Ga naar de inhoud

Pensioenprobleem: uitbetaling in 1 keer opnieuw uitgesteld

Pensioenprobleem

Gepensioneerden in Nederland ervaren opnieuw teleurstelling. De wet die het mogelijk maakt om 10 procent van het pensioen ineens op te nemen, is al in 2021 goedgekeurd. Alleen de uitvoering ervan is opnieuw vertraagd.

Deze voortdurende vertraging veroorzaakt grote frustratie bij gepensioneerden die al lange tijd wachten op deze mogelijkheid. De belofte van een extra financiële meevaller om eindelijk van het leven te genieten, blijft uit. Hierdoor voelen velen zich aan het lijntje gehouden. Voorlopig geen zak met geld.

Bureaucratie negeert de realiteit van gepensioneerden

Een schrijnend voorbeeld hiervan is te lezen in de Telegraaf. Jenny Lagewaard de Vries, een voormalige gevangenisbewaarder, heeft haar pensioen vervroegd vanwege de zwaarte van haar werk. Ze had gehoopt 10 procent van haar pensioen ineens te kunnen opnemen om haar zoon op Java te bezoeken. “Ik heb liever nu wat geld, want wie zegt dat ik er over drie jaar nog ben?” Jenny’s verhaal illustreert pijnlijk hoe bureaucratie vaak geen rekening houdt met de echte levens van mensen.

Dromen uitgesteld

Ook Arie Toet, werkzaam bij het ministerie van Onderwijs, was enthousiast over de nieuwe regeling, volgens de krant van wakker Nederland. Zijn plannen om zijn huis te verduurzamen en met zijn vrouw een wereldreis naar Hawaï te maken, dreigen nu in het water te vallen. “Ik heb dat geld natuurlijk niet per se nodig. Maar had mezelf en mijn vrouw graag een beetje willen verwennen”, zegt Toet teleurgesteld. Met zijn naderend pensioen deze zomer vervliegt de hoop op de eenmalige uitkering.

Gepensioneerden vallen buiten de boot

Deze verhalen benadrukken een dieper probleem: de overheid lijkt niet in staat of bereid om beloften na te komen die direct invloed hebben op het welzijn van gepensioneerden. De uitvoering van de wetgeving had allang geregeld moeten zijn. In plaats daarvan blijven degenen die nu met pensioen gaan met lege handen en een gevoel van gemiste kansen achter.

Een oproep tot actie van nieuwe kabinet

“De voortdurende bureaucratische vertragingen laten een schrijnend gebrek aan respect en empathie voor onze ouderen zien. Het nieuwe kabinet moet deze kwestie onmiddellijk aanpakken en ervoor zorgen dat ze de beloften aan gepensioneerden nakomen”, aldus 1 van de gedupeerden. “Het is onacceptabel dat mensen die hun hele leven hebben gewerkt om van hun welverdiende rust te genieten, steeds opnieuw worden teleurgesteld door een falend systeem. Het is tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en de menselijke maat weer centraal stelt.”

Bron: De Telegraaf/DDS. Foto: MarkgrafAve voor Canva

Meer over: