Op Prinsjesdag draait het niet alleen om de troonrede en de gouden koets, het draait ook om de indrukwekkende optocht van 100-den paarden door de straten van Den Haag. De edele dieren oefenden afgelopen zondag op het strand van Scheveningen. Zo zag de training eruit.
De Cavalerie: een eeuwenoude traditie
De paarden van de Cavalerie zijn niet weg te denken tijdens Prinsjesdag. Deze eenheid van het leger, verantwoordelijk voor de beveiliging en ceremoniële begeleiding van de koning, heeft een rijke geschiedenis. Elk jaar, op de zondag voor Prinsjesdag, is op het Noorderstrand van Scheveningen de belangrijke oefening voor het Cavalerie Ere-escorte en de politie te paard.
Deze groep paarden is zorgvuldig geselecteerd en doorlopen een intensieve training om te wennen aan drukte en lawaai. Ze moeten kalm blijven onder alle omstandigheden, of het nu gaat om juichende menigten of luidruchtige trompetten.
Vorig jaar was het een extra uitdaging voor de Cavalerie, vanwege de boerenprotesten, bekijk hier de beelden en lees daarna verder >>
Ook leuk om te weten: breng een bezoekje aan de Koninklijke Stallen van Paleis Noordeinde.
De Koninklijke Marechaussee te paard
Naast de Cavalerie speelt ook de Koninklijke Marechaussee te paard een belangrijke rol. Deze eenheid zorgt niet alleen voor ceremoniële taken, ze helpt ook bij de ordehandhaving. Hun paarden zijn speciaal getraind om in de drukte van de stad te functioneren en werken vaak nauw samen met de politie.
De training van de paarden voor Prinsjesdag
De training van de paarden voor Prinsjesdag is een intensief en zorgvuldig proces dat maanden van voorbereiding vergt. De paarden, vooral afkomstig van de Cavalerie en de Koninklijke Marechaussee, moeten fysiek sterk zijn en mentaal voorbereid op de drukte en chaos van het grote evenement. Hier zijn belangrijke stappen in hun training:
1. Selectie van geschikte paarden
Niet elk paard is geschikt voor de ceremoniële en operationele taken op Prinsjesdag. De paarden zijn vaak geselecteerd op basis van hun kalme karakter, uithoudingsvermogen en kracht. Het ras KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) is meest gebruikt, vanwege hun rustige aard en fysieke eigenschappen.
2. Paarden Prinsjesdag wennen aan drukte
1 van de belangrijkste aspecten van de training is het wennen aan drukte. De paarden die deelnemen zijn regelmatig blootgesteld aan situaties met veel geluid en beweging, zoals menigten, verkeerslawaai, vlaggen en muziek. Dit gebeurt geleidelijk, zodat de paarden leren kalm te blijven in stressvolle omstandigheden.
3. Oefenen op Noorderstrand in Scheveningen
Tijdens deze training in de straten van Den Haag en op het strand van Scheveningen zijn harde geluiden, muziek en drukte. Veelal krijgen schoolkinderen de rol van het publiek.
Dit helpt de paarden om tijdens Prinsjesdag rustig te blijven en de leden van de Koninklijke familie veilig te begeleiden naar de Koninklijke Schouwburg voor de troonrede.
Bekijk hier de beelden van de training op het strand en lees daarna verder >>
- Lees ook: Uitgelekte begrotingsplannen Prinsjesdag.
4. Paarden oefenen in formaties
De paarden moeten tijdens Prinsjesdag vaak in strakke formaties lopen, bijvoorbeeld in parades of bij het begeleiden van de koninklijke koets. Ze zijn getraind om synchroon te bewegen en te reageren op commando’s van hun ruiters, wat veel discipline en focus vereist.
5. Paarden Prinsjesdag wennen aan ceremoniële kleding
De paarden dragen tijdens Prinsjesdag speciale uitrusting en soms zelfs decoraties. Om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen in deze uitrusting, trainen ze regelmatig met deze attributen.
6. Samenwerking met ruiters is cruciaal
De band tussen ruiter en paard is ook zeer cruciaal. Tijdens de training werken ruiters nauw samen met hun paarden om vertrouwen en wederzijds begrip op te bouwen.
De paarden van Prinsjesdag brengen deze bijzondere dag een stukje historie en traditie tot leven.
Hoofdfoto: Paarden trainen op het strand van Scheveningen. Foto: Patrick van Katwijk/Getty Images.