Ga naar de inhoud

Paus Franciscus: ‘Er hangt een sfeer van flikkerigheid in het Vaticaan’

Paus Franciscus

Paus Franciscus heeft weer een denigrerende opmerking gemaakt over homoseksuelen. Dit gebeurde tijdens een besloten vergadering in het Vaticaan. Men is opnieuw geschokt. “Er hangt een sfeer van flikkerigheid in het Vaticaan”, aldus de Paus. Wordt het tijd om daar de regenboogvlag te hijsen?

Paus Franciscus gebruikt denigrerende taal over homoseksuelen

Tijdens een ontmoeting met priesters zei de paus: “Er hangt een sfeer van flikkerigheid in het Vaticaan.” Hij gebruikte hierbij het Italiaanse woord ‘frociaggine’, wat vrij vertaalt ‘flikkerbende’ betekent. Hij stelde dat jonge mannen met ‘homoseksuele neigingen’ beter niet toegelaten kunnen worden tot de priesteropleiding.

Eerdere uitlatingen en reacties

Eind vorige maand gebruikte de paus dezelfde term tijdens een besloten bijeenkomst met Italiaanse bisschoppen. Deze bijeenkomst ging over de toelating van celibataire homoseksuele mannen tot de priesteropleiding. De paus antwoordde toen stellig dat dit niet mocht, met de opmerking dat er al veel te veel ‘frociaggine’ is in de schoolbanken van de priesteropleidingen.

Het nieuws lekte een week later uit via een roddelwebsite en veroorzaakte geschokte reacties. Franciscus staat immers bekend om zijn relatief tolerante houding tegenover homseksuelen.

Bekijk hier de reacties van de Gaykrant en lees onder het Instagram-bericht verder >>

Verontschuldigingen van het Vaticaan

Het Vaticaan bevestigde toen niet dat de paus het woord had gebruikt. Een woordvoerder zei: “De paus verontschuldigt zich bij iedereen die zich beledigd voelt.” De zegsman benadrukte dat het nooit de bedoeling van de paus was om iemand te beledigen of homofobe termen te gebruiken.

Sommigen verdedigden de paus door te zeggen dat hij de lading van het woord misschien niet goed had ingeschat, omdat hij Argentijns en dus Spaanstalig is.

Nieuwe verklaring na 2e opmerking

Vaticaan-correspondent Andrea Vreede meldde dat de storm van protesten over het gebruik van het woord ‘frociaggine’ nog niet was gaan liggen toen de paus het opnieuw gebruikte.

Dit keer was het tijdens een besloten ontmoeting met geestelijken, niet om de sfeer op de priesteropleidingen te duiden, wel om een stroming in het Vaticaan zelf aan te wijzen. Franciscus zou gezegd hebben: “Goeie jongens zijn het, maar het is beter om ze niet toe te laten tot de seminaries.”

Standpunt van Paus Franciscus over homoseksualiteit

Om reacties voor te zijn, kwam het Vaticaanse persbureau dit keer snel met een verklaring. Hierin probeerde men de woorden van de paus op een vriendelijke manier weer te geven. Hij zou een oproep hebben gedaan om mensen met homoseksuele neigingen in de kerk te ontvangen en te begeleiden. En om voorzichtig te zijn bij de toelating tot de seminaries.

Deze vriendelijke verpakking kan niet verbloemen dat het weren van homoseksuelen uit het priesterschap een zeer belangrijk punt blijkt te zijn voor Franciscus. Hij benadrukt dat homoseksuelen welkom zijn in de kerk, maar niet als priesters. Dit is volgens de officiële regels opgesteld door zijn voorganger Benedictus XVI.

Bron: NOS. Hoofdfoto: Paus Franciscus, credits: Andrea Calandra/NurPhoto/Getty Images.

Meer over: