Onvoorspelbare weersomstandigheden, variërend van hevige regenval en hoge temperaturen tot nachtvorst en hagelbuien, leiden tot aanzienlijke schade voor pioenrozen telers in Noord-Holland. Telers maken zich enorme zorgen over de toekomst. Zijn de pioenrozen in de winkels straks onbetaalbaar?
Impact op de teelt van pioenrozen
Telers geven aan dat veel pioenroosvelden grote schade hebben. Velen hebben daardoor dit jaar flink minder omzet. Er zijn percelen die minder zijn getroffen. De telers maken zich zorgen over de toekomst en de invloed van het veranderende klimaat op hun gewassen.
Klimaatverandering als boosdoener
De aanhoudende regenval sinds oktober is, naast de hagel van een aantal weken geleden, de hoofdoorzaak van de problemen. Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat de natuur ontregeld raakt, waardoor telers hun werkwijze moeten aanpassen. De timing van het snijden van de pioenrozen is cruciaal. Als telers ze te laat oogsten en de bloemen al in de koelcel beginnen te bloeien, zijn ze niet meer verkoopbaar.
Verlies van inkomsten door schade hagelbuien
In Heerhugowaard, een andere regio met veel pioenrozentelers, is de situatie even somber. Veel planten waren daar in maart nog niet opgekomen. In de grond had de regen de planten aangetast, waardoor ze gingen rotten. Pioenen verdragen natte omstandigheden zeer slecht.
Gevolgen voor de pioenroos
De financiële impact is enorm. Er zijn telers die alleen pioenrozen telen, die verliezen hiermee hun totale inkomen.
De bloemknoppen van veel pioenrozen zijn door de hagelbuien gehavend. Veel van de beschadigde bloemen moeten de telers nu weggooien. De pioenen die wel verkoopbaar zijn, zijn dit jaar flink duurder.
Om toekomstige schade te beperken, nemen telers voorzorgsmaatregelen. Ze graven greppels om overtollig water af te voeren en te voorkomen dat de velden onder water blijven staan.
Bekijk hier de Talpa-video >>
Bron: NH Nieuws. Talpa
Hoofdfoto: Elena Photo (Canva)
Pioenroos in eigen tuin kweken en verzorgen
1 van de populairste bossen bloemen bij de bloemist blijft een bos rozen. Met voorkeur voor de pioenrozen. Nu kun je ze een plekje in de woonkamer geven in een vaas. Je kan ze ook telen of stekken om er in eigen tuin van te genieten. Hoe je pioenen verzorgt in je eigen tuin lees je in dit artikel.
Pioenen kweken: van de bloemist naar vaste tuinplant
De pioenroos is een geliefde snijbloem die je rond mei bij de bloemist ziet. Ze staan prachtig in een vaas op de eettafel. Maar je kunt deze bloem ook in je tuin behouden, zodat je er langer van geniet. Het is een vaste plant die elk jaar terugkomt, waardoor je jaarlijks je eigen bos pioenrozen plukt.
Waar moet je opletten?
De knoppen van de pioenrozen moeten niet volledig dicht zijn, maar ietwat open en aanvoelen als zachte kussentjes. Dan weet je zeker dat je een grote bloem kan verwachten. Geef de pioenroos meteen water nadat je hem in de grond hebt gezet, omdat deze veel vocht verliest op het moment dat je hem uit de pot haalt.
Meng de grond met compost om extra voeding te geven. En dan is geduld het enige wat rest. Hoe vaak je water moet geven hangt af van de grond. Over het algemeen heeft de pioenroos regelmatig dorst, maar de grond mag ook weer niet té vochtig zijn.
Pioenen stekken: je eigen plant ontwikkelen
Rozen zelf stekken doe je na de bloeiperiode. Hoewel de pioenroos er ieder jaar vroeg bij is en groeit in mei en juni, is de bloeiperiode van rozen vaak van half juni tot september.
- Zet dit klusje alvast voor het einde van de zomer in je agenda.
In principe kan de pioen lang op dezelfde plek staan. En met lang bedoelen we rustig 30 jaar. Voor je een pioen stekt, moet je de grond omspitten tot in ieder geval 60 centimeter diep. En niet vergeten: voeg mest toe aan zanderige grond. Rozen gebruiken zo 4 liter mest per seizoen.
Zowel gedroogd koemest als rozenmest is hiervoor geschikt. Een andere ondergrond waar pioenen het erg goed op doen, is niet al te zwaar klei. Als je eenmaal een geschikte plek hebt en deze omspit, plant je de pioen met de neus net onder de grond. In het najaar laat je het pioenloof liggen, zodat insecten in de stengels overwinteren.
Pioenen behouden door ze te herplanten
Geef een pioen alleen een nieuwe plek als ‘ie echt niet bloeit. Dit kan liggen aan een plek die te nat, te donker of te diep is. Geef het niet te snel op: soms kan het een paar jaar duren voor een plant bloeit. En de pioenroos is er 1 die niet van verhuizen houdt. Verplaats hem zo min mogelijk.
Als een pioen doodgaat moet je 4 jaar wachten voordat je op exact dezelfde plek een nieuwe pioen plant. Doe je dit niet, wordt het voor een nieuwe pioen onmogelijk zich te ontwikkelen, doordat de wortels van de oude pioen (afval)stoffen achterlaten in de grond.
Pioenrozen snoeien in oktober
Na de bloeiperiode laten bloemen vanzelf los om te overwinteren. Als je de pioenroos gaat snoeien, kan je dit het beste in oktober doen. Doe dit tot 3 centimeter boven de grond, zodat je de minste kans op schimmel oploopt en insekten erin gaan overwinteren.
Bronnen: Landleven, 247Green