Ga naar de inhoud

De pensioenkloof: waarom vrouwen nog steeds achterlopen

pensioenkloof

Hoewel Nederland beschikt over 1 van de beste pensioenstelsels ter wereld, blijkt er nog steeds een grote kloof te zijn tussen de pensioenen van mannen en vrouwen. De pensioenkloof raakt vrouwen hard. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 40% minder pensioen opbouwen dan mannen. Dat is een fors verschil. Het gevolg? Vrouwen hebben vaak honderden euro’s per maand minder te besteden zodra ze met pensioen gaan.

Het meest opvallende? Veel vrouwen weten niet eens dat deze kloof bestaat. Tijd om hier verandering in te brengen!

Hoe ziet de pensioenkloof er uit?

Volgens Wijzer in Geldzaken heeft dit verschil in pensioenopbouw diepe wortels die voortkomen uit verschillende factoren. Een van de belangrijkste redenen is de loonkloof. Vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds minder dan mannen. En dat merkt het pensioen ook! Bovendien werken vrouwen vaak minder uren, bijvoorbeeld doordat ze deeltijd werken om zorgtaken op zich te nemen. Denk bijvoorbeeld als er een baby op komst is. En ja, dit heeft allemaal invloed op die eindeloze pot voor later.

De loonkloof is niet de enige boosdoener. Vrouwen nemen in Nederland namelijk ook vaker de zorgtaken op zich, zoals het opvoeden van kinderen of het verzorgen van ouders. Deze zorgtaken beperken de werkuren en kunnen de carrièrekansen in de weg staan, waardoor de pensioenopbouw een flinke deuk krijgt. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel: minder uren werken betekent minder pensioen opbouwen, en als gevolg daarvan een lager inkomen wanneer je uiteindelijk stopt met werken.

Al een paar jaar geleden kwamen in vrouwen in opstand tegen de pensioenkloof >>

Onwetendheid is de kern van het probleem

Wat het extra problematisch maakt, is dat veel vrouwen zich niet bewust zijn van de grote impact van de pensioenkloof. Ze zien het vaak pas te laat, wanneer de pensioenleeftijd in zicht komt en het financieel misschien niet meer haalbaar is om de achterstand in te halen. En het is niet alleen een kwestie van geld: het gebrek aan pensioen kan zorgen voor een grotere afhankelijkheid van anderen na het pensioen. Dit is niet alleen een praktisch probleem, maar ook een emotioneel en sociaal vraagstuk. Het uitzoeken waar je allemaal op kunt besparen, is dan vaak niet meer genoeg.

Wat zijn de oorzaken van de pensioenkloof?

We weten nu dat de loonkloof en de ongelijke verdeling van zorgtaken de belangrijkste oorzaken zijn, maar er is nog iets dat meespeelt: de manier waarop vrouwen en mannen verschillende keuzes maken in hun loopbaan. Vrouwen kiezen vaak voor flexibiliteit in hun werk, bijvoorbeeld om de zorg voor kinderen te combineren met hun baan. Dit kan een positieve keuze zijn op korte termijn, maar heeft helaas wel invloed op de pensioenopbouw op de lange termijn. Het probleem is vaak dat deze keuze niet goed is doorgerekend op het moment dat vrouwen hun toekomst plannen.

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor vrouwen?

Het nieuwe pensioenstelsel dat in 2026-2027 ingevoerd wordt, kan de pensioenkloof voor vrouwen zelfs groter maken. Dit nieuwe systeem legt meer nadruk op beleggingsresultaten, en de pensioenopbouw in de vroege jaren van je carrière wordt essentieel. Maar vrouwen zijn vaak minder aanwezig op de werkplek in die cruciale eerste jaren, bijvoorbeeld door de zorg voor kinderen. Het is dus belangrijk om meer bewustzijn te creëren over het belang van pensioenopbouw, en vrouwen te helpen om slimme keuzes te maken, ook al werken ze misschien minder uren of nemen ze een pauze in hun carrière voor zorgtaken.

Lees ook: Nieuw pensioenstelsel nadelig voor 40- en 50-plussers.

Wat kunnen vrouwen doen om de pensioenkloof te overbruggen?

Er zijn gelukkig wel manieren om deze kloof te verkleinen. 1 van de belangrijkste dingen die vrouwen kunnen doen, is zichzelf beter laten informeren over hun pensioen. Bijvoorbeeld door een persoonlijke pensioencheck te doen en de mogelijkheden voor aanvullende pensioenen te onderzoeken. Ook kunnen ze letten op de verdeling van zorgtaken in het gezin, en proberen zoveel mogelijk te sparen voor later, zelfs al is het maar een klein beetje per maand.

Daarnaast is het belangrijk om kritisch naar de toekomstige wetgeving te kijken, zoals het geboorteverlof voor partners, en hoe dat het verschil kan maken in de verdeling van zorgtaken. Als mannen en vrouwen gelijker kunnen bijdragen aan het verzorgen van kinderen en familieleden, zou dat niet alleen de pensioenkloof verkleinen, maar ook de werkdruk in huishoudens verlichten.

Lees ook: Hoe veilig is straks je pensioenuitkering?

Wist je dit?

  • Wist je dat vrouwen in Nederland gemiddeld 5 jaar langer leven dan mannen? Dit betekent dat zij vaak een langere pensioenperiode hebben, wat de gevolgen van een lagere pensioenopbouw nog groter maakt.
  • De pensioenkloof is ook zichtbaar bij het ontvangen van aanvullend pensioen: vrouwen krijgen vaak een lager aanvullend pensioen dan mannen, simpelweg omdat ze minder vaak profiteren van cao-regelingen die dit aanvullen.
  • Steeds meer bedrijven en initiatieven worden bewust van de pensioenkloof, en er wordt gewerkt aan betere ondersteuning voor vrouwen op het gebied van pensioenplanning.

Een complex probleem, maar geen verloren zaak

De pensioenkloof is een complex probleem, maar het is absoluut geen verloren zaak. Door bewustzijn te creëren, zorgen we ervoor dat vrouwen niet langer achterblijven. Pensioen is geen ver-van-je-bed-show, maar een belangrijk onderwerp dat aandacht verdient, vooral in een maatschappij waarin meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen steeds belangrijker wordt.

Foto: Canva

Meer over: