Ga naar de inhoud

Last van overtollig buikvet? Met deze 5 tips raak je het kwijt


Buikvet is heel normaal: dat laagje vet is er om je organen te beschermen. Maar overtollig buikvet, ook wel visceraal buikvet,  kan ongezond zijn. Het gevaar zit niet in het vet dat direct onder de huid zit. Juist het vet in de buikholte en rondom de organen is een risico, omdat het hormonale processen en daardoor je metabolisme verstoort.  We leggen uit waarom én geven tips hoe je buikvet kwijtraakt.

Helaas is er geen magisch trucje voor het kwijtraken van overtollig buikvet. Er zijn wel dingen waar je op kunt letten, waardoor je er minder last van hebt. 

Wat is visceraal buikvet?

Vet wordt op 2 manieren opgeslagen: net onder de huid, en dieper in je lichaam. Die eerste noem je onderhuids buikvet: dit is het vet dat je kunt vastpakken en (helaas!) zichtbaar is. De laatste noem je visceraal vet, dat bevindt zich onder de buikspieren in je buikholte. Een beetje visceraal vet is nodig om je organen te beschermen, maar overtollig visceraal vet kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Zo verhoogt het de kans op diabetes type 2, een hoge bloeddruk, dementie, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. 

Visceraal buikvet kan namelijk actief je gezondheid verstoren doordat het nare stoffen aanmaakt, die je bijvoorbeeld ongevoelig kunnen maken voor insuline. Ook maakt dit vet bepaalde hormonen aan die de vetverbranding verstoren, waardoor je nog sneller aankomt. De hormonen beïnvloeden ook je energieniveau en zelfs je humeur. Dit komt veel voor tijdens de overgang. 

Visceraal buikvet herkennen

Visceraal buikvet zit niet op de oppervlakte, toch kun je aan de buitenkant zien of je er last van hebt. Omdat dit vet zich onder je buikspieren bevindt, kan het je spieren en buikwand naar buiten duwen. Hierdoor krijg je een ronde, opgezwollen, uitpuilende en/of harde buik. De typische bierbuik van mannen wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door visceraal buikvet, het is namelijk geen zacht vet dat je vast kunt pakken. Ook slanke mensen kunnen visceraal buikvet hebben, vaak als gevolg van te weinig beweging. 

Visceraal buikvet kwijtraken

Hoe minder visceraal buikvet je hebt, hoe beter dat voor je gezondheid is. Minder buikvet geeft betere cholesterolwaarden, zorgt voor een snellere stofwisseling en actieve vetverbranding, vermindert de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten en geeft een energieker en blijer gevoel.

Buikvet kwijtraken doe je door 3 dingen:

  1. Genoeg bewegen;
  2. Gezond eten;
  3. Gezond leven;
    Wat dat inhoud, leggen we hieronder uit:

5 tips bij overtollig buikvet

1. Stop met (te veel) suiker eten

Suiker is één van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen last krijg van overtollig buikvet. Wanneer je veel suiker eet, verbrand je lichaam enkel de suiker. Wanneer je met suiker mindert, zal je lichaam ook vet gaan verbranden, waaronder visceraal vet. En dat is wat je wilt bereiken. Laat daarom snoep, koek, frisdrank, vruchtensap, ijs en meer suikerrijke voeding links liggen.

2. Eet meer omega 3

Omega 3 stimuleert de verbranding van visceraal vet en is daarnaast een essentiële voedingsstof voor je lichaam. Omega 3 zit vooral in onverzadigde vetten, bijvoorbeeld in vette vis (zalm, haring) en noten (walnoten). Je kunt altijd extra omega 3 bijslikken in de vorm van supplementen, bijvoorbeeld met visolie. Maar 1 of 2 keer per week vette vis eten en dagelijks een klein handje ongezouten noten, doet ook al wonderen.

3. Meer bewegen

Buikvet verbrand je vooral door meer te bewegen. Het is hierbij belangrijk dat je cardio doet, en geen spieroefeningen. Buikspieroefeningen verbranden geen vet. Een goede manier om buikvet te verbranden is HIIT training. HIIT staat voor High Intenstity Interval Training, dat is explosief sporten gedurende een korte tijd, en daarna weer een periode van rust. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze manier van bewegen heel effectief is voor het verbranden van buikvet.

Een voorbeeld van zo’n korte training is:

  • 3 minuten opwarmen (joggen of touwtjespringen)
  • 20 seconden sprinten, knieheffen, opdrukken, touwtjespringen of jumping jacks
  • 40 seconden rust

Herhaal dit patroon zo’n 5 tot 8 keer.

4. Genoeg slapen

Als we moe en gestrest zijn, maken we het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat visceraal vet makkelijk wordt opgeslagen. Zorg daarom voor genoeg ontspanning en 7 tot 8 uur slaap per nacht. 

5. Zet meer eiwitten en vezels op het menu

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vezels wonderen doen tegen visceraal buikvet. Er zijn 2 soorten vezels: oplosbare vezels, en onoplosbare vezels. Die eerste is de soort die je wilt hebben. Deze vezels absorberen vocht en nemen hierdoor veel ruimte op in je maag, wat zorgt voor een vol en verzadigd gevoel. Ook houden vezels je bloedsuikerspiegel stabiel. Oplosbare vezels zitten vooral in havermout, appels, avocado, pruimen, abrikozen, peren, spruiten, kikkererwten, linzen en bonen.

Eiwitten zijn ook belangrijk, omdat ze je stofwisseling verhogen, je spieren beschermen en een hongergevoel tegengaan. Eiwitten zitten vooral in ei, vis, vlees, schaal- en schelpdieren, tempeh, Griekse yoghurt en peulvruchten.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: