In de zomer verlang je naar een terras, balkon of achtertuin vol met gezonde planten en bloeiende bloemen. Hiervoor is tijd en aandacht een vereiste. Bij een lange periode van droogte is een dag overslaan met water geven geen goed idee. Een regendag tussen warme dagen door is dan niet zo gek voor je tuin.
Mocht de regen uitblijven, mag je planten dan water geven als de zon schijnt?
Planten water geven met volle zon
Geen enkele groenliefhebber kiest ervoor om zijn of haar planten midden op de dag water te geven, wanneer de zon het felst schijnt. De blaadjes van de planten kunnen letterlijk verbranden. Is dit nu een feit of een fabel? Volgens wetenschappers hoef je je geen zorgen te maken.
Geen verbrande planten, dus?
Uit onderzoek blijkt dat er geen sprake kan zijn van verbrande planten. De waterdruppels versterken de energie van de zon namelijk niet zó hard dat de bladeren beschadigd raken. Sterker nog, vaak verdampen de druppels al voordat ze het zonlicht oppakken.
Hoe werkt het verdampen van water?
Terwijl de waterdruppels verdampen, koelt het water de plant af en sluiten de huidmondjes zich. De plant neemt nu water op via de wortels. Hierdoor blijft de bladtemperatuur onder een veilige grens tot het water van het blad is verdampt. Daarna gaan de huidmondjes weer open en begint de ‘normale’ koeling van de plant. Dit houdt in dat er weer via de huidmondjes wordt verdampt.
Een plant kan in principe alleen verbranden wanneer deze meer water wil verdampen om het blad te koelen, dan de wortels kunnen leveren. Je kunt gerust in de zon sproeien. Net als dat het niet erg is wanneer er een onweerbui ontstaat en de volle zon vervolgens doorbreekt.
TIP: Milieutechnisch is het wel beter om niet in de zon te sproeien, omdat er dan onnodig veel water verdampt. Bewateren op de ‘ouderwetse’ manier met de gieter is een betere optie!
Toch verbrande plekken op bladeren?
Toch zijn er mensen die weleens te maken hebben gehad met verbrande plekken op bladeren. Hoe dat kan? Hetzelfde onderzoek stelt dat dit een heleboel andere oorzaken kan hebben. Zoals; contact met zure regen, zout water, water met chloor, geconcentreerde mestoplossingen of andere chemicaliën, om maar wat te noemen. Die verbrande, bruine plekken komen niet direct door jouw sproeibeurt. En al helemaal niet bij een tropische plant, aangezien deze soort het water van haar bladeren stoot.
Planten genoeg voeden, planten water geven doe je zo
Kortom, het kan geen kwaad om planten midden op de dag en in de zon water te geven. Aan de slag, want het is belangrijk om je planten genoeg te voeden. Met zonnig weer geef je alle planten 3 tot 4 keer per week water. Je hoeft niet bang te zijn dat je je planten te veel ‘verwent’ met water, waardoor ze zogeheten luie wortels krijgen. Dit zou betekenen dat ze oppervlakkig gaan wortelen. In het begin is er 1 ding belangrijk en dat is water geven. De wortels gaan vanzelf de diepte in! Houd er wel rekening mee dat planten, net als mensen, stress kunnen ervaren. Bijvoorbeeld wanneer er ineens ijskoud water over warme bladeren wordt gegoten.
10 planten bestand tegen een droge zomer
- Alcea rosea (stokroos)
- Cistus x purpureus ‘Betty Taudevin’ (cistusroos)
- Gaura lindheimeri (prachtkaars)
- Buddleja davidii ‘Nanho Blue‘ (vlinderstruik)
- Caryopteris x clandonensis (blauwe spirea)
- Acanthus hungaricus (stekelige berenklauw)
- Stipa tenuissima ‘Paardenstaarten’ (vedergras)
- Kniphofia ‘Koninklijke Standaard‘ (vuurpijl)
- Crambe cordifolia (zeekool)
- Lychnis coronaria (prikneus)