Wist jij dat als je pitten van sinasappels droogt je deze gewoon op je eigen vensterbank kan zaaien? Grappig. Welke pitten zijn er eigenlijk allemaal geschikt om te hergebruiken en te zaaien? Hoe bewaar je ze dan en welke pitten kun je eigenlijk eten?
In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en geven we je handige tips en weetjes om zelf aan de slag te gaan.
Welke pitten drogen en zaaien?
Het verzamelen en zaaien van pitten uit groenten en fruit is een duurzame en leuke manier om je eigen planten te kweken. Of je nu een groene beginner bent of een doorgewinterde tuinier, het starten van een plant uit een pit is gewoon een leuke bezigheid. Lukt het niet, dan gewoon pech. Lukt het wel, is het leuk om je eigen plant te zien groeien. Wie weet staat deze in het voorjaar wel ergens bij je in de tuin of in de woonkamer.
Van welke pitten zou het lukken er plantjes van te kweken? Hier zijn enkele pitten die je gemakkelijk droogt en zaait:
- Tomatenpitten: Tomaten zijn een van de makkelijkste groenten om uit pitten te kweken. Was de pitten goed, droog ze op een keukenpapiertje, en bewaar ze in een envelop op een droge, donkere plek. Zaai de tomatenzaden in het voorjaar binnen, en plant ze na de laatste nachtvorst buiten uit.
- Paprika- en peperpitten: Ook deze pitten kun je eenvoudig drogen en bewaren. Ze ontkiemen het beste bij constante warmte. Zaai ze binnenshuis voor en zet ze in een zonnig raam.
- Pompoenpitten: Na Halloween of een pompoensoep kun je ze drogen. Spoel ze schoon, droog ze goed, en bewaar ze. Pompoenpitten zaai je in de late lente direct in de tuin.
- Citruspitten (zoals sinaasappel en citroen): Spoel ze af, verwijder de buitenste schil, en zaai ze direct in vochtige grond. Hoewel het even duurt voordat je een volwaardige boom hebt, kun je wel genieten van een mooie kamerplant.
- Appel- en perenpitten: Deze pitten zijn te drogen en te zaaien tot een boom. Hieruit groeit niet dezelfde kwaliteit vruchten als de ouderplant. Het is meer een leuk experiment.
- Avocadopit: Bekend en geliefd, de avocadopit. Spoel de pit af, steek er op de buik drie tandenstokers in, en plaats hem half in een glas water met de puntige kant naar boven. Als je geluk hebt, ontkiemt de pit na enkele weken en kun je hem in de grond planten.
Verrassende exotische pittensoorten die je in Nederland zaait
Naast de gebruikelijke pitten zijn er ook enkele verrassende zaden die je in Nederland kan zaaien, waarvan je het misschien niet direct verwacht:
- Kiwi is bijvoorbeeld een vrucht waarvan de kleine zwarte pitjes ontkiemen en uitgroeien tot een mooie plant.
- Passievrucht is een andere tropische vrucht die je gemakkelijk zaait. Met wat geduld kun je zelfs bloemen verwachten.
- Dadelpitten ontkiemen ook en hoewel ze in Nederland niet snel zullen uitgroeien tot een vruchtbare palmboom, zijn ze wel leuk als kamerplant.
- Papaja en granaatappel zijn nog 2 voorbeelden van exotisch fruit waarvan je de zaden droogt en zaait. Hoewel de papaja’s ook om geduld vragen, zijn deze planten ook een verrassende toevoeging zijn aan je tuin of interieur.
Weetjes over pitten zaaien
Rijpe vruchten bevatten vaak de krachtigste zaden, omdat ze volledig ontwikkeld zijn. Vermijd pitten uit onrijp fruit. Bewaar ze in een papieren zakje of envelop. Dit helpt om vocht buiten te houden en schimmelvorming te voorkomen. Vermijd plastic zakjes, omdat die condens veroorzaken.
- Tip: Label je zaden: Het is gemakkelijk om te vergeten welke pit uit welk fruit of welke groente komen. Schrijf de naam en het jaartal op het zakje.
Appel- en perenpitten hebben vaak een koude winterperiode nodig om te ontkiemen. Je kunt dit nabootsen door ze een aantal weken in de koelkast te bewaren voordat je ze zaait.
Veelgestelde vragen over bewaren, drogen en zaaien:
- Hoe lang kan ik pitten bewaren voordat ik ze zaai?
Je kunt ze vaak enkele jaren bewaren, zolang je ze droog en donker opslaat. De kiemkracht neemt echter af naarmate ze ouder zijn, dus het is meestal beter om ze binnen een jaar te zaaien. - Moet ik de pitten drogen voordat ik ze zaai?
Ja, in de meeste gevallen is het beter om ze eerst te drogen voordat je ze bewaart of zaait. Een droge pit is minder vatbaar voor schimmel en rotten niet zo snel. - Kan ik pitten uit de supermarkt gebruiken?
Ja, houd er wel rekening mee dat groenten en fruit uit de supermarkt vaak van hybriden komen. De planten die uit deze pitten groeien, hebben daardoor andere eigenschappen dan het originele fruit of de groente. - Waarom ontkiemen sommigen niet?
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de pit is te oud, niet goed gedroogd, of de omstandigheden zijn niet ideaal (bijvoorbeeld te koud of te droog). Sommige zaden hebben ook een langere ontkiemingsperiode nodig. - Kan ik elke pit zaaien?
Niet alle pitten zijn geschikt om te zaaien. Sommige vruchten, zoals banaan, hebben zaaddozen die niet tot planten uitgroeien. Ook hebben sommige planten speciale ontkiemingsvoorwaarden die moeilijk na te bootsen zijn.
Lees ook: Zaden oogsten van planten uit (eigen) tuin, tips om te besparen.
Welke pitten kun je eten?
Naast zaaien, kun je sommige pitten ook eten. Denk bijvoorbeeld aan de bekende pompoenpitten die je kunt roosteren en eten als snack. Zonnebloempitten zijn ook eetbaar en vormen een lekkere en gezonde toevoeging aan salades en bakrecepten. Tot en met september is het seizoen om zonnebloempitten te oogsten.
Bekijk hier de video om te weten hoe je het beste zonnebloempitten oogst lees daarna verder >>
Het drogen en zaaien van pitten is een duurzame en leuke manier om je eigen planten te kweken. Let op: Sommigen, zoals appelpitten, bevatten echter stoffen die in grote hoeveelheden giftig zijn (zoals amygdaline, dat cyanide kan vrijmaken). Eet deze dus niet in grote hoeveelheden!
Houd er wel rekening mee dat niet elke pit geschikt is om te eten of te zaaien, dus informeer vooraf goed voordat je begint.
Foto’s: Canva.