Een groot komiek van het Nederlandse entertainment is niet meer. Paul van Vliet. De cabaretier werd 87. Hij overleed 25 april 2023 na een kort ziekbed in zijn woonplaats Den Haag. Ben je een groot fan van Nederlandse comedy en entertainment? Dan weet je dat met zijn waardevolle nalatenschap een bijzonder tijdperk wordt afgesloten.
De hoop is nu gevestigd op de talenten die nu afstuderen aan de Paul van Vliet Academie. We nemen je even mee terug in de tijd. Weer even om hem lachen. Met een traan.
Schatkist aan immaterieel erfgoed achter
Paul van Vliet werd geboren in 1935 in Den Haag en groeide op in een familie van artiesten. Zijn ouders waren beiden acteurs. Daar ‘tussen de schuifdeuren’ van zijn ouderlijk huis begon Paul al heel jong zijn eigen creaties te vertolken en ook gedurende zijn middelbareschooltijd bleef hij teksten en liedjes schrijven. Paul ging studeren. Eerst geschiedenis, om later aan de Universiteit Leiden als meester in de rechten af te studeren. Zijn passie voor het podium bleef en na het voltooien van zijn studie besloot hij dan ook voor een carrière in de entertainmentindustrie te kiezen.
De beginjaren van de komiek
In de beginjaren van zijn professionele theatercarrière trad Paul van Vliet al op in theaters in heel Nederland. In die tijd richtte hij ook samen met Floor Kist het Leidsche Studenten Cabaret op. Direct na zijn studie begon hij een eigen cabaretgezelschap, theater PePijn. Al vrij snel, vanaf de jaren ‘70, begon Paul van Vliet aan zijn solocarrière. Hij bleef zijn unieke humor ontwikkelen, waarbij hij meer persoonlijke anekdotes en observaties in zijn optredens opnam. Hij schreef zijn eigen materiaal en produceerde een reeks succesvolle shows die zijn talent als schrijver en artiest benadrukten.
De tekst loopt door onder de video >>
Van Vliet kreeg al snel een reputatie vanwege zijn snelle geest, zijn onberispelijke timing en zijn vermogen om contact te maken met het publiek.
Het latere werk – tot nu
In de jaren ’80 en ’90 bleef Paul van Vliet een breed scala aan werk produceren. Hij schreef en trad op in verschillende succesvolle toneelstukken, waaronder ‘De Kleine Parade’ en ‘De Man Die Wou Vliegen’. Het werk van Paul van Vliet heeft een blijvende impact op de Nederlandse entertainmentindustrie en cultuur. Zijn grappen en humoristische observaties over het dagelijks leven zijn geliefd bij veel generaties Nederlandse kijkers. Paul van Vliet heeft talloze onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de Nederlandse Oeuvreprijs Cabaret en Kleinkunst, de Gouden Harp en de Louis Davids Prijs. In 1992 werd Paul van Vliet door actrice Audrey Hepburn geïnstalleerd als eerste ambassadeur van UNICEF. Paul van Vliet was Ridder in de Orde van Oranje Nassau (1987) en Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw (2001) en kreeg (in 2008) uit handen van Hare Majesteit Koningin Beatrix een eremedaille voor Kunst en Wetenschap.
De beroemdste shows van Paul van Vliet
Enkele van de meest iconische shows van Paul van Vliet zijn ‘Zondag in Den Haag’, ‘Ik Ben Geen Solist’, ‘One Man Show’ en ‘Zolang De Voorraad Strekt’.
Naast zijn werk als komiek en acteur heeft Paul van Vliet ook veel geschreven. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder zijn autobiografie ‘Brieven aan God en andere Mensen’.
De tekst loopt door onder de afbeeding >>
Herinner je je deze 10 liedjes van Paul van Vliet nog?
- Den Haag met je lege paleizen.
- De Hollander
- Meisjes van 13
- De zee
- Alie van der Zwan
- Het Noorden
- Veilig achterop, bij vader op de fiets
- Ik drink op de mensen
- Vlaanderen
- Het touwtje uit de brievenbus
De tekst loopt door onder de video >>
En de lijst met typetjes, hier de 6 meest bekende die in je geheugen gegrift staan
- Bram uit de Commune
- Majoor Kees
- De Boer
- Baron Taets van Avezaethe
- Haagse Benny
- Charles van Tetterloo
Het werk van Paul van Vliet is eindeloos en een inspiratiebron voor hedendaagse kleinkunstenaars. Zijn teksten en liedjes blijven bestaan en is de erfenis aan ons allemaal.
Bronnen: Wikipedia, YouTube. Foto: Nationaal Archief.