Ga naar de inhoud

Mag je bij noodweer parkeren op de vluchtstrook?

Parkeren op vluchtstrook bij slecht weer

Automobilisten, zeker als ze niet veel autorijden, vinden hevige regen- of hagelbuien vaak eng. Dit kan ze ertoe brengen de auto op de vluchtstrook te parkeren. Mag dat eigenlijk wel vroegen wij ons af? We zochten het uit. Lees snel verder.

Tegengestelde meningen over parkeren op de vluchtstrook

Volgens Rijkswaterstaat mag je de vluchtstrook alleen in noodgevallen gebruiken. De wet staat slechts uitzonderingen toe, zoals autopech of een onwel wording. De wet is er om ‘gewoon’ stilstaan op de vluchtstrook tegen te gaan. Ook bij slecht weer.

Je bent bij noodweer met slagregen ook slecht te zien als je op een vluchtstrook stilstaat met je auto. Daarnaast kan er al iemand op de vluchtstrook staan, bijvoorbeeld een auto met pech of iemand die onwel is geworden. Dit verhoogt de kans op gevaarlijke situaties, wanneer je ook de strook oprijdt.

Rijkswaterstaat raadt daarom aan om voorzichtig door te rijden bij noodweer, tot je bij een parkeerplaats bent of tankstation.

ANWB biedt een andere kijk op de kwestie

De ANWB denkt anders over dit onderwerp en gaat daarmee tegen de wet in. Een woordvoerder van de ANWB zegt dat wanneer weggebruikers door extreem weer niet meer in staat zijn hun voertuig goed te besturen, het uitwijken naar de vluchtstrook de beste keuze is. Ze vergelijken dit met de situaties bij pech of onwel worden.

ANWB tips: wat moet je doen bij noodweer

Wat zegt de politie over parkeren op de vluchtstrook bij noodweer?

Ook de politie benadrukt dat je niet mag stilstaan op de vluchtstrook bij slecht weer. Ze geven wel aan dat je geen bekeuring krijgt als de situatie echt te onveilig is om door te rijden. Dit biedt enige verlichting voor automobilisten die zich in zeer gevaarlijke weersomstandigheden bevinden.

Tips voor automobilisten bij noodweer

Een goede tip voor jou als automobilist is om even op Weer.nl te kijken voordat je de weg opgaat bij slecht weer. Het vermijden van de weg tijdens extreem slechte weersomstandigheden kan veel problemen voorkomen. Het is beter om veiligheid voorop te stellen en niet te rijden als het onveilig is.

Lees ook: Porsche-drama door aquaplanning

Wettelijke regels rondom de parkeren op vluchtstrook

De vluchtstrook mag je alleen gebruiken in noodsituaties, aldus het reglement verkeersregels en verkeerstekens. Dit betekent dat automobilisten alleen op de vluchtstrook mogen stoppen met autopech of wanneer 1 van de inzittenden onwel is.

Het gebruik van de vluchtstrook zonder geldige reden kan leiden tot flinke boetes. Voertuigen die ongerechtvaardigd op de vluchtstrook stilstaan lopen kans op een boete van 300 euro, terwijl rijden op de vluchtstrook zonder toestemming een boete van 420 euro met zich meebrengt.

Deze regel is bedoeld om de vluchtstrook vrij te houden voor hulpdiensten en om de veiligheid van alle weggebruikers zoveel als kan te waarborgen.

Alternatieven en adviezen bij noodweer

Er zijn alternatieven voor het stoppen op de vluchtstrook tijdens extreem weer.

  1. Het is raadzaam om de weersvoorspellingen te controleren voordat je de weg op gaat. Als extreem slecht weer is voorspeld, is het beter thuis te blijven of je vertrek uit te stellen tot het weer verbetert.
  2. Als je al onderweg bent en het weer verslechtert, rij dan voorzichtig door naar de dichtstbijzijnde veilige parkeerplaats, tankstation of afrit.
  3. Bij hevige regenval of storm, ga onder een viaduct staan of schuil op een veilige parkeerplaats.
  4. Stop nooit in een tunnel als er wateroverlast dreigt. Indien je toch op de vluchtstrook moet stoppen, zorg dan dat je waarschuwingslichten aanstaan om de zichtbaarheid te verbeteren en blijf in de auto tot het weer veiliger is om verder te rijden.

GoeieVraag: Wat mag je wel op de vluchtstrook?

Bronnen: Autoweek, AD. Foto: Canva.

Meer over: