Ga naar de inhoud

Waarom doen sommige mensen olie bij het water als ze pasta koken?


Pasta is een heerlijk gerecht en wordt dagelijks op tafel gezet. Je hoort regelmatig dat sommige mensen olie bij het water doen als ze de pasta koken. Gek eigenlijk, want olie en water mengen niet. Wanneer is het toch verstandig om olie tijdens het koken van de pasta te gebruiken? We geven tips voor het bereiden van pasta. 

Pasta koken kan best lastig zijn. Het wordt vaak te lang of juist te kort gekookt. Elke pastasoort heeft zijn eigen kooktijd en daarom zijn de kooktijden per pasta amper uit elkaar te houden. Het onderstaande lijstje helpt je een stuk op weg naar de perfecte pasta.

Kooktijd verschillende pastasoorten:

•    Fusilli: 7 minuten;
•    Penne: 11 – 14 minuten;
•    Macaroni: 8 minuten;
•    Farfalle: 13 – 15 minuten;
•    Spaghetti: 11 – 13 minuten;
•    Tagliatelle: 10 minuten;
•    Verse pasta: 4 minuten.

Nu je weet wat de exacte kooktijd is, start je met de bereiding van de pasta. Zorg in ieder geval voor een grote pan water en voeg zout (2 eetlepels per halve kilo pasta) toe aan het ongekookte water. Hiermee breng je de pasta zelf op smaak, waardoor de smaak van je pastagerecht zal verbeteren. Als het water kookt, kun je de pasta erin gooien en de timer instellen. Roer de pasta terwijl hij kookt regelmatig, met name tijdens de eerste twee minuten. Zo zorg je ervoor dat de pasta niet aan elkaar gaat kleven.

Al dente; beetgare pasta

Als je de pasta beetgaar kookt, is hij op z’n best. De kooktijden hierboven kun je prima aanhouden, maar het beste is toch even te proeven voordat je afgiet. Zodra de pasta van binnen niet meer hard is, is hij goed. Langer koken betekent dat je pasta plakkerig wordt, het is verstandig om dit niet te doen. Je pasta spoelen, ook niet. Je pasta losjes laten uitlekken is voldoende. Tot slot raden we aan om geen olie toe te voegen aan het pastawater. 

Pasta tradities en fabels

Waarom voegen veel mensen toch olie toe aan het water waarin ze pasta koken? En waarom wordt pasta – uit traditie – tegen de muur gegooid om te kijken of het gaar is? Je kunt je muur sparen door de pasta gewoon even te proeven. Als hij naar wens is, haal je de pasta uit de pan. Anders kook je hem nog wat langer door.

Er bestaan verschillende fabels over het bereiden van pasta. Gelukkig gooien weinig mensen echt hun pasta tegen de muur. Wel hoor je ontzettend vaak dat mensen olie toevoegen aan het water waarin ze pasta koken, omdat ze denken dat de pasta dan minder plakt. Dit is echter niet waar. De olie drijft op het water en komt tijdens het koken niet met de pasta in aanraking. Conclusie: de pasta wordt niet minder plakkerig. Het enige wat je kunt doen, om te zorgen dat de pasta minder plakt, is het roeren van de pasta tijdens het koken. Kook de pasta ook in een grote pan, hierdoor is de kans dat de pasta minder plakt groter. 

Toch heeft olijfolie je wel degelijk wat te bieden bij het bereiden van pasta. Olijfolie zorgt ervoor dat het water minder snel overkookt. Daarnaast is het zeker een aanrader om olijfolie toe te voegen nà het koken van de pasta. Dit geeft een heerlijke smaak en is vooral geschikt als je de pasta los van de saus serveert. Dan gaat de olijfolie wél het plakken tegen. 

TIP: je kunt een kopje kookvocht bewaren om de pastasaus wat dunner te maken als dat nodig is, het kookvocht smaakt naar de pasta en verandert hierdoor de smaak niet. Met deze tips smaakt je pasta net zoals de pasta in Italië. Eetsmakelijk!

Lees ook

Meer over: