Planten zijn een mooie aanvulling voor in huis. Toch plaatsen maar weinig mensen planten in de badkamer. Dat is jammer, omdat planten veel sfeer kunnen toevoegen ook aan deze ruimte. Ze geven de ruimte niet alleen een ontspannende en natuurlijke uitstraling, ze kunnen ook helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze zuiveren namelijk de lucht en reguleren de luchtvochtigheid in de natte ruimte.
Top 10 van makkelijkste planten voor in de badkamer
Ten eerste: welke planten zijn eigenlijk geschikt voor in een badkamer? Hier is een lijst van de 10 makkelijkste planten die gedijen in deze vochtige omgeving:
- Sansevieria (Vrouwentong)
- Bamboe
- Philodendron
- Dracaena
- Lepelplant
- Varen
- Krulvaren
- Graslelie
- Pothos
- Aloë vera
Planten voor in een badkamer zonder ramen
Ten tweede: De meeste planten hebben daglicht nodig om in leven te blijven. Niet alle badkamers kunnen dat bieden. Naast de bovenstaande planten die geschikt zijn voor in een badkamer, zijn er ook planten die redelijk goed overleven in een ruimte zonder natuurlijk licht. Hier zijn enkele voorbeelden van schaduwplanten:
- Zamioculcas (ook bekend als ZZ plant)
- Bromelia
- Dieffenbachia
- Klimop
- Slangenplant
Verzorgingstips voor badkamerplanten
Nu je weet welke planten het goed doen in de badkamer, is het belangrijk om te weten hoe je ze het beste kunt verzorgen. Hier zijn enkele verzorgingstips:
- Water geven: Houd er rekening mee dat de luchtvochtigheid in de badkamer hoger is dan in de andere kamers in huis. Dit betekent dat je de planten minder vaak water hoeft te geven. Controleer regelmatig de grond en geef water als de bovenste laag droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de plant niet in een laagje water staat om wortelrot te voorkomen.
- Verlichting: Zelfs in een badkamer zonder ramen hebben planten nog steeds licht nodig om te groeien. Overweeg daarom om een plantenlamp aan te schaffen of zet de planten regelmatig even buiten, of in een kamer met natuurlijk licht. Zo hou je ze langer gezond.
- Temperatuur: De badkamer is vaak een warmere plek in huis, zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog wordt. Te veel warmte kan ervoor zorgen dat de planten uitdrogen of hun bladeren verbranden. Houd de temperatuur tussen de 15-25 graden Celsius.
- Luchtvochtigheid: Zoals eerder vermeld, gedijen planten in de badkamer bij hoge luchtvochtigheid. Besproei daarom ook regelmatig de planten om zo de vochtigheid te verhogen. Een luchtbevochtiger is ook een goede investering voor het behoud en het welzijn van je planten in de badkamer.
- Voeding: Geef de planten regelmatig plantenvoeding om ze gezond te houden. Kies een meststof die geschikt is voor kamerplanten. Volg altijd goed de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering per soort plant. Teveel voeding kan de plant schaden.
Tot slot nog een laatste verzorgingstip voor je eigen wellness aan huis: vergeet niet om regelmatig de bladeren en stengels af te stoffen om ze vrij te maken van vuil en stof. Verwijder meteen ook de dode bladeren. Zo nemen ze optimaal CO2 op. Dat is naast genieten van je eigen wellness aan huis ook gezonder genieten.