Ga naar de inhoud

Planten op het balkon, deze soorten kunnen goed tegen droogte als je veel weg bent

Planten op balkon

Het is weer tijd om de balkons gezellig op te fleuren met planten. Welke planten hebben niet zoveel onderhoud nodig, zodat je kunt gaan en staan waar je wilt als de zon schijnt.

Planten die je elke dag 2 keer moet besproeien? Niet echt handig. In dit artikel geven wij je tips over balkonplanten die langer meegaan, zonder dat je ze elke dag veel water hoeft te geven. Dan kan jij straks met een gerust hart er even op uitgaan.

Koop sterke planten

Wees eerlijk, het kan soms zo tegenvallen als de buren je planten onderhouden tijdens je vakantie. Dan kom je thuis en denk je ‘Zijn ze eigenlijk wel langs geweest?’ Dan hangt de helft slap of je ziet overal verdroogde bladeren. Wat doe als er geen goede plantenopvang is? Laat je het balkon dan maar leeg dit jaar? Niet zo gezellig. Ook de lezers van GoeieVraag stellen hier regelmatig vragen over.

We hebben de oplossing gevonden: koop sterke planten die langer zonder water meegaan. De makkelijkste soorten die goed gedijen op een zonnig balkon en niet elke dag water nodig hebben zijn vetplanten. Ze zijn bestand tegen droogte en hebben weinig water nodig om te overleven. Bovendien zijn er veel verschillende soorten vetplanten beschikbaar die variëren in grootte en kleur, waardoor ze perfect passen bij elk type balkon. We bespreken 3 soorten vetplanten:

1. Sedum

Sedum is een type vetplant dat bijzonder goed geschikt is voor het balkon. Deze plant heeft dikke, vlezige bladeren die water opslaan en langzaam vrijgeven als dat nodig is. Sedum heeft ook mooie bloemen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, van groen tot roze.

2. Sempervivium

Sempervivium, ook wel bekend als ‘kip en kuiken’ is een kleine vetplant die zich snel vermeerdert en zich gemakkelijk aanpast aan de omgeving. Ze is verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen.

3. Agaves

  • De agave staat bekend om zijn scherpe, stekelige bladeren en dramatische uitstraling. Agave is verkrijgbaar in verschillende kleuren en groottes, waardoor het perfect past bij elk type balkon. 
  • De blauwe agave is een grote plant met blauwgroene bladeren. De blauwe agave voegt een dramatische uitstraling toe aan je balkon.
  • De spiraalvormige agave is een kleine, compacte plant met een unieke vorm. Kan ook weer heel goed tegen droogte en zon. De spiraalvormige agave voegt ook een interessant visueel element toe aan het balkon.

Kies voor cactussen als je veel op vakantie gaat deze zomer

Cactussen zijn een andere plantensoort die geschikt is voor het balkon. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en hebben aan een paar druppels water per week genoeg. Er zijn veel verschillende soorten cactussen beschikbaar, variërend in grootte en vorm, waardoor je een breed scala aan opties hebt om uit te kiezen. Enkele populaire soorten zijn:  

  • Bol cactus
  • Koraalcactus
  • Kastanje monnik
  • Rhipsalis
  • Kerstcactus 

Kruidenplanten zijn goed bestand tegen de droogte

Kruidenplanten zijn ook een optie voor je balkon, omdat ze weinig onderhoud nodig hebben en van nature goed bestand zijn tegen droogte. Bovendien kun je de kruiden gebruiken om heerlijke gerechten te bereiden en ze ruiken nog lekker ook. 

Hier zijn enkele van de beste kruiden om op een balkon in bakken te kweken:

  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Oregano
  • Salie
  • Lavendel

Bloeiers die wat langer zonder water kunnen

Zet je graag bloeiers op je balkon? Dan zijn dit de planten die je het beste aanschaft als je wat langer van huis gaat. Ze hebben minder vaak water nodig, maar je buren moeten nog wel af en toe langs met een gieter. 

  • Afrikaantjes
  • Petunia’s
  • Geraniums
  • Zonnebloemen

Nu je weet welke planten geschikt zijn voor het balkon, zijn hier nog enkele tips om je te helpen de juiste planten te kiezen die passen bij jouw type balkon.

Kies planten die passen bij de stijl en grootte van je balkon

Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van je balkon bij het kiezen van planten. Als je weinig ruimte hebt, kies dan voor kleinere planten die niet te veel ruimte innemen. Als je een breed balkon hebt, overweeg dan een paar grote blikvangers die indruk maken.

Overweeg ook de stijl van je balkon bij het kiezen van planten. Als je bijvoorbeeld een modern balkon hebt, kies dan voor strakke, eenvoudige planten zoals cactussen of vetplanten in mooie stenen potten. Als je een klassiek balkon hebt, overweeg dan bloeiende planten zoals petunia’s of geraniums.

Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht

Het is belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht op je balkon  bij het kiezen van planten. Sommige planten hebben meer zonlicht nodig dan andere, zorg ervoor dat je planten kiest die geschikt zijn voor de hoeveelheid zonlicht die je balkon ontvangt. 

Heb je toch een paar planten staan die meer water nodig hebben dan anderen? Zet ze aan de noordzijde van je balkon neer. Of zet ze in overleg met je buren op de galerij, zo hoeven de buren niet elke keer je huis in en kost het planten watergeven minder moeite. Nog beter: zet een paar kwetsbare planten tijdelijk bij je buren op hun balkon. Zo genieten ze deze zomer mee als jij er niet bent.

TIP: zet ook eens planten in je badkamer

Meer over: