Ga naar de inhoud

Plakfolie op je elektrische auto brengt je 4.000 kilometer verder

Plakfolie

Wil je de actieradius van je elektrische auto vergroten, bevestig dan plakfolie op je motorkap en dak. Je rijdt er zo 4.000 kilometer verder mee. Een speciale plakfolie, voorzien van zonnecellen, is een uitvinding van Duitse wetenschappers. 

De productiekosten van het zonnefolie zijn volgens de onderzoekers van het Fraunhofer Instituut aanzienlijk laag zijn. Hoofdonderzoeker Martin Heinrich schat de productiekosten op 100 tot 150 euro. Voor die investering krijg je dan op jaarbasis zo’n 4.000 gratis kilometers terug.

Zonnecellen met grote impact

Een beplakt dak draagt ongeveer voor 2 derde bij aan extra rijbereik, de motorkap voor een derde. De zonnefolie wordt op de hoogspanningsaccu aangesloten. De zonnecellen in de folie zijn niet zo krachtig als die in een zonnepaneel. De Duitse onderzoekers verwachten niettemin dat ze een grote impact hebben.

Ook voor benzineauto’s

Het mooie van de Duitse uitvinding is dat de technologie ook toegepast kan worden bij auto’s met een fossiele verbrandingsmotor, zeggen de onderzoekers. Maar in principe concentreren ze zich op elektrische auto’s.

Productie op grote schaal

De wetenschappers gaan op zoek naar partners om de technologie verder te verfijnen. Het is de bedoeling met een autofabrikant de productie van de plakfolie op te schalen. 

Bronnen: MSN.com, Bright.nl

Meer over: