De ene nieuwe technologie na de andere vliegt je om de oren. Hoe houd je het bij en belangrijker nog: hoe gebruik je het veilig? We zetten al onze tips in dit artikel op een rijtje, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Van het veilig gebruiken van slimme apparaten in huis tot het veilig bieden op online veilingen. Hierbij een handig overzicht met alle tips om jouw online veiligheid te waarborgen!
1. Online veiligheid: veilig internetten
Hoe gebruik je veilig sociale media?
Sociale media kanalen zijn er tegenwoordig genoeg, denk aan Facebook, LinkedIn, X en Instagram. Hiermee blijf je op de hoogte, ga je met de tijd mee, houd je contact met anderen en worden je hersenen gestimuleerd om actief te blijven. Er zit ook een aantal risico’s aan verbonden: bijvoorbeeld wat weet Facebook allemaal van je? Kun je wel wat meer uitleg of tips gebruiken voor het gebruik van sociale media? Hier vind je tips over veilig gebruik maken van sociale media.
Hoe gebruik je veilig een openbaar wifi-netwerk?
Wifi, de verbinding waarvan je thuis gebruikmaakt om op het internet te gaan, bestaat ook in openbare ruimten: in de bibliotheek, de lobby van een hotel of de supermarkt bijvoorbeeld. Voor een openbaar wifi-kanaal heb je geen wachtwoord nodig. Zo kun je toch altijd en overal gratis bereikbaar zijn. Als je van deze openbare wifi gebruikmaakt met je smartphone, tablet of laptop, is het belangrijk om internetfraudeurs weer een stapje voor te zijn. En om te weten wat het überhaupt inhoudt, aangezien veel mensen automatisch verbonden raken met openbare wifi, zonder zich hier bewust van te zijn. Zo maak je veilig gebruik van een openbaar wifi-netwerk.
Hoe maak je een sterk wachtwoord?
Een sterk wachtwoord is ontzettend belangrijk. Maak een sterk wachtwoord om te voorkomen dat hackers binnen enkele minuten jouw wachtwoord hebben gekraakt. Een cijferreeks, een woord of een combinatie van voornaam en geboortedatum zijn met de nodige computerprogramma’s eenvoudig te achterhalen. Dat wil je natuurlijk niet. Deze 4 tips helpen bij het kiezen van een sterk wachtwoord en het wachtwoord vervolgens niet te vergeten.
Je hoeft tegenwoordig maar 1 wachtwoord te onthouden met deze handige hulpmiddelen.
Hoe herken je internetfraude?
Al die nieuwe technologie. We appen ons een slag in de rondte, zijn bijna de hele dag online en op internet is alles te vinden en te kopen. Ook oplichters hebben die technologie ontdekt, en ze vinden steeds nieuwe manieren om hier en daar geld vandaan te halen. Tegenwoordig wordt er veel gefraudeerd via WhatsApp. Hieraan kun je de 5 veelvoorkomende vormen van internetfraude herkennen en voorkomen.
Met deze tips bescherm je je privacy op internet.
Controleren of jij ook gehackt bent
Er is een aantal methodes om te controleren of jouw gegevens ook gelekt zijn. Ontdek je dat je gehackt bent, dan zijn er een aantal stappen die je moet nemen om te zorgen dat de cybercriminelen geen toegang krijgen tot je computer.
De tekst gaat onder de afbeeldingen verder >>
2. Online veiligheid: Veilig online winkelen
Voordelen online winkelen
Online winkelen is tegenwoordig niet meer weg te denken. Niet voor niets maakt 88 procent van de Nederlanders dagelijks gebruik van het internet. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van online winkelen ten opzichte van fysiek winkelen? We zetten de 5 grootste voordelen van online winkelen voor je op een rijtje. Online heb je bijvoorbeeld geen overvolle winkels, gegraai in rekken en lange rijen voor de kassa’s en paskamers. Je kunt urenlang op je gemak door websites scrollen op zoek naar de artikelen die je (niet) nodig hebt. Winkel jij ook steeds vaker online?
Betrouwbare online webshops?
Niet alleen groeit het aantal webshops, óók het aantal mensen die een online aankoop doet stijgt met de dag. Hoe weet je als consument zeker dat je op een betrouwbare webshop terecht bent gekomen? Daar zijn wat trucs voor: om te beginnen met het controleren van een keurmerk, dit is een label dat aantoont dat de webshop betrouwbaar is. Net zo belangrijk is het controleren van de naam van de webshop en de link van de webpagina. Of het controleren van de contactgegevens en betaalmogelijkheden. Kies bij voorkeur voor de mogelijkheid om achteraf te betalen, zodat het geld niet direct van je rekening wordt afgeschreven. En neem dit lijstje door met tips over betrouwbare webshops om met zekerheid te bestellen.
Waar moet je op letten tijdens online uitverkoop?
Online valt er het hele jaar door met korting te shoppen, er is altijd wel ergens een aanbieding, sale of outlet te vinden. Als je op de prijs let, kan je gemakkelijk en snel geld besparen. Zo kan je een heleboel winkels vergelijken. Je hoeft niet meer uren in de stad te slenteren en op zoek te gaan naar de beste aanbieding. Toch zien aanbiedingen er soms verleidelijker uit, dan ze daadwerkelijk zijn: waar moet je opletten bij online korting?
Waar moet je op letten bij het kopen van online tickets?
Of je nu naar een concert, een theatervoorstelling of een dinershow gaat. Tickets bestel je van tevoren vrijwel altijd online. Wel zo makkelijk. Alleen zijn hier helaas ook veel oplichters actief. Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht en waar moet je op letten bij het kopen van een online ticket? Met een beetje oplettendheid kom je al heel ver.
Hoe betaal je veilig online?
Online betaalmogelijkheden zijn er genoeg. Tegenwoordig kun je niet alleen vooraf betalen met methoden als iDeal, ook achteraf betalen is mogelijk met bijvoorbeeld AfterPay en Klarna. Hoe weet je of het veilig is? Er is één vuistregel: hoe minder betaalmethoden een webshop aanbiedt, hoe eerder de site als onbetrouwbaar wordt gezien. Dit zijn alle voor- en nadelen van de online betalingsmogelijkheden, en hoe je ze veilig gebruikt.
Online veilingen, welke zijn betrouwbaar?
Naast webshops zijn er een heleboel veilingsites, zoals Marktplaats en eBay. Terwijl de één van zijn spullen afkomt die toch in de schuur staan te roesten, is de ander dolblij met het tweedehands product (dat waarschijnlijk een stuk minder heeft gekost dan een spiksplinternieuw exemplaar). Je kunt hier zelf artikelen verkopen, maar je kunt er ook aankopen doen. En dat is het moment waar je moet uitkijken voor online oplichters. Zo herken je al gauw of je te maken hebt met een oplichter op een veilingsite.
Tweedehands.net in een nieuw jasje
Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:
- Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
- De navigatie is eenvoudiger en logischer;
- De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
- De website is een stuk veiliger.
3. Online veiligheid: Veilig in huis
Slimme apparaten in huis?
Slimme huishoudelijke apparaten: wat zijn het eigenlijk? Het zijn apparaten die verbonden zijn met elkaar of met het internet, zoals een horloge die je hartslag meet en stappen bijhoudt en een thermostaat die je via je smartphone kunt bedienen. Superhandig, aangezien je ze nu op afstand kunt besturen. Maar dat neemt wel wat veiligheidsrisico’s met zich mee. Dat hoeft geen problemen te veroorzaken, als het apparaat het alleen gebruikt om jou goed van dienst te zijn. Zorg voor een persoonlijke toegangscode op je apparaten, zodat het voor hackers lastiger wordt om bij jouw gegevens te komen.
Hoe herken je nepnieuws?
Nepnieuws wordt in veel landen een steeds groter probleem. Hoewel er in Nederland erg op het feit gelet wordt dat de verschillende media eerlijk en onpartijdig blijven, kan het geen kwaad om zelf ook alert te blijven. Voordat je het weet, heb je ongemerkt een artikel gelezen dat niet waar is. Wat is nepnieuws precies en hoe kun je dit herkennen?
De tekst gaat onder de afbeeldingen verder >>
4. Online veiligheid: Veilig telefoneren
Wat zijn de beste apps voor op je telefoon?
De oudere generatie wordt ook steeds digitaler. Dat moet ook wel, nu veel praktische zaken alleen nog digitaal geregeld kunnen worden. Gelukkig wordt dit door middel van handige apps steeds makkelijker gemaakt. Wat zijn de voordelen van digivaardig zijn? Wij geven niet alleen de voordelen, ontdek ook de 10 favoriete apps voor ouderen. Plus een stappenplan om deze apps te installeren.
Hoe werkt het Bel-me-niet Register?
Je wordt overspoeld met ongewenste telefoontjes. De ene keer gaat het over een nieuwe energieleverancier, de andere keer over (de kans op) het winnen van een loterij. Dat kan weleens tot irritatie leiden. Als dat bij jou het geval is, kun je je aanmelden voor het Bel-me-niet Register. Hoe doe je dat en hoe werkt het Bel-me-niet Register?
Hoe stop je ongewenste telefoontjes uit het buitenland?
Waarschijnlijk heb je het wel eens een keertje meegemaakt: een telefoontje uit het buitenland, waarvan je het nummer niet herkent. Dit kan erg vervelend zijn, zeker als het niet ophoudt na 1 of 2 keer. Het is een veel voorkomend probleem bij veel mensen. Wat kun je er concreet tegen doen? Wij geven tips om ervoor te zorgen dat deze ongewenste telefoontjes ophouden.
Fraude voorkomen, zó herken je een echte bankmedewerker
Oplichters bellen willekeurige mensen op en beweren dat er een ernstige digitale dreiging of fraude is. Ze proberen je te overtuigen om op een toegestuurde link te klikken en je geld te laten overmaken. Met deze tips herken je bankmedewerkers fraude. De bank adviseert altijd om op te hangen en zelf terug te bellen naar de bank.
Kan je iemand traceren door zijn of haar telefoon?
Word je maar gebeld door een 06-nummer dat je niet kent? Erg vervelend. Je kunt gelukkig uitzoeken wie er achter dit onbekende nummer zit. Of ben je benieuwd waar iemand zich bevindt? Je kunt ook iemand traceren door zijn of haar telefoon. In dit artikel lees je hoe je een gsm-nummer en locatie opspoort.
Locatie delen, hoe werk is en wat zijn de voordelen?
Locatie delen is een functie op je smartphone of ander apparaat waarmee je jouw exacte positie kunt delen met anderen. Dat kan zijn om te weten waar je kinderen zich bevinden, om je verloren of gestolen telefoon op te sporen en om senioren zelfstandigheid te bieden, zonder directe hulp.
Hoe laad je mobiel veilig op?
Wanneer laad jij je smartphone, powerbank, tablet of laptop op? Het apparaat ligt bijna dagelijks urenlang te laden en we denken te weinig over de risico’s na. Het opladen van elektronische apparaten is namelijk niet geheel zonder gevaar. Veel brand in huis ontstaat door oververhitte opladers. Apparaten die oververhit raken kunnen smelten, roken, vlam vatten of zelfs ontploffen. Wij geven tips om de risico’s te beperken. Zo ga je veilig met opladers om.
Startpagina.nl geeft wekelijks tips om digitaal bij te blijven én het veilig te doen. Mis je nog onderwerpen? Laat het ons dan vooral weten via