Ga naar de inhoud

De paddentrek gaat weer beginnen

Paddentrek

De paddentrek 2024 begint weer. Let daarom de komende tijd goed op waar je loopt of rijdt. Vooral op dagen dat het veel regent springen ze op veel plekken de weg op. Voor je het weet plet je ze als een bes. Dat is niet alleen zielig, het is ook niet nodig. Lees in dit artikel hoe je als vrijwilliger meehelpt met oversteken.

Wat is de paddentrek?

Elk jaar is de paddentrek een prachtig natuurverschijnsel waarbij 1000-den padden, kikkers en salamanders hun winterverblijf verlaten en op zoek gaan naar een geschikte plek om te paren en eitjes te leggen. Als je in de buurt woont van een waterrijk gebied, waar de paddentrek plaatsvindt, is dit een geweldige kans om de natuur van dichtbij in actie te zien.

Maar let wel op: het oversteken is gevaarlijk voor ze. Veel van de amfibieën hebben een schutkleur, zijn traag en moeten een drukke weg oversteken om bij hun broedplaats te komen. Dit leidt elk jaar weer tot veel verkeersslachtoffers onder de dieren.

Wanneer is de paddentrek?

De paddentrek vindt meestal plaats in het vroege voorjaar, vaak tussen half februari en half april, afhankelijk van de weersomstandigheden. De exacte timing varieert per regio en is sterk afhankelijk van factoren zoals temperatuur en vochtigheid. Het is een belangrijke periode waarin paddenrapers en vrijwilligers vaak actief zijn om de amfibieën veilig over wegen te helpen tijdens hun trek.

Hoe help ik amfibieën met veilig oversteken?

Gelukkig zijn er vrijwilligers die zich inzetten om de padden te helpen met veilig oversteken. Alleen al in 2023 werden op locaties in Den Haag en omgeving al ongeveer 5.665 gewone padden, 1.052 bruine kikkers en 886 kleine watersalamanders overgezet.

Gebeurt er bij jou in de straat niets om ze te beschermen, kom dan zelf in actie. Als je overstekende padden en andere amfibieën tegenkomt, zijn er een aantal stappen die je kan nemen om hen te helpen veilig over te steken:

  1. Vertraag je snelheid: Als je een gebied nadert waarvan bekend is dat het een oversteekplaats voor amfibieën is, verminder dan je snelheid. Dit geeft je meer tijd om te reageren en vermindert het risico op het aanrijden van de dieren.
  2. Wees alert tijdens de trekperiode: Amfibieën, zoals padden, zijn vaak actiever tijdens de trekperiode, meestal in het voorjaar. Houd extra rekening met hun aanwezigheid op de weg tijdens deze periode.
  3. Help ze veilig oversteken: Als je veilig kan stoppen en er geen verkeersgevaar kan ontstaan, help dan de amfibieën veilig oversteken. Gebruik bijvoorbeeld een schepnetje of je handen om ze voorzichtig op te pakken en zet ze aan de overkant van de weg af, in de richting waarin ze zich bewegen.
  4. Let op borden en waarschuwingen: In sommige gebieden worden borden geplaatst om automobilisten te waarschuwen voor overstekende amfibieën. Let op deze borden en pas je rijgedrag aan volgens de aangegeven snelheidslimieten.
  5. Betrek lokale autoriteiten: Als je regelmatig overstekende amfibieën ziet op een bepaalde locatie, meld dit dan bij lokale autoriteiten of natuurbeschermingsorganisaties. Zij kunnen maatregelen nemen, zoals het plaatsen van beschermende hekken of waarschuwingsborden.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en respect te tonen voor de lokale fauna tijdens het rijden, vooral in gebieden waar amfibieën vaak de weg oversteken.

Maak zelf waarschuwingsposter

Wat je ook kunt doen is zelf posters maken en deze bij de bekende oversteekplekken opplakken. Haal ze na de trek wel weer netjes weg. Nederland kent verschillende werkgroepen die padden helpen overzetten. Kijk op deze kaart voor een werkgroep van Padden.nu bij jou in de buurt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Bekijk hier de informatieve video over de paddentrek van de Dierenbescherming >>

Vrijwilligers gezocht voor overzetten padden

De vrijwilligers van de Dierenbescherming die zich bezighouden met het overzetten van padden zijn werkzaam in bepaalde delen van Nederland.

  • De paddenrapers dienen op minimaal 1 vaste avond per week beschikbaar te zijn gedurende de periode van half februari tot half april.
  • Tijdens deze avonden ga je ongeveer 3 à 4 uur op pad, wandelend langs wegen of straten, om amfibieën met de hand veilig over te zetten.
  • De activiteit vindt plaats tussen 19.00 uur (bij aanvang van de schemering) en 22.00 uur.
  • Naast het overzetten van de dieren, registreren de vrijwilligers zowel de dode als levende exemplaren. Ze dragen een zaklamp om een duidelijk zicht te hebben op alles wat ze doen.

Voor diegenen die nog geen ervaring hebben met het overzetten van padden, verzorgt de Dierenbescherming een instructieavond voordat ze als vrijwilliger aan de slag gaan.

Dit is de benodigde uitrusting voor het helpen oversteken van padden:

  1. Zaklamp: Voor het beter zien van de amfibieën in het donker gebruik je een speciale zaklamp, vooral bij weinig licht is dat handig.
  2. Handschoenen: Om de padden voorzichtig met de hand op te pakken zijn handschoenen handig.
  3. Emmer of container: Handig voor het tijdelijk vervoeren van padden tijdens het oversteken.
  4. Reflecterend vest: Voor zichtbaarheid en veiligheid bij het werken langs wegen in de avonduren.
  5. Notitieboekje en pen: Om aantekeningen te maken van zowel levende als dode dieren tijdens de paddentrek.
  6. Instructies: Indien beschikbaar, de instructies van de Dierenbescherming of andere organisatie voor het juist uitvoeren van het overzetten van padden.

Kies een zaklamp met een zachte, diffuse verlichting om de ogen van de padden niet te verblinden. Hierdoor behoud je hun natuurlijke gedrag tijdens de migratie >>

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt bij het assisteren van padden tijdens hun trek.

Bronnen: Padden.nu, Dierenbescherming.

Meer over: