Om ervoor te zorgen dat onze groene huisgenoten floreren, moeten we aandacht aan ze besteden. Dat doen we niet alleen door ze op de juiste plek te zetten en lief tegen ze te praten, kamerplanten hebben ook extra voeding nodig. Maar wanneer en welke kamerplanten geef je voeding? We geven je tips en een recept voor het zelf maken van plantenvoeding.
Planten voeding geven is dat echt nodig?
Hoewel kamerplanten enige voedingsstoffen uit de potgrond halen, raakt de potgrond na verloop van tijd uitgeput. Plantenvoeding voorziet in de essentiële elementen die niet altijd voldoende aanwezig zijn in de basisgrond. Het regelmatig bijvoeden van je planten helpt hun gezondheid te handhaven en bevordert de groei en bloei.
Hoe vaak plantenvoeding geven?
Plantenvoeding geven is iets wat je regelmatig doet. Of nooit. Er lijkt geen tussenweg bij huishoudens. Je kamerplanten blijven wel in leven als je ze geen plantenvoeding geeft, leuk vinden ze het niet.
Water fungeert wel als de levensader voor planten. Het vormt hun basis. Het faciliteert het transport van voedingsstoffen en maakt fotosynthese mogelijk. En toch is dat niet genoeg. Geef je ze geen plantenvoeding, gaan ze eigenlijk allemaal ‘heel langzaam’ dood. Logisch eigenlijk, ze staan in de meeste gevallen met hun wortels in een pot op het laminaat en niet in de aarde.
Hoe vaak kamerplanten voeding nodig hebben? Het antwoord hierop is niet eenduidig, aangezien het afhangt van verschillende factoren zoals:
- Het type plant
- De groeiperiode van de kamerplant
- De gebruikte voedingsmethode per soort
Kwekers bevelen aan om tijdens het groeiseizoen (in het voorjaar en in de zomer) vaker voeding te geven, terwijl in de rustperiode (in de herfst en in de winter) de behoefte aan voeding gering is. Dus geef voeding tijdens het groeiseizoen, wanneer planten actief groeien. Dit varieert van: elke 4 tot elke 6 weken.
Let daarbij op deze signalen: verminderde groei of veranderingen in de bladkleur. En is in het begin ook simpelweg even uitproberen wat de ideale hoeveelheid en frequentie is voor plantenvoeding. Elke plant staat tenslotte ook weer op een andere plek in huis.
Belangrijk: licht, luchtvochtigheid én voedingstoffen
- Licht – voor de fotosynthese – speelt een cruciale rol (hier gaan we in deze blog verder op in).
- Luchtvochtigheid is een 2e belangrijk element.
- De rol van voedingsstoffen omvat de heilige 3 eenheid van: stikstof, fosfor, en kalium. Deze elementen zijn cruciaal voor bladgroei, bloei en de algemene gezondheid. Daarnaast spelen sporenelementen zoals ijzer en magnesium een vitale rol in verschillende biochemische processen van de planten.
In de praktijk bestaan diverse kamerplantenvoedingen, waaronder:
- Vloeibare
- Korrelvormige
- Ecologische varianten
De biologische alternatieven hebben onze voorkeur, waarbij de compostthee en natuurlijke meststoffen duurzame opties bieden. Het begrijpen van het juiste moment om te voeden, afgestemd op de groeicyclus, is van groot belang om overvoeding of ondervoeding te voorkomen. Een veelvoorkomend probleem is vergeling van bladeren.
Kortom, kamerplantenvoeding vereist een combinatie van kennis over specifieke plantbehoeften en een goed begrip van beschikbare voedingsstoffen.
Welke plantenvoeding voor kamerplanten?
De keuze van voeding voor kamerplanten is een belangrijke overweging. Verschillende planten hebben verschillende voedingsbehoeften, en er zijn diverse soorten meststoffen op de markt. Vloeibare meststoffen worden snel opgenomen, terwijl korrelvormige meststoffen langdurige voeding bieden. Biologische opties winnen terrein vanwege hun milieuvriendelijkheid. Het is essentieel om de behoeften van je specifieke plantensoort te begrijpen en een meststof te kiezen die aan die eisen voldoet.
Plantenvoeding Pokon
Pokon is een bekend merk dat gespecialiseerd is in plantenvoeding en -verzorging. Hun producten zijn bedoeld om planten te voeden en te ondersteunen in hun groei. Enkele populaire producten van Pokon zijn meststoffen, potgronden en specifieke voedingsstoffen voor verschillende soorten planten, zoals kamerplanten, tuinplanten en gazon.
De verkeerde dosering is schadelijk voor planten
“Kan ik vloeibare plantenvoeding ook puur gegeven?”, is een ‘Goeievraag’ van 1 van onze lezers. Ja, je kan vloeibare plantenvoeding puur aan bloeiende planten gegeven. Het is wel heel belangrijk om voorzichtig te zijn met de concentratie. Voorkom overvoeding. Volg altijd de instructies op de verpakking. Overvoeding is schadelijk voor de planten en leidt tot een ophoping van zouten in de grond, wat de wortels beschadigd.
Het is altijd verstandig om de reactie van de planten te observeren en indien nodig de voeding aan te passen op basis van hun behoeften.
Plantenvoeding zelf maken
Hier is een eenvoudig recept voor compostthee als alternatieve plantenvoeding:
Ingrediënten compostthee:
- Een emmer van 5 liter (kan groter zijn voor grotere hoeveelheden)
- Compost – ongeveer 1 à 2 liter
- Ongebleekte katoenen doek of een oud T-shirt
- 30 ml stroop (ongezwavelde melasse)
- Regenwater of niet-chloorhoudend kraanwater
Bereidingswijze compostthee:
- Vul de emmer met water: vul de emmer met ongeveer 4 liter water. Het water moet van goede kwaliteit zijn, bij voorkeur regenwater of niet-chloorhoudend kraanwater.
- Voeg compost toe: voeg 1 à 2 liter compost toe aan het water. Zorg ervoor dat de compost goed verteerd is, omdat dit de concentratie van nuttige micro-organismen verhoogt.
- Roer de compost: gebruik een niet-metalen stok of lepel om de compost in het water te roeren. Dit helpt bij het vrijkomen van de micro-organismen in de compost.
- Bedek de emmer: bedek de emmer met een doek of oud T-shirt en laat het mengsel 24 tot 48 uur staan op een warme plek. Hierdoor vermenigvuldigen de micro-organismen zich in het water.
- Voeg stroop (melasse) toe: voeg 30 ml stroop toe aan de compostthee. Dit dient als voedsel voor de micro-organismen en bevordert hun groei.
- Roer opnieuw: roer het mengsel opnieuw goed door.
- Zeef de compostthee: zeef de compostthee met behulp van de doek of het oud T-shirt om de grotere deeltjes te verwijderen. Het resulterende vloeibare mengsel is je compostthee.
- Verdun indien nodig: verdun de compostthee met water voordat je het aan je kamerplanten geeft. De verhouding is 1 deel compostthee op 10 delen water.
- Gebruik de compostthee: giet de verdunde compostthee rond de wortels van je planten als een voedzame en organische plantenvoeding.
Dit eenvoudige recept voor compostthee is de meest duurzame manier om je kamerplanten te voeden met waardevolle voedingsstoffen.
Video plantenvoeding zelf maken
Bekijk hieronder de video over natuurlijke plantenvoeding maken >>
Door de frequentie van voeding, de noodzaak ervan, het juiste moment om te voeden en de geschikte voeding te begrijpen, zorg je ervoor dat jouw kamerplanten goed en gezond gedijen. Lang leve de kamerplant!