Ga naar de inhoud

Paniek en spijt bij caravanbezitters: groot tekort aan stallingsplekken

caravan of camper gebrek aan stalling

Ben je eindelijk de trotse eigenaar van een (spiksplinternieuwe) caravan of camper, loop je direct tegen een groot probleem aan: waar laat je jouw trotse bezit. Stallingsplekken zijn namelijk moeilijk te vinden. Je caravan of camper mag maar 3 dagen voor je deur staan, daarna ben je verplicht hem ergens onder te brengen. Tenzij je hem dagelijks gebruikt.

Aantal caravans en campers blijft groeien

En het tekort neemt alleen maar toe, want het aantal caravans en campers blijft stijgen. In het eerste half jaar van 2024 werden al een kleine 5.800 nieuwe caravans en campers geregistreerd. Een stijging van bijna 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, constateren brancheverenigingen Bovag en KCI.

Paniek en spijt bij caravanbezitters

Al die caravans en campers moeten ergens onderdak vinden. Een stallingsplek zoeken en betalen voordat je er überhaupt 1 hebt is daarmee aan de orde van de dag.

Caravanstallers verkopen alleen maar nee en dat leidt bij de kampeerders tot paniek en spijt van hun aankoop. 

Lees verder onder video >>

Eerst een stallingsplek dan een caravan

Stallers spreken van een ernstig landelijk tekort. “Mensen komen vanuit het hele land. Vrijwel dagelijks moet ik ze teleurstellen”, aldus de eigenaar van kampeercentrum in Gronsveld. Kampeerders wordt geadviseerd eerst een stallingsplaats te regelen en dan pas een caravan te kopen.

Caravan stallen enorm veel werk

Wat bijdraagt aan het tekort is dat stallingsbedrijven stoppen, vooral boeren. Het makkelijk geld verdienen met stallingsplekken aanbieden is namelijk verleden tijd. Er is veel veranderd, er zijn strengere eisen.

En vroeger haalde een eigenaar hooguit 3 keer per jaar zijn caravan uit de stalling, dat gebeurt tegenwoordig veel vaker. “Dat betekent enorm veel werk voor 400 euro per jaar”, aldus een staller.

Bron: Bovag, KCI, NOS
Foto: Max Labeille (Canva)

Meer over: