Pesto is een heerlijke smaakmaker, makkelijk toe te passen in verschillende gerechten. Meestal wordt pesto gegeten op brood, in een pastagerecht of als dressing in een salade. Pesto is het allerlekkerst als je hem zelf maakt.
Wist je dat je pesto kan maken met de planten uit je eigen tuin of uit de berm? Lees verder voor 4 lekkere en makkelijke recepten.
Om pesto zelf te maken heb je een pestomaker, keukenmachine, staafmixer of een vijzel nodig.
Recept 1: Een zoete en frisse pesto van zevenblad
Zevenblad smaakt een beetje naar spinazie en zit vol vitamines en mineralen, zoals vitamine C, caroteen, kalium, calcium en magnesium. Voor zevenblad geldt: hoe jonger de bladeren, hoe meer smaak de bladeren bevatten. Zevenblad smaakt fris en zoet.
Ingrediënten:
- 30 gram zevenblad
- 1 teentje knoflook
- 1,5 eetlepel citroensap
- Olijfolie
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 50 gram ongezouten cashewnoten
- Peper (naar smaak)
- Zout (naar smaak)
Recept:
Was de zevenbladbladeren en maak ze goed droog. Rooster ondertussen de cashewnoten lichtbruin in een droge koekenpan en laat deze vervolgens afkoelen. Maal in een keukenmachine de zevenbladbladeren, cashewnoten, knoflook, en Parmezaanse kaas met een beetje olijfolie tot een gladde massa. Voeg vervolgens steeds meer olijfolie toe, totdat hij dik genoeg voor jou is. Breng de pesto tot slot op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.
Recept 2: Pesto met de volle smaak van brandnetels
Dit recept verbaast je misschien, maar van brandnetels kan je ook heerlijke pesto maken. Brandnetel heeft een gezonde, reinigende werking en is ontzettend lekker. Doe een paar goede handschoenen aan en zorg dat je jonge, lichtgroene brandnetels plukt. Deze hebben namelijk de meeste smaak.
Ingrediënten:
- 500 gram brandnetels
- 4 tenen knoflook
- Pijnboompitten
- Mespuntje zout
- Grof gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel citroensap
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 dl olijfolie
Recept:
Blancheer de brandnetels 2 minuten in een pan met ruim kokend water met wat zout. Zeef de brandnetels en wring ze uit, zodra ze voldoende zijn afgekoeld. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine – behalve de olijfolie en de kaas. Zet de keukenmachine aan en voeg na 1 minuut op de laagste stand, de olijfolie toe. Voeg vervolgens wat peper en zout naar smaak toe. Als je tevreden bent over de smaak, voeg je de kaas toe, met eventueel wat citroensap.
TIP: als je geen keukenmachine hebt en de ingrediënten met de hand fijn maalt in de vijzel, zorg er dan extra goed voor dat de brandnetels volledig fijn gemalen zijn, om de kans op een verdoofde tong te voorkomen.
Recept 3: Geneeskrachtige pesto van paardenbloemen
Dit recept is lekker én gezond. De geneeskrachtige paardenbloem is nuttig voor onze spijsvertering, urinewegen, galblaas en lever. De plant heeft namelijk ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen. Daarnaast is het erg lekker. Pluk de paardenbloemen als ze nog in hun knop zitten.
TIP: heb je na het maken van dit recept nog wat paardenbloemen over? Maak er dan thee van. De blaadjes zijn heerlijk om te drinken met honing.
Ingrediënten:
- 100 gram paardenbloembladeren
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 100 gram pijnboompitten
- 2 tenen knoflook
- Peper (naar smaak)
- Zout (naar smaak)
- 1 theelepel honing
Recept:
Was de bladeren van de paardenbloemen. Droog ze af met keukenpapier en snij ze in zo klein mogelijke stukjes. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en maak ze klein met bijvoorbeeld een staafmixer. Voeg daarna alle ingrediënten toe en meng dit met de staafmixer tot een geheel. Viola, een gezonde en heerlijke pesto!
Meer weten over kruiden? Dit zijn boeken over geneeskrachtige kruiden
Recept 4: Smaakvolle pesto van weegbree
Ook weegbree wordt als onkruid gezien, terwijl het is een waardevol kruid voor de gezondheid is. Het bevat namelijk veel antibacteriële eigenschappen. Ook dit kruid is heel erg lekker en wordt daarom veel gebruikt voor pesto.
Ingrediënten:
- 100 gram weegbree
- 6 eetlepels olijfolie
- 8 eetlepels zonnebloempitten
- 50 gram geraspte oude kaas
- Peper (naar smaak)
- Zout (naar smaak)
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel citroensap
Recept:
Was de weegbree zorgvuldig en snij het in zo klein mogelijke stukjes. Rooster ondertussen de zonnebloempitten in een droge pan. Voeg vervolgens alle ingrediënten samen en mix tot een gladde massa. Proef even, en voeg naar smaak de peper en zout toe. Als afsluiter strooi je er nog wat oude kaas overheen. Eet smakelijk!