Ga naar de inhoud

Pas op met gebruik glucosemeters: glucorexia nervosa ligt op de loer

Update:
glucosemeters

Er is een enorme run ontstaan op glucosemeters. Ze worden allang niet alleen meer gebruikt door diabetici. Ook topsporters en niet-diabetici checken hun bloedsuikerspiegel er mee om zo meer grip te krijgen op hun eetpatroon. Maar dat is niet zonder gevaar: glucorexia nervosa ligt op de loer.

Gegevens via je app naar je smartphone

Glucosemeters monitoren je bloedsuikerspiegel en sturen de waarden door naar een app op je smartphone. Zo weten diabetici wanneer ze medicijnen moeten gebruiken. Sporters kunnen zien of ze extra koolhydraten nodig hebben voor meer energie. Dat hebben niet-diabetici en niet-topsporters nu ook door.

Lees ook: diabetes crisis bedreigt 1,4 miljoen Nederlanders.

Bestseller glucoserevolutie zorgt voor run op glucosemeters

De nieuwe hype rond de glucosemeters heeft alles te maken met het boek de Glucoserevolutie, een bestseller van de Franse biochemicus Jessie Inchauspé.

Daarin beschrijft hoe ze ontdekte dat ze met een glucosemeter, die ze uit probeerde voor een databedrijf, haar gezondheidsproblemen in kaart bracht. Haar depressie en angsten waren het gevolg van de schommelingen in haar bloedsuiker. Inchauspé deelt haar bevindingen en allerlei eet-tips op Instagram met 4,7 miljoen volgers.

Lees verder onder Instagrampost >>

Op weg naar diabetes type 2, dementie en chronische ziekten

Het meten van je bloedsuikerpieken met de glucosemetertjes is natuurlijk geen slechte gewoonte. Waar het volgens deskundigen om gaat is dat we naast onze normale maaltijden te veel suikkerrijke tussendoortjes snaaien.  Daarmee springen je suikerwaardes omhoog en omlaag.

Klachten

Het levert klachten op zoals vermoeidheid, cravings (behoefte aan suiker), snel weer honger krijgen na de maaltijd, energiedipjes, acné, slecht slapen, brain fog (het gevoel dat het denken, begrijpen en onthouden niet goed lukt) en concentratieproblemen. Op langere termijn leidt dit weer tot diabetes type 2, dementie, ernstige menopauzeklachten en chronische ziekten. 

Lees verder onder bericht >>

Glucosemeters in allerlei soorten en maten

Om die reden vinden voorstanders van de glucosemeter, het raadzaam dat je inzicht hebt in je bloedsuikerwaarden. Dat helpt te weten waar je staat en wanneer je in moet grijpen. Bedrijven zien een lucratieve markt ontstaan. Glucosemeters zijn zijn al in allerlei soorten, maten en prijsklassen verkrijgbaar.

Kans op verstoord eetgedrag

Tegenstanders menen dat er te weinig onderzoek is gedaan om voedingsadvies te formuleren op basis van iemands bloedsuiker en de meters zijn niet altijd accuraat. Mensen raken geobsedeerd raken door de data en vertonen verstoord eet- en beweeggedrag.

De glucosewaarden moet met kennis van zaken worden geïnterpreteerd. Artsen hebben de problemen die door verwarring en ondeskundig gebruik ontstaan al de naam glucorexia nervosa gegeven.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bronnen: Knack, Foodlog

Meer over: