Wat is dat toch? Het is hoogzomer en het duurt nog maanden voordat Sinterklaas weer voet aan wal zet in ons kikkerlandje. In de schappen van de supermarkten verschijnen de pepernoten al. Liggen ze nou elk jaar vroeger in de winkels of lijkt dat maar zo?
Waarom noemen we kruidnoten massaal pepernoten en waarom worden ze niet gewoon het hele jaar verkocht? Wij zochten het voor je uit.
Liggen pepernoten steeds vroeger in de winkel?
Op social media wordt het feit dat er al pepernoten verkrijgbaar zijn breed uitgemeten. De één vindt het heerlijk en de ander spreekt er absolute schande van. In het AD valt te lezen dat er volgens pepernotenfabrikant Van Delft de regel is dat de verkoop van pepernoten in principe start in week 36. Het ene jaar valt dat in augustus en het ander jaar in september. Hoe komt het dat pepernoten nu al in de winkels liggen? Sommige winkeliers trekken zich niets aan van die regel of ze hebben gewoon nog oude voorraden liggen. Dit jaar zijn de eerste pepernoten op 22 juli al in de supermarkt gespot. Volgens De Telegraaf is dat geen record, de krant meldt dat dit in 2018 al op 5 juli het geval was.
Waarom zijn pepernoten er niet het hele jaar?
Pepernoten zijn een seizoenssnack geworden. We associëren het snoepgoed tegenwoordig alleen nog met Sinterklaas. Tot 1900 werd de pepernoot het hele jaar door als tussendoortje gegeten. Toen werden ze ook al uitgedeeld om kinderen die braaf waren geweest te belonen. Rond 1900 zijn we het alleen rond het Sinterklaasfeest gaan eten. Vanaf die tijd kwam de goedheiligman pas bij de mensen op bezoek met cadeautjes en sinterklaasgedichten en werd de lekkernij door de pieten als stooigoed gebruikt. Ondanks dat een pepernoot het hele jaar wel smaakt is voor zo’n traditie ook wel wat te zeggen, toch? Bovendien is het beter voor de slanke lijn als ze niet het hele jaar te koop zijn.
Wat is het verschil tussen peper- en kruidnoten?
Pepernoten zijn officieel die taaitaai-achtige blokjes die een beetje lijken op hondenbrokken. Deze zijn zacht. Kruidnoten daarentegen zijn hard en knapperig. Andere verschillen zijn het formaat, de kleur en de vorm. Kruidnootjes zijn donkerder, kleiner en zien er uit als halve bolletjes. Verder zijn de gebruikte ingrediënten anders. In pepernoten wordt vaak anijs gebruikt, roggemeel en honing, terwijl kruidnoten worden gemaakt van koekjesdeeg. Alhoewel er meerdere specerijen worden gebruikt zijn kaneel, kruidnagel en nootmuskaat bijna onmisbaar in een kruidnoot. Oja, in pepernoten wordt – anders dan de naam doet vermoeden – helemaal geen peper gebruikt!
Lees ook:
- Zelf ijs maken met of zonder ijsmachine
- Nationale mosterddag, 5 lekkere recepten met mosterd