Ga naar de inhoud

Hoe is het nu met Penney de Jager?

Update:
Penney de Jager

In onze vaste rubriek geven wij antwoord op de vraag Hoe is het nu met: Penney de Jager? Vandaag duiken we in het leven van een icoon uit de Nederlandse televisiegeschiedenis: Penney de Jager.

Penney de Jager werd in de jaren ’70 en ’80 een begrip in Nederland dankzij haar spraakmakende optredens in het muziekprogramma Toppop. Als vaste danseres wist ze de harten van de kijkers te veroveren met haar gedurfde choreografieën en onmiskenbare energie. Maar wat is er sindsdien met haar gebeurd?

Een leven vol beweging

Penney, geboren als Wilhelmina Maria de Jager, inmiddels 76 jaar, blijft trouw aan haar passie voor dans. Ze leidt een rustig, maar actief leven in een flat bij Utrecht. Hoewel ze niet meer op het podium staat, is de dans nooit ver weg. Elke dag doet ze trouw haar oefeningen, houdt haar lichaam soepel, en behoudt daarmee een stukje van de magie die haar ooit zo geliefd maakte bij het publiek.

Ze herinnert zich haar tijd bij Toppop als een periode van creatieve vrijheid en experimenteren. “Ik mocht alles zelf verzinnen”, vertelt ze. De strakke regels van de balletwereld maakte ze losser door op tv te dansen met wild haar en uitdagende outfits, iets wat destijds niet door iedereen werd gewaardeerd. Het bleek echter een gouden zet; haar optredens werden iconisch, en Penney groeide uit tot een ware pionier van de Nederlandse televisiecultuur.

Lees verder onder de video, hoe leuk is dit om terug te zien? >>

Liefdesleven met hoogte- en dieptepunten

Penney’s privéleven is niet zonder uitdagingen geweest. Ze trouwde in 1971 met Rick van der Linden, de toetsenist van de rockband Ekseption, maar hun huwelijk eindigde na 12 jaar toen Rick verliefd werd op een ander. Ondanks deze klap wist Penney haar kracht te hervinden. Ze vond opnieuw liefde in Theo Zantman, een haarwerkspecialist, maar ook deze relatie hield geen stand. Na 18 jaar verliet Theo haar voor een Balinese vrouw. Het was een zware tijd voor Penney, maar ze heeft altijd haar veerkracht en onafhankelijkheid behouden.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Vandaag de dag mist ze soms het gezelschap van een man, maar ze blijft kritisch. In interviews heeft ze aangegeven dat ze niet zomaar haar fijne leventje wil opgeven voor iemand, en dat ze het lastig vindt om de juiste persoon te vinden. “Ik heb niets met mannen van mijn leeftijd en een jongere man is het ook niet”, zegt ze met een glimlach. Toch zou ze de liefde niet helemaal uitsluiten: “Ik zou er nog wel een keer echt voor willen gaan.”

Lees verder onder de video >>>

De magie van Toppop blijft levend

De herinneringen aan haar gloriejaren blijven levend in Penney’s dagelijks leven. Ze onderhoudt nog altijd een warme vriendschap met oud-collega Ad Visser, de presentator van Toppop. Samen praten ze nog regelmatig over die bijzondere tijd, vol creativiteit en vernieuwing. “Onze band is niet kapot te krijgen”, zegt Penney. Het programma heeft een blijvende impact gehad op de Nederlandse popcultuur, en Penney koestert die herinneringen.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Foto: Nationaal Archief. Deze foto is in 1984 genomen tijdens een uitzending van de commerciële zender Sky Channel. Presentators Willem Ruis en Amanda Cuthbert. Met achter hen (v.l.n.r.: meidengroep Dolly Dots, zangeres Lori Spee, Forrest, Suzane Michaels, popgroep Imagination en de Sky Channel girls (showballet Penney de Jager)

Startpagina zoekt uit: Hoe is het nu met?

Wil jij ook weten hoe het nu met een bekend persoon van vroeger gaat? Mail dan naar onze redactie en dan zoeken wij het voor je uit.

Foto: BSR Agency/Gentle Look via Getty Images

Meer over: