Ga naar de inhoud

De populariteit van pannenkoekenhuizen: wat is het geheim?

Update:
Waarom zijn pannenkoekenhuizen zo succesvol?

Pannenkoekenhuizen lijken niet te stoppen: hun populariteit groeit gestaag. Zelfs in een horeca-industrie, die vaak te maken heeft met uitdagingen zoals personeelstekorten en stijgende kosten. Wat maakt deze eenvoudige eetgelegenheden zo succesvol?

Het antwoord ligt in een slimme combinatie van efficiëntie, gastvrijheid en een tijdloos menu.

Een stabiele rots in de Nederlandse horeca

Pannenkoekenhuizen behoren tot de meest stabiele segmenten in de horeca. Terwijl andere restaurants worstelen met personeel en dalende bezoekersaantallen, blijven pannenkoekenrestaurants fier overeind.

Uit gegevens blijkt dat de pannenkoekenbranche in de afgelopen 8 jaar slechts 5 faillissementen heeft gekend. Ter vergelijking: het aantal klassieke restaurants is in diezelfde periode met 1% gedaald.

Waarom zijn pannenkoekenrestaurants zo stabiel?

  • Hoge omloopsnelheid: Pannenkoeken zijn snel te bereiden, wat betekent dat tafels meerdere keren per avond bezet kunnen zijn.
  • Grote locaties: Pannenkoekenhuizen hebben vaak veel zitplaatsen, waardoor ze veel gasten tegelijk kunnen ontvangen.
  • Lage inkoopkosten: De basis van pannenkoeken is goedkoop en veelzijdig, wat leidt tot hogere winstmarges.

Een brede doelgroep: van jong tot oud

Pannenkoekenhuizen spreken een brede doelgroep aan. Of je nu met je gezin, als student of als senior binnenstapt, iedereen voelt zich welkom. Dankzij de betaalbare prijzen blijven pannenkoekenrestaurants toegankelijk voor bijna iedereen.

Bovendien zal door de vergrijzing het aantal senioren – een belangrijke groep gasten – alleen maar toenemen. Volgens het CBS zal het percentage 65-plussers stijgen van 20,5% in 2024 naar 24,9% in 2040. Dat betekent een constante stroom van nieuwe klanten.

Waarom zijn pannenkoekenrestaurants zo geliefd?

  • Gezinnen: Snel en betaalbaar eten met een kindvriendelijke sfeer.
  • Senioren: Toegankelijk, gezellig en vaak op mooie locaties in de natuur.
  • Toeristen: Een typisch Nederlands gerecht, vaak geserveerd op aantrekkelijke plekken.

Strategische locaties: midden in de natuur

Een ander belangrijk aspect van het succes van pannenkoekenrestaurants is hun strategische ligging. Veel van deze restaurants bevinden zich in of nabij natuurgebieden, fietspaden en wandelroutes. Denk aan iconische locaties zoals Lage Vuursche en Noordwijk aan Zee.

Dit maakt ze tot de perfecte stop voor wandelaars, fietsers en gezinnen die op zoek zijn naar een rustige pauze na een actieve dag.

Wat maakt deze locaties zo aantrekkelijk?

  • Natuurlijke omgeving: Ideaal voor een ontspannen lunch of diner na een wandeling.
  • Bereikbaarheid: Vaak gelegen nabij populaire toeristische trekpleisters.
  • Beleving: Sommige restaurants, zoals Hans en Grietje in Zeewolde, bieden een complete ervaring met speelparken en thematische decors.

Innovatieve gastbeleving: meer dan alleen eten

Pannenkoekenrestaurants zijn ook meesters in het creëren van een onvergetelijke eetervaring. Het draait niet alleen om het eten, maar om het plezier dat erbij komt kijken. Van verrassingspannenkoeken tot speelparken voor kinderen, pannenkoekenhuizen weten hoe ze hun gasten kunnen vermaken.

De tekst gaat onder de video verder >>

@heatherserry

Geloof me, dit magische pannenkoekenhuis en speelpark is ge-wel-dig voor kinderen. Opslaan en gaan! Volg mijn account voor iedere zaterdag een nieuwe kids hotspot. #kidshotspot #kidsproofuitje #kidsproof #urbanmom #moederschap #motherhood #momlife #todokids #doenmetkinderen #doenmetkids #kidsuitjes #hansengrietjezeewolde #pannenkoekenhuis

♬ origineel geluid – Heather | Just mom things – Heather | Momlife

Wat biedt de extra beleving?

  • Kinderplezier: Speelparken, verrassingsmenu’s en speelgoed bij de maaltijd.
  • Thema’s: Unieke inrichtingen en thematische gerechten die een uitstapje naar een pannenkoekenhuis een belevenis maken.
  • Lokale producten: Veel pannenkoekenhuizen werken met streekproducten, wat de lokale economie ondersteunt en een unieke smaakbeleving biedt.

Lees ook: door deze 7 trucs geef je onbedoeld extra uit in een restaurant.

Personeelsbehoud: het grootste succesgeheim

Terwijl veel horecazaken moeite hebben om personeel vast te houden, lijkt dit in pannenkoekenhuizen geen groot probleem te zijn. Medewerkers blijven vaak jarenlang trouw aan hun werkgever, mede door de goede werksfeer en doorgroeimogelijkheden.

Werken in een pannenkoekenhuis voelt voor velen als een tussenstap naar iets groters, zonder dat dit als een tijdelijke baan wordt gezien.

Hoe behouden ze personeel?

  • Goede werksfeer: Gezellige werkomgeving en flexibele werktijden.
  • Doorgroeimogelijkheden: Van afwas naar bediening, zonder horeca-opleiding.
  • Innovatieve oplossingen: Kortere werktijden met hogere beloning tijdens spitsuren, wat het personeel motiveert om te blijven.

Toekomst van de pannenkoekenrestaurants

Wat kunnen we de komende tijd nog verwachten?

  • Groeiende seniorenmarkt: De vergrijzing biedt kansen voor meer omzet.
  • Nieuwe locaties: Door de populariteit van buitenactiviteiten blijven natuurgebieden een belangrijke plek voor nieuwe vestigingen.
  • Blijvende populariteit: Betaalbare prijzen, efficiënte bedrijfsvoering en een gastvrije sfeer zorgen voor een toekomst vol groei.

Pannenkoekenhuizen lijken op het eerste gezicht misschien eenvoudig, maar achter die eenvoud schuilt een briljante bedrijfsstrategie die hen jaar na jaar succesvol maakt.

De combinatie van efficiëntie, veelzijdigheid en gastvrijheid zorgt ervoor dat pannenkoekenhuizen een stevig plekje hebben veroverd in de Nederlandse horecalandschap – en dat is voorlopig niet van plan te veranderen.

Nieuwsbericht over pannenkoekenrestaurants

Bekijk de Hart van Nederland uitzending hieronder terug >>

Bron: de restaurantkrant.nl, Talpa

Meer over: