Het Amsterdam UMC heeft juridische stappen ondernomen tegen Ronald Plasterk wegens een geschil over patenten die verband houden met kankertherapieën. Het academische ziekenhuis stelt dat de kennis rond deze patenten is ontwikkeld met publiek geld en eist nu een deel van de opbrengst.
Amsterdam UMC zet juridische stappen tegen Plasterk
Het Amsterdam UMC stapte onlangs naar de rechter in Den Haag. Dit deden ze om een oplossing te vinden voor een patentconflict met Ronald Plasterk en CureVac Netherlands. Het ziekenhuis eist dat onderzoeker Jan Koster erkend wordt als mede-uitvinder op bepaalde patenten en patentaanvragen.
Hiermee wil Amsterdam UMC ook aanspraak maken op een deel van de waarde die deze patenten vertegenwoordigen. Hoe groot dat bedrag is, is momenteel onduidelijk.
Verkoop van Frame Therapeutics
In 2022 verkocht Plasterk zijn bedrijf, Frame Therapeutics, voor 32 miljoen euro aan CureVac. Deze verkoop omvatte ook de overdracht van patenten en patentaanvragen. Het academische ziekenhuis stelt dat de kennis rond deze patenten is ontwikkeld met publiek geld. Het vindt dat een deel van de opbrengst terug in het publieke domein moet vloeien.
CureVac
CureVac Netherlands, een innovatief biotechbedrijf, speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van baanbrekende mRNA-technologieën. Met focus op vaccins en therapieën tegen infectieziekten en kanker, streeft het bedrijf naar betaalbare en effectieve oplossingen voor wereldwijde gezondheidsuitdagingen.
Als onderdeel van het internationale CureVac-netwerk zet de Nederlandse tak in op samenwerking en wetenschappelijke doorbraken om de gezondheidszorg te transformeren.
Politieke consequenties en integriteit
De hele kwestie kostte Ronald Plasterk zijn kansen op het premierschap, waarvoor hij de belangrijkste kandidaat was onder PVV-leider Geert Wilders. Plasterk heeft steeds volgehouden dat hij integer heeft gehandeld in deze zaak, ondanks de kritiek en negatieve publiciteit. De rechtszaak is momenteel in afwachting van een datum en verdere details.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
De kern van de Plasterk patentenkwestie is eigenlijk heel simpel: Plasterk verkocht het wetenschappelijk werk van een ander voor eigen gewin. Ten koste van de universiteit (A’dam UMC), de belastingbetaler en kankerpatiënten.
— Bas Haan (@bas_haan) January 26, 2025
Nu is er alsnog een rechtszaak.https://t.co/8WIbUij03l
Het belang van publiek gefinancierd onderzoek
Deze patentenkwestie werpt een licht op een bredere discussie over de toewijzing van intellectuele eigendommen die voortkomen uit onderzoek dat met publiek geld wordt gefinancierd.
Veel academische instellingen vechten ervoor om de vruchten van hun onderzoek ten goede te laten komen aan de gemeenschap die het oorspronkelijk mogelijk heeft gemaakt. De Amsterdam UMC zaak is emblematisch voor deze bredere ethische en juridische spanningen rond onderzoeksfinanciering en eigendomsrechten.
De toekomst van de kankertherapie
Los van de juridische strijd heeft de betrokkenheid van biotechbedrijf CureVac de potentie voor significante innovatie in kankertherapieën aangewakkerd. De gepatenteerde technologieën gericht op kankerbehandeling kunnen een grote impact hebben op toekomstige therapieën, die potentieel baanbrekend kunnen zijn in oncologie.
Zaak is nu hoe de juridische uitkomst mogelijk de voortgang en toegankelijkheid van deze innovaties kan beïnvloeden in de gezondheidszorgsector.
BNR Headlines: luister naar het interview >>
Bronnen:
nos, nrc, BNR Headlines I Beeld: Canva