Ga naar de inhoud

Overstromingen door hevige regenval teisteren Nederland

Overstromingen

Door zware regenval en storm Pia die over ons land raasde, zijn de Nederlandse waterschappen nu met spoed gestart met het nemen van maatregelen tegen overstromingen. Om woningen en kwetsbare gebieden veilig te stellen versterken zij dijken, sluiten zij waterkeringen en plaatsen ze zandzakken op diverse locaties.

Bekijk hier de dronebeelden van overstroomde gebieden bij Deventer. Tekst gaat onder de video verder >>

Bouw van noodmaatregelen en effect op woonlocaties

De Regge-rivier in Overijssel veroorzaakte aanzienlijke schade aan een huis. Als gevolg hiervan werd er een nooddijk van 100 meter gebouwd in het gebied Meersendijk. Pompen worden over het hele land ingezet om water weg te pompen.

De rivier de Vecht, in de buurt van Emlichheim, transporteert momenteel ongeveer 140.000 liter water per seconde. Dit stijgt naar verwachting tot 145.000 liter per seconde. Dit waterpeil komt maar eens in de 10 jaar voor. In Nijverdal kwamen ongeveer 11.000 huishoudens zonder stroom te zitten vanwege een gedeeltelijk overstroomd onderstation. Het water werd eruit gepompt door de brandweer en de stroom werd geleidelijk aan hersteld.

Verwachte waterpeilstijgingen en controlemaatregelen

Het voornaamste punt van zorg voor de komende dagen is de Rijn. Die bereikt naar verwachting over 2 dagen zijn hoogtepunt door de hevige regenval in zijn stroomgebied. Er stromen nu beken over in het stroomgebied van Rijn en IJssel. Het water wordt weggepompt, maar aanvullende maatregelen zijn nodig. Een veld en een recreatiemeer worden bijvoorbeeld gebruikt als wateropslag plekken om het overtollige water vast te houden. Verschillende veerbootdiensten zijn op diverse locaties opgeschort.

Impact van overstromingen en overheidsreactie

Op Eerste Kerstdag zijn ongeveer 150 paarden en koeien gered van het opkomende rivierwater. Door de grote hoeveelheid water is de bodem in veel delen van het land verzadigd. Hierdoor blijft het water op het oppervlak staan in plaats dat het wordt geabsorbeerd. Dit leidt tot vervelende situaties zoals water dat opkomt door de toiletten van een restaurant in Kaatsheuvel en de overstroming van vakantiehuizen op het recreatiepark Kanthoeve in Bakel.

De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden en waar nodig nemen de autoriteiten maatregelen. Premier Mark Rutte bracht zijn medeleven over aan degenen die door de zware regenval zijn getroffen. Hij bedankte ook de Waterbeheer Autoriteiten en dijkbewakers voor hun werk tijdens de feestdagen.

Bekijk hier de beelden van de paarden en koeien die gered zijn >>

Bron: Nu. Foto en video: Talpa

Meer over: