Ga naar de inhoud

Slaap je slecht? Dit zijn planten die je nachtrust verbeteren

Update:
Planten in slaapkamer

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid en welzijn. Wist je dat je de kwaliteit van je slaap verbetert door simpelweg planten in je slaapkamer te zetten? Bij welke planten je als een blok in slaap valt, zochten we voor je uit.

Alle soorten planten dragen positief bij aan betere lucht in je slaapkamer, en dat heeft verschillende redenen. In de basis zuiveren alle soorten planten de lucht. Er zitten wel een paar soorten bij die je nachtrust doen verbeteren.

Slaap je slecht? Test een paar van deze 7 soorten slaapverwekkers in je slaapkamer en kijk wat dit met je nachtrust doet.

1. Aloë vera: de luchtzuiveraar

Aloë Vera is niet alleen een handige plant voor het behandelen van huidirritaties. Het is ook een uitstekende luchtzuiveraar. Deze plant zet ’s nachts koolstofdioxide om in zuurstof, wat de luchtkwaliteit verbetert. Bovendien is Aloë Vera heel onderhoudsarm; hij heeft weinig water nodig en kan goed overleven in een donkere slaapkamer.

  • Tip: Zet de Aloë Vera op je nachtkastje of bij het raam voor een frisse slaapomgeving.

2. Lavendel: natuurlijke ontspanner

Lavendel is misschien wel de bekendste plant als het gaat om slaapverbetering. De geur van lavendel heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel, verlaagt de hartslag en bloeddruk, en vermindert angst. Dit maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en kan zelfs helpen om dieper te slapen.

Tip: Plaats een lavendelplant in je slaapkamer of gebruik een paar druppels lavendelolie op je kussen voor een rustgevende geur.

3. Jasmijn: rustgevende bloemen

De geur van jasmijn kan een positief effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Onderzoek heeft aangetoond dat de geur van jasmijn een kalmerend effect heeft, wat kan leiden tot een betere nachtrust. Deze plant is ook mooi om te zien met zijn delicate witte bloemen.

  • Tip: Zet een jasmijnplant op een plek waar je de geur goed kunt ruiken, bijvoorbeeld dicht bij je bed of op de vensterbank.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

De tekst gaat verder onder de pin >>

4. Vrouwentong (sansevieria): krachtige zuurstofbron

De vrouwentong, ook wel bekend als sansevieria, is een van de beste planten om in je slaapkamer te zetten. Deze plant zet ’s nachts koolstofdioxide om in zuurstof, wat de luchtkwaliteit in de slaapkamer aanzienlijk verbetert. Bovendien is de Sansevieria zeer onderhoudsarm en kan hij overleven in zowel zonlicht als schaduw.

  • Leuk weetje: Deze plant helpt ook om giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

5. Slaapkamergeluk: de slaapverwekkende luchtzuiveraar

Slaapkamergeluk, ook bekend als lepelplant, is een geweldige luchtzuiveraar. Hij verwijdert schimmelsporen en schadelijke stoffen uit de lucht en bevordert een schonere, frissere slaapomgeving. Bovendien is de Slaapkamergeluk een elegante plant met mooie witte bloemen die je slaapkamer opfleuren.

Tip: Deze plant houdt van een vochtige omgeving, dus besproei hem af en toe met water.

Lees ook: Snurken voorkomen: 5 tips.

6. Valeriaan planten in de slaapkamer: de natuurlijke slaappil

Valeriaan staat bekend om zijn slaap bevorderende eigenschappen. De wortels van de valeriaanplant worden vaak gebruikt in kruidenmiddelen om slapeloosheid te bestrijden. Het is bewezen dat het inademen van de geur van valeriaan je helpt sneller in slaap te vallen en je slaapkwaliteit verbetert.

Tip: Plaats een valeriaanplant in je slaapkamer of gebruik gedroogde valeriaanwortel in een zakje onder je kussen.

7. Klimop: de natuurlijke luchtreiniger

Klimop is een sterke plant die luchtvervuiling vermindert en schimmelsporen uit de lucht filtert. Dit maakt hem ideaal voor mensen die last hebben van allergieën of ademhalingsproblemen. Door de luchtkwaliteit te verbeteren, kan klimop bijdragen aan een rustiger en diepere slaap.

  • Leuk weetje: Klimop kan schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht verwijderen, wat de kwaliteit van je slaapomgeving verhoogt.

Waar zet ik planten neer in de slaapkamer?

Zet de planten op strategische plekken waar ze voldoende licht krijgen en je slaap niet verstoren. Kies voor nachtkastjes, vensterbanken, boekenplankjes of hoekjes in de slaapkamer. Zorg ervoor dat je de planten regelmatig water geeft en af en toe de bladeren schoonmaakt om stof te verwijderen.

Een mix van luchtzuiverende en rustgevende planten kan een optimale slaapomgeving creëren. Teveel planten in een kleine slaapkamer kan wel een benauwd gevoel geven en de luchtvochtigheid teveel verhogen. Je bent vast wel eens in een hortus geweest. Dat vochtige warme gevoel is niet wenselijk in je slaapkamer.

Heb het niet té gezellig met ze. Probeer eerst een paar van de bovenstaande slaapverwekkers in je slaapkamer en ervaar zelf de voordelen van groen voor je nachtrust!

Foto’s: Canva

Meer over: