
Omdat de overheid in 2026 2,4 miljard euro bezuinigt krijgen gemeenten minder geld van Den Haag. Driekwart van de gemeenten komt hierdoor in de financiële problemen. Het gevolg is dat ze de onroerendezaakbelasting (OZB) weer opschroeven, soms met meer dan 10 procent. Huizenbezitters voelen zich als melkkoe gebruikt.
Leefbaarheid in het gedrang
Burgers met een eigen huis dichten zo de gemeentelijke financiële gaten. Tegelijkertijd leidt minder geld voor de gemeenten tot minder woningbouw, minder zorg, minder verduurzaming, minder agenten en verschraling van de voorzieningen. Buurthuizen en zwembaden gaan dicht en waarmee de leefbaar in de wijken in het gedrang komt.
OZB voert de druk op
Als gemeentes hun tekorten niet kunnen aanvullen door bijvoorbeeld de parkeertarieven, de honden- en de toeristenbelasting te verhogen, nemen ze hun toevlucht tot de OZB. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schreeuwt al moord en brand.
Lees verder onder het bericht >>
Gemeentelijke belasting rioolheffingen + OZB Amsterdam we pleuren er gewoon een verhoging boven
— Just me (@angeliquej1964) February 23, 2025van bijna 27%. Rioolheffing kunnen we dan net niet maken.https://t.co/6DioD3QdA4 pic.twitter.com/w5sCFV4z3L
De OZB blijft jaar na jaar de druk op de huizenbezitter opvoeren. Steeds weer worden de tarieven door gemeenten fors verhoogd, waardoor menige eigenaar zich afvraagt:
Ben ik eigenlijk niets meer dan een melkkoe voor de overheid?
Deze vergelijking is niet over de top. Net zoals een melkkoe onafgebroken gemolken wordt, wordt de waarde van onze woningen steeds weer aangeboord voor gemeentelijke begrotingen rond te krijgen.
Lees ook: Gemeentebelastingen stijgen met 8%.
Last die je vrijheid beperkt
Als huiseigenaar voel je je inmiddels gevangen in een systeem waarin iedere extra cent die de gemeente tekort komt bij jou in rekening wordt gebracht. Die verhoging van de OZB wordt gezien als een last die je vrijheid beperkt en de ambitie om in onze eigen woning te investeren ondermijnt.
Waar is de wederkerigheid, zo vragen de huiseigenaren zich af.
Terwijl gemeenten beweren extra inkomsten nodig te hebben voor infrastructuur en veiligheid en allerhande voorzieningen als sportvelden en zwembaden, lijkt het erop dat de lasten niet eerlijk worden verdeeld. Die vallen vooral zwaar op de schouders van mensen die hard werken om hun (droom)huis te realiseren.
Lees verder onder de video >>
Alternatieven voor te makkelijke OZB verhoging
De frustraties stapelen zich jaar na jaar op. Huiseigenaren vinden dat de overheid als er tekorten dreigen te snel zijn toevlucht zoekt in een OZB verhoging en teveel leunt op het belasten van vastgoed. Terwijl er alternatieven voorhanden zijn die even goed – zo niet beter – kunnen werken.
- Je kunt denken aan een model waarin de financiering van gemeentelijke diensten minder afhankelijk is van 1 enkele bron van inkomsten.
- Inzetten op toeristenbelasting, parkeerheffingen of zelfs een innovatiebelasting op bedrijfsactiviteiten. Spreiding verlicht de druk op de huiseigenaar en neemt het gevoel weg dat burgers zich een melkkoe voelen.
- Gemeenten kunnen investeren in een efficiëntere bestedingen van hun middelen. Door onnodige kosten te schrappen en te kiezen voor duurzame projecten, ontstaat ruimte voor een eerlijker belastingbeleid.
Bouwen aan vertrouwen in de overheid
In een dergelijk model is het belangrijk dat de overheid transparant is over de besteding van het ingezamelde geld. Zo kan je als burger vertrouwen op een wederzijdse relatie waarin belasting niet louter als afroommiddel dient, maar als een investering in de samenleving.
Lees ook: Hypotheek renteaftrek stopt in 2031.
Bronnen:
Vereniging Eigen Huis, Elsevier Weekblad, Rijksoverheid