Ga naar de inhoud

Pieter van Vollenhoven helpt steuren uitzetten

Steur in Nederland uitgezet

In Nationaal Park De Biesbosch is Professor Mr. Pieter van Vollenhoven vrijdagmiddag 2 juni aanwezig bij het uitzetten van een groep steuren. De vissen zijn voor onderzoek door natuurorganisaties voorzien van een zender en gaan de Nederlandse wateren verkennen. Met de informatie die hieruit komt hopen ze dat de steur zich weer bij ons kan voortplanten.

De Rijn weer toegankelijk voor de trekvissen

Steuren zijn trekvissen. Ze worden geboren in zoet water. Als ze groot genoeg zijn trekken ze naar zee. Daar vertoeven ze het grootste deel van hun leven. Totdat ze weer terugkeren naar de rivieren, om zich daar weer voort te planten. Door vervuiling, de aanleg van stuwen en sluizen en overbevissing is de Europese steur 70 jaar geleden verdwenen uit de Nederlandse wateren. Nu de Haringvlietsluizen op een kier staan, is de rivier de Rijn in principe weer toegankelijk voor de steur.

Onderzoek naar langer verblijf in Biesbosch

Met behulp van de gegevens van de zenders wordt de komende tijd onderzocht of de jonge vissen langere tijd in de Biesbosch verblijven. En of ze straks op hun trekroute de zee weer weten te bereiken. Voor het uitzetten verbleven de steuren in een kweekcentrum nabij de Franse stad Bordeaux, de enige plek in Europa waar de steuren momenteel nog veel in het wild voorkomen.

Van Vollenhoven spreekt met natuurorganisaties

Professor Mr. Pieter van Vollenhoven. Foto: RVD/Martijn Beekman.

Professor Van Vollenhoven overhandigt 2 juni een aantal steuren met zender aan vertegenwoordigers van het Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK Rewilding Nederland. De vissen worden vervolgens uitgezet. Van Vollenhoven spreekt met medewerkers van de betrokken natuurorganisaties over de herintroductie van de steur. Over de natuurlijke omgeving waarin deze vis zich thuis voelt. En over het in kaart brengen van de routes die de vissen volgen.

Wat is een steur voor een vissoort?

De steur is een vis met een uniek en prehistorisch uiterlijk, behorend tot de primitieve soort van de beenvissen. In plaats van gewone schubben, heeft de steur grote hoornachtige schubben die fungeren als een natuurlijk pantser. Afhankelijk van de soort en leeftijd zijn de schubben ruw of scherp. In het wild kan deze vis wel tot 6 meter lang worden, maar dit vereist wel enige tijd. Steuren worden tussen de 50 en 100 jaar oud. In sommige uitzonderlijke gevallen zelfs tot wel 150 jaar oud.

Vroeger veel gevangen voor zijn kaviaar

De steur staat bekend om zijn exclusieve en dure eitjes, kaviaar genoemd. Vroeger werd deze vis veel illegaal gevangen vanwege de grote waarde van de eitjes. Door de groeiende vraag naar kaviaar en de afname in het wild, is men ze ook gaan kweken. In Europa zijn er tientallen kwekerijen voor kaviaar.

Gelukkig kunnen de natuurorganisaties met behulp van subsidies de steur weer opnieuw introduceren in onze wateren. Helaas zijn er in Nederland nog niet genoeg om op te vissen. Het zwarte goud laat dus nog even op zich wachten. Het is voor nu belangrijk dat we ons blijven inzetten voor de bescherming van deze bijzondere vissoort, zodat deze niet alsnog uitsterft.

Op de website steuren,ark.eu worden meldingen van steuren in kaart gebracht, zowel historische als recente. De kaart biedt inzicht in de verschillende locaties waar de vissen zwemmen.

Bron: Rijksoverheid, Sportvisserijnederland.

Meer over: