Ga naar de inhoud

Pesten, seksisme, drank en discriminatie bij Rotterdamse politie

Update:
Politie Rotterdam Pesten, seksisme, drank en discriminatie

Een nieuw onderzoek onthult een sociaal onveilig werkklimaat binnen de politie van Rotterdam-centrum. Politieagenten uitten hun ongenoegen over discriminatie: “het kan zo niet langer.” Dit zijn de effecten op de mentale gezondheid van de agenten.

Verontrustende bevindingen

Een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd naar aanleiding van klachten van agenten, bracht verontrustende feiten aan het licht over discriminatie, pesten en buitensporig geweld binnen het basisteam van Rotterdam-centrum. De politietop in Rotterdam noemt de situatie onaanvaardbaar en in strijd met de waarden van de organisatie.

Onderzoek en bevindingen

Op aandringen van de Nederlandse Politiebond heeft onderzoeksbureau Governance en Integrity uit Amsterdam een teamscan uitgevoerd. Ze spraken met 75 agenten om de omvang van de problematiek vast te stellen. De bevindingen van het onderzoek werden eind juni aan het basisteam gepresenteerd. Sander van de Koot, lid van de eenheidsleiding, gaf aan geschokt te zijn over de resultaten.

Sander van de Koot

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Ongenoegen onder politieagenten

Er heerst binnen het Rotterdamse politiekorps veel ontevredenheid over de aanpak van de problemen door de eenheidsleiding. Ondanks de ernstige klachten zijn er geen disciplinaire maatregelen genomen tegen de verantwoordelijke agenten. Hierdoor gaan de daders vrijuit terwijl de slachtoffers vaak ziek thuis zitten. 6 politiemensen spraken anoniem hun angst uit voor represailles en hun twijfel over mogelijke doofpotpraktijken.

Stelselmatig grensoverschrijdend gedrag

Het team kampt al langere tijd met racisme, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De aanhoudende racistische bejegening van een agent van Surinaamse komaf leidde vorig jaar tot een uitbarsting van spanningen. Vrouwelijke collega’s worden vaak beoordeeld op hun uiterlijk en seksuele mogelijkheden, met incidenten van pesten en ongepaste opmerkingen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Alcoholmisbruik en geweld

Tijdens jaarlijkse bindingsdagen, doorgaans georganiseerd in horecagelegenheden in de buurt van het stadhuis van Rotterdam, leidt overmatig alcoholgebruik regelmatig tot incidenten. Agenten brengen sterke drank mee, wat leidt tot ongepaste situaties. Ook bestaat er onenigheid over de vaak harde aanpak van uitgaansgeweld door agenten, wat resulteert in klachten van burgers tegen de politie.

Eerdere incidenten

De afgelopen jaren kwam de Rotterdamse politie vaker in opspraak door wangedrag. Verschillende WhatsApp-groepen waarin agenten racistische en seksistische uitlatingen deden, leidden tot maatregelen. Zo werden begin dit jaar 6 medewerkers van het Team Arrestantenzaken bestraft en in 2020 werden 9 agenten bestraft voor racistische opmerkingen in een WhatsApp-groep.

Lees ook: Politie Amsterdam neemt maatregelen tegen discriminerende appgroep

Rotterdamse politie tegen discriminatie

Lees verder onder het bericht >>

Toekomstplan

De politie heeft aangekondigd maatregelen te nemen om het geweld terug te dringen en werkt aan een plan van aanpak om een duurzaam veilig en sociaal werkklimaat te creëren. De woordvoerder benadrukt dat men streeft naar een fijne werkplek voor alle agenten.

Dieperliggende systemische problemen

De aanhoudende problematiek binnen het politiekorps van Rotterdam is mogelijk slechts het topje van de ijsberg, als we kijken naar vergelijkbare onderzoeken en meldingen uit andere steden en landen.

Er lijkt sprake te zijn van diepgewortelde systemische problemen die niet alleen het functioneren van de politie in Rotterdam, maar mogelijk ook in bredere zin aantasten. De genoemde jarenlange cultuur van wegkijken bij problemen draagt bij aan de negatieve sfeer en belemmert constructieve oplossingen.

Lees ook: Tekorten bij politie opgevuld door studenten.

Effecten op de mentale gezondheid van agenten

De invloed van een toxisch werkklimaat kan verwoestend zijn voor de mentale gezondheid van de betrokken agenten. Verslagen zoals die van Dennis, die PTSS ontwikkelde door het aanhoudende pesten en racisme, benadrukken de noodzaak van een gezonde en ondersteunende werkomgeving. Dergelijke situaties onderstrepen het belang van mentale gezondheid binnen de politieorganisatie en roepen op tot grondige hervormingen in het personeelsbeleid om verdere schade te voorkomen.

Video’s pesten politie

Bekijk de video’s hieronder >>


Meer over: