Ga naar de inhoud

Planten verplanten in de winter: wel of niet verstandig?

Update:
Planten verplanten verplaatsen

Je tuin een nieuw gezicht geven door planten te verplaatsen is iets wat in de winter handig lijkt. Is dat wel de best tijd, met kou en mogelijk vorst in de grond? Bij het verplanten van planten is het belangrijk om dit op het juiste moment te doen voor de beste resultaten. Lees hier hoe je dit succesvol aanpakt.

Waarom het najaar ideaal is voor verplanten

Het zorgvuldig verplaatsen van planten is een essentieel onderdeel van tuinonderhoud, vooral als je je tuin gaat herinrichten of als bepaalde planten niet optimaal groeien op hun huidige plek. Het najaar is een goed momenten om planten te verplaatsen, omdat deze periodes samenhangen met de natuurlijke rustfase van de planten.

In deze seizoenen verbruiken planten minder energie, wat stress minimaliseert en de overlevingskansen vergroot wanneer je ze uit de grond schept. Het voordeel van het najaar is dat de grond nog relatief warm is, ideaal voor wortelgroei. Tot maart is het mogelijk om vaste planten te verplaatsen, op voorwaarde dat er geen vorst in de grond zit.

De juiste voorbereiding bij verplanten planten: zo start je goed

Voor succesvol verplaatsen is een goede voorbereiding belangrijk. Hieronder staan de stappen om dit zorgvuldig aan te pakken:

  1. Gebruik het juiste gereedschap. Gebruik een scherpe schep, spade of tuinvork om de wortels zo intact mogelijk te houden. Voor grotere planten is een steekschop met lange steel ideaal.
  2. Bereid het plantengat voor. Graaf een gat dat iets breder en dieper is dan de huidige kluit van de plant. Meng de uitgegraven grond met compost of verse potgrond om de plant een goede start te geven. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, let op: niet drassig.
  3. Timing is alles: Plan de verhuizing op een bewolkte dag of in de vroege ochtend om uitdroging van de wortels te voorkomen.

Tip voordat je zomaar in het wilde weg gaan lopen spitten in je tuin: Maak een beplantingsplan voor je tuin.

Hoe bescherm je kwetsbare wortels tijdens het verplanten?

Bij het verplanten is wortelbescherming essentieel. Beschadiging van de wortels kan leiden tot groeiproblemen of zelfs het afsterven van de plant.

Volg deze tips voor optimale zorg:

  1. Begin minimaal 15-20 cm van de stengel of stam en steek de kluit voorzichtig los.
  2. Bedek ze tijdelijk met een natte doek als de plant niet direct opnieuw wordt geplant.
  3. Breng na het planten een laag mulch aan, rondom de voet van de plant. Dit helpt om de vochtbalans te behouden.

Het verplanten van grotere planten en bomen

Grotere struiken of bomen verplaatsen vraagt om een meer gestructureerde aanpak. De voorbereidingen beginnen al maanden van tevoren. Door de kluit rondom los te maken de gleuf te vullen met luchtige potgrond. Dit stimuleert de groei van nieuwe haarwortels.

Gebruik vervolgens hulpmiddelen: plaats bijvoorbeeld een stevige steunpaal om de plant stabiel te houden na het verplaatsen. Zorg voor een stevige doek of kruiwagen om grotere planten (bomen) veilig te verplaatsen zonder de wortels te beschadigen.

Voordelen van planten verplaatsen in de juiste periode

Wanneer je planten in hun natuurlijke rustperiode verplaatst, profiteer je van diverse voordelen:

  • Minder stress voor de plant: Dit verhoogt de kans op succes.
  • Gezonde groei: De vochtige grond bevordert de aanmaak van nieuwe wortels.
  • Kostenbesparend: Minder kans op vervanging van mislukte planten.
  • Nazorg: zo zorgt je voor een goede hergroei.

Na het verplanten stopt de zorg niet.

  • Controleer regelmatig of de grond voldoende vochtig is, vooral bij droog weer.
  • Bescherm jonge of recent verplaatste planten tegen harde wind met een steunpaal of tijdelijk afdekmateriaal.
  • Voeg na enkele weken een lichte meststof toe om de groei te stimuleren.

Het kan enkele maanden duren voordat planten volledig gewend zijn aan hun nieuwe locatie.

Veelgemaakte fouten bij planten verplaatsen (en hoe ze te vermijden)

Bij het verplanten maken mensen nog wel eens fouten. Ze graven bijvoorbeeld een te kleine kluit uit. Dat is niet goed, want je beschadigt er de wortels mee. Zorg altijd voor voldoende ruimte!

Verplant je planten nooit als weer.nl nachtvorst voorspelt. De bevroren grond kan wortels beschadigen en hergroei verhinderen.

Het verplaatsen van planten in de winter of (het vroege voorjaar) kan een tuin een frisse uitstraling geven en planten een nieuwe kans op optimale groei bieden. Met de juiste voorbereiding, zorg en timing kunnen uw planten gezond blijven en zich perfect aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

Bekijk hier nog meer tips voor verplanten van vaste planten >>

Hoofdfoto: Canva.

Meer over: