het OM en het proces rondom inbeslagneming kan je terecht op de officiële website van het Openbaar Ministerie.

Of het nu gaat om geld, voertuigen of andere eigendommen, elk beslag wordt nauwkeurig geregistreerd en beoordeeld. Zo werkt de politie en het OM samen om de rechtstaat te beschermen én recht te doen aan alle betrokkenen.

Meer over: