Ga naar de inhoud

Oversterfte in eerste kwartaal hoger dan vorig jaar: CBS jaarcijfers

Oversterfte blijft stijgen

In het eerste kwartaal van 2023 werden er meer sterfgevallen genoteerd in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar. Dit is volgens de voorlopige jaarcijfers die het CBS heeft vrijgegeven. Is de griepepidemie de oorzaak van oversterfte?

Het bureau nam namelijk een griepepidemie van 14 weken waar, wat een oversterfte tot gevolg had. Oversterfte wordt door het CBS gedefinieerd als het aantal waargenomen overledenen dat hoger is dan het verwachte aantal in dezelfde periode.

Oversterfte cijfers vergelijking

In 2023 kwam de oversterfte uit op 12.700 overledenen (8 procent). In 2022 waren dat er 14.700 (9 procent). Het CBS spreekt van oversterfte wanneer het ’waargenomen aantal overledenen hoger is dan het verwachte aantal overledenen in dezelfde periode’.

De rol van het coronavirus speelt steeds minder een rol in de oversterfte, terwijl de langdurige effecten van een corona-infectie juist verantwoordelijk zijn voor de recente oversterfte.

Oversterfte blijft stijgen

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Demografische analyse

Volgens demograaf Ruben van Gaalen heeft het coronavirus bijgedragen aan het verzwakken van fragiele mensen, wat resulteert in verhoogde kwetsbaarheid. Hij voorspelt dat de sterftecijfers niet eerder dan 2030 terugkeren naar het niveau van voor de pandemie.

In 2023 werden er 85.600 vrouwen en 83.800 mannen geregistreerd als overleden. Sinds 1997 sterven er meer vrouwen dan mannen, wat voornamelijk te wijten is aan het grotere aantal oudere vrouwen. Tijdens de beginperiodes van de coronapandemie, voornamelijk in 2021, stierven er echter meer mannen dan vrouwen.

Oorzaken van overlijden

Bij vrouwen zijn dementie, beroerte en hartfalen de voornaamste doodsoorzaken. Bij mannen zijn dit longkanker, dementie en ischemische hartziekten, veroorzaakt door slagaderverkalking of abnormaliteiten in de kransslagaders.

Bovendien is de frequentie van sterfgevallen door vallen, struikelen of uitglijden binnen 30 dagen, in recente jaren toegenomen.

Leeftijd en sterfte

In 2023 was 56% van de overledenen 80 jaar of ouder. Het sterftecijfer onder tachtigplussers nam vooral toe in het eerste jaar van de pandemie, maar is sindsdien redelijk stabiel gebleven. Onder de leeftijdsgroep jonger dan 65 jaar was er in 2023 minder sterfte dan in 2022.

Levensverwachting bij geboorte

In 2023 steeg de levensverwachting bij de geboorte. Voor mannen is de levensverwachting 80,3 jaar en voor vrouwen 83,3 jaar. Dit is een stijging van 3 maanden ten opzichte van de voorspelling voor 2022.

Ondanks jaarlijkse stijgingen in de levensverwachting, werd er aan het begin van de pandemie een lichte daling waargenomen.

Sterfgevallen in zorginstellingen

Bijna 66.000 bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen of gehandicaptenzorginstellingen overleden in 2023, wat een stijging betekent van 700 ten opzichte van 2022. Echter, deze stijging is kleiner dan de groei van het aantal mensen in deze instellingen.

Sterfgevallen per provincie

In 2023 was er weinig verandering in het aantal sterfgevallen per provincie ten opzichte van het voorgaande jaar. In de noordelijke provincies, Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland waren er iets minder sterfgevallen, terwijl er in Noord-Holland, Noord-Brabant en de overige provincies iets meer sterfgevallen waren. De meeste overleden inwoners woonden in Zuid-Holland (33.700), gevolgd door Noord-Brabant (26.100) en Noord-Holland (26.000).

Oversterfte door coronavirus?

De oversterfte cijfers worden in de sterftemonitor van het RIVM bijgehouden. Tijdens de coronapandemie was dit wekelijks, dat is nu gestopt. Op het platform X hebben volgers hun twijfels over de juistheid van de cijfers.

Bekijk de berichtgeving hieronder >>

Bron: leidschdagblad

Meer over: