Ga naar de inhoud

Elektrische fiets: doen? Of niet? Dit zijn de plussen en minnen


Die elektrische fietsen knipogen naar je vanuit de etalage van de fietsenwinkel. Ook online kom je ze telkens tegen in advertenties en reclame. Twijfel je: een elektrische fiets kopen, of toch niet? We zetten de plussen en minnen op een rijtje, dan kun je makkelijker beslissen.

Een elektrische fiets is praktisch, en het fietst heerlijk, maar er hangt ook een flink prijskaartje aan. Zowel in aanschaf als in onderhoud is zo’n e-bike een stuk duurder dan een ‘normale’ fiets. De prijzen lopen zo’n beetje uiteen van duizend euro voor een aanbieding, tot zeker twee tot drie keer zoveel voor een elektrische fiets van een bekend merk. Kortom: alle redenen om over de aanschaf van een elektrische fiets goed na te denken. Wat zijn de voor- en nadelen?

Minpunt: onderhoud

Een elektrische fiets is niet alleen duurder in aanschaf, maar ook in onderhoud. De elektrische apparatuur kun je zelf niet repareren, daarvoor moet je altijd naar een fietsenmaker.

Accessoires voor de e-bike

Minpunt: populair bij fietsendieven

Waarschijnlijk wil je de elektrische fiets ook goed verzekeren, omdat er steeds meer e-bikes komen, worden ze ook steeds vaker gestolen. En zorg voor een goede fietsenschuur, met een slot erop, om te voorkomen dat je fiets bij je huis wordt meegenomen.

Minpunt: elektrische fiets is zwaar

Door de accu en de andere apparaten op de fiets, is hij een stuk zwaarder dan een normale fiets. Dat maakt niet uit, want je trapt er toch licht op, maar als de accu uitvalt moet je flink trappen. Bovendien merk je het gewicht als je de fiets in een fietsenstalling weg moet zetten of een trap op moet duwen. Gelukkig zijn er elektrische fietsen met een speciale duw-ondersteuning, met een hendeltje.

Minpunt: de accu kan leeg

Op een volle accu kun je zeker 35 tot 40 kilometer fietsen, met lichte ondersteuning soms wel 90 kilometer – afhankelijk van de accu die je uitkiest natuurlijk. Wordt de accu ouder, dan wordt de actieradius kleiner. Het kán gebeuren dat je accu leeg is, terwijl je nog lang niet thuis bent. Dat wordt zwaar trappen, of lopen.

Veilig op pad met een e-bike

Pluspunt: een elektrische fiets is milieuvriendelijk

Fietsen is goed voor het milieu, zeker op een elektrische fiets. Hoe zit dat? Een afstand van 20 kilometer leg je op een elektrische fiets lachend af, óók met tegenwind. Normaal gesproken stap je daarvoor in de auto. De e-bike stoot geen uitlaatgassen uit. Toch is de uitstoot niet nul, want bij het opwekken van de elektriciteit die je gebruikt, komt wel CO2 vrij. Maar dat is dertig keer zo weinig als bij een auto, dus elektrisch fietsen is niet zo milieubelastend. Wacht, heb je zonnepanelen op het dak? En kun je daar je fiets mee opladen? Goed bezig, dan staat er weer nul op de teller.

Pluspunt: Vaker naar buiten, meer bewegen

Is het lekker weer? Heb je een elektrische fiets, dan spring je sneller op de fiets om een mooie route te fietsen. Een frisse neus en lichaamsbeweging in één klap. Natuurlijk verbruik je minder calorieën in een half uurtje op de elektrische fiets, als je het vergelijkt met gewoon trappen op een ouderwetse fiets, maar waarschijnlijk maak je veel langere fietstochten op je e-bike en ga je er vaker op uit. 

Samenvatting:

Voordelen elektrische fiets:

  • goed voor je conditie
  • milieuvriendelijk
  • gezond: vaker naar buiten, fietstochten maken

Nadelen elektrische fiets:

  • duur onderhoud
  • populair bij fietsendieven
  • zwaar manoeuvreren

Twijfelaar? Probeer ‘m uit!

Kun je niet beslissen? Bij de meeste verkopers kun je er eentje uitproberen voor een rondje. Het kan veel leuker: bij sommige hotels en vakantieparken hebben ze elektrische fietsen te huur. Boek een weekendje weg mét fiets, en rij er een paar dagen op rond. Dat geeft een veel beter idee of elektrisch fietsen je bevalt en of je de e-bike thuis ook vaak (genoeg) gebruikt.

De mooiste fietsroutes vinden? Ontdek heel eenvoudig de omgeving met de fietsroutes van Fietsnetwerk.nl

Lees ook:

Bron: Consumentenbond
Auteur: Sabina Posthumus

Meer over: