De alarmbellen gaan af in 5 Europese landen wegens een opvallende toename van het aantal gevallen van psittacose, beter bekend als de papegaaienziekte. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken hebben allemaal aanzienlijke stijgingen gerapporteerd sinds eind 2023.
Dit heeft al tot 5 sterfgevallen geleid, volgens informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Wat is papegaaienziekte (psittacose)?
Psittacose, vaak de papegaaienziekte genoemd, baart momenteel veel zorgen. De ziekte wordt opgelopen door nauw contact met vogels. Het gaat hierbij niet alleen om papegaaien; ook duiven, kanaries en andere vogels kunnen het virus overdragen op mensen.
Wat zijn de symptomen van papegaaienziekte?
Het is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci, die kan worden overgedragen van besmette vogels op mensen. Het herkennen van symptomen is van cruciaal belang voor een tijdige diagnose en behandeling van deze ziekte.
- Koorts: Psittacose kan zich manifesteren met koorts, wat vaak 1 van de eerste tekenen is van de infectie.
- Hoofdpijn: Personen die zijn blootgesteld aan de bacterie hebben vaak ook last van aanhoudende hoofdpijn.
- Spierpijn: Een ander veelvoorkomend symptoom is spierpijn, wat bijdraagt aan het ongemak dat gepaard gaat met psittacose.
- Vermoeidheid: De ziekte leidt tot ernstige vermoeidheid, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijker zijn.
- Luchtwegklachten: Hoesten en kortademigheid zijn veelvoorkomende luchtwegsymptomen die optreden bij psittacose.
- Koude rillingen: Sommige patiënten ervaren koude rillingen als reactie op de infectie.
- Gewrichtspijn: Psittacose kan gepaard gaan met gewrichtspijn, wat de mobiliteit van de patiënt kan beïnvloeden.
In ernstige gevallen leidt deze ziekte tot longontsteking, benadrukkend waarom het cruciaal is om medische hulp te zoeken bij het optreden van deze symptomen.
Bekijk hier de uitleg over de ziekte door de Universiteit van Wageningen. De tekst gaat onder de video verder >>
Hoe ernstig is de situatie?
De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door zowel lokale gezondheidsdiensten als de Wereldgezondheidsorganisatie. De plotselinge toename in gevallen heeft geleid tot een vergroot bewustzijn rondom deze ziekte. Volgens wetenschapsexpert Martijn Peters is snelle herkenning en behandeling cruciaal om verdere verspreiding tegen te gaan en de gevolgen van de ziekte te minimaliseren. Zonder de juiste behandeling kan de ziekte ernstige vormen aannemen en zelfs dodelijk zijn, zoals de recente gevallen in Europa laten zien.
Het is belangrijk dat zowel arts als patiënt alert blijven op de symptomen, zeker bij mensen die nauw contact hebben gehad met vogels.
Hoe verminder je het risico op besmetting?
De bacterie Chlamydia psittaci, aanwezig in de ontlasting en afscheidingen van zieke vogels, leidt tot deze infectie. Om het risico op besmetting te verminderen, is het cruciaal om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatige reiniging van vogelkooien, handen wassen na contact met vogels en het vermijden van directe interactie met zieke vogels.
Bij het vermoeden van psittacose is het aan te raden onmiddellijk medische hulp te zoeken. Een nauwkeurige diagnose, vaak gebaseerd op laboratoriumtests, stelt artsen in staat om snel en effectief antibiotica voor te schrijven als onderdeel van de behandeling.
Delen van informatie is van belang
Het vergroten van het bewustzijn over psittacose is essentieel, met name onder vogeleigenaren en degenen die professioneel met vogels werken. Het delen van informatie over symptomen en preventieve maatregelen draagt bij aan een gezonde omgang met vogels en draagt bij aan de veiligheid van zowel mens als vogel.
Om een optimale gezondheid te waarborgen, is het raadzaam regelmatig veterinair advies in te winnen en hygiënische praktijken toe te passen. Deze proactieve maatregelen dragen bij aan een veilige en verantwoorde interactie tussen mens en vogel.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bron: BNdestem. Foto: Donghero by Canva